Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adancime, ar putea aparea dupa 2040, a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

"Pamantul nu stie matematica, nu stie probabilitati, nu stie fizica. Noi am facut o analiza si am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Si avem asa: 1738 un cutremur de suprafata, un cutremur asemanator cu cel din 4 martie, cand Cetatea Neamtului a fost daramata. Urmeaza 1802, deci dupa 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmeaza 1838, deci dupa 36 de ani, tot de suprafata. Deci suprafata, adanc si iar suprafata. Urmeaza 1940, deci dupa 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu exista! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Si urmeaza 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmeaza un cutremur de mare adancime care ar insemna sa fie prin 2040", a mai spus Marmureanu.

Japonia stia ca urmeaza un cutremur important si era pregatita pentru acest lucru, astfel de evenimente urmand sa mai aiba loc in zona pana in anul 2022, a mai declarat Marmureanu.

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca si-ar dori ca seismul de 9 grade, inregistrat in Japonia sa fi fost "big one" (unul mare), dar a precizat ca zona respectiva va fi "extrem de solicitata", din acest punct de vedere, pana in anul 2022.

"Imi place sa cred ca acesta a fost cel mai mare cutremur. (...) Aceasta actiune dureaza pana in 2022. Analizele noastre spun ca putem avea actiune foarte puternica, dar nu pot sa spun marimile pentru ca aici depinde de altceva. (...) Sunt anumite zone, si dumneavoastra vedeti ca de niste ani, acolo se intampla totul. Pana in 2022 vor mai fi alte actiuni acolo. Nu uitati ca in zona, blocul acesta, cu India, Australia si Oceanul Indian, are catre Tonga si pana aproape de Polul Sud o anumita falie care este extrem de activa. Iar la Tonga sunt cutremure de mare adancime, care nu sunt de natura tectonica. Sunt temperaturi imense, sunt presiuni imense", a spus Gheorghe Marmureanu, citat de Mediafax.

Directorul Institutlui de Fizica a Pamantului a afirmat ca autoritatile din Japonia se asteptau la producerea unui cutremur important.