Cine refuza un loc de munca sau cursuri de calificare poate pierde ajutoarele sociale - proiect de lege

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 16:16 Actualitate | Esenţial

Refuzul unui loc de munca, a participarii la cursuri de formare, recalificare sau alte masuri active poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la incetarea acestuia si la interdictia de acordare pe o anumita perioada, conform proiectului Legii asistentei sociale, citat de Mediafax.

Beneficiarii de ajutoare sociale care se incadreaza in munca, se intorc la activitatea profesionala sau incep o activitate pe cont propriu pot primi, in conditiile prevazute de legile speciale majorari ale beneficiului social acordat, stimulente pentru suplinirea unor servicii sociale sau pot obtine prelungirea perioadei de acordare a beneficiului social cu maximum trei luni din luna incadrarii in munca.

Refuzul unui loc de munca, a participarii la cursuri de formare, de calificare, de recalificare sau alte masuri active prevazute de lege poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului social sau la incetarea acestuia si interdictia de acordare a unui nou beneficiu social pe o perioada stabilita de lege.

"Angajatorii care incadreaza in munca persoane carora li se acorda beneficii sociale, pot beneficia, in conditiile legii, de facilitati fiscale sau de alta natura", se mai arata in proiectul de Lege privind asistenta sociala, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Beneficiile sociale, in functie de conditiile de eligibilitate, pot fi selective, bazate pe testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei, sau universaliste, acordate pentru anumite categorii de beneficiari, cu sau fara conditia de testare a mijloacelor de trai ale acestora.

Testarea mijloacelor de trai are in vedere evaluarea veniturilor monetare reprezentate de toate veniturile realizate (inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale) sau evaluarea bunurilor si a veniturilor potentiale obtinute prin valorificarea bunurilor mobile si imobile aflate in proprietate ori folosinta.

Beneficiile sociale se pot acorda pentru prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala, pentru sustinerea copilului si familiei, pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale sau pentru situatii deosebite.

Cuantumurile beneficiilor sociale se stabilesc in raport de indicatorul social de referinta prin aplicarea unui coeficient de echivalenta iar nivelul beneficiilor sociale cumulate de o persoana singura sau, dupa caz, de o familie nu poate depasi un coeficient raportat la valoarea indicatorului social de referinta.

"Coeficientul se stabileste in functie de tipul familiei si al beneficiilor sociale la care aceasta sau membrii acesteia, respectiv persoana singura au dreptul, prin legea bugetara anuala", se mai arata in proiectul de act normativ.

Documentul mai prevede ca in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a legii, sistemul informatic integrat va asigura verificarea datelor inscrise in cerere, precum si a altor informatii referitoare la solicitant si situatia socio-economica a acestuia.

De asemenea, dupa sase luni de la inceperea functionarii sistemului informatic integrat, cererea se va depune fara a fi necesare documente doveditoare, acestea urmand sa se prezinte doar la solicitarea expresa a autoritatilor pentru stabilirea anumitor beneficii sociale prevazute de lege.

Proiectul de lege va fi in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pana in 24 martie.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4255 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  bun (Joi, 17 martie 2011, 16:22)

  gogu [anonim]

  incet incet se descopera lacunele sistemului si se indreapta...dar cam lent !!! altii se misca de 10 ori mai repede...ca nu traim mii de ani....
  • -3 (5 voturi)    
   nu vrei maturator, adio somaj... (Joi, 17 martie 2011, 17:57)

   lucian11 [utilizator] i-a raspuns lui gogu

   ai terminat o facultate si nu-ti gasesti munca?

   daca vrei somaj, statului ii va fi foarte usor sa iti arunce in fata un post de maturator si astfel sa scape de grija ta...

   sa vedem cum o sa fie adoptata si implementata legea...

   eu vad lucrurile asa... statul vrea din ce in ce mai multe taxe ( tva, accize, impozite) iar la schimb ofera din ce in ce mai putin...

   dam bani de drumuri din ce in ce mai multi (acciza e 50% din pretul benzinei) dar drumuri nu se fac...

   dam bani pentru sanatate... dar sistemul este intr-o stare jalnica...

   dam bani pentru ajutoare sociale... dar statul vrea sa scape de plata pensiilor, somajului etc...

   banii pe care ii platim unde sunt?

   de ce nu ne sunt inapoiati sub forma unor sevicii decente?
   • +5 (7 voturi)    
    Nu mai dezinforma taticu' (Joi, 17 martie 2011, 18:12)

    zet [utilizator] i-a raspuns lui lucian11

    Joburile oferite de Oficiul fortelor de munca sunt conform nomenclatorului de meserii, si somerii sunt inscrisi la acelasi oficiu exact dupa pregatirea lor. Esti somer cu diploma de licenta? Ti se ofera job conform cu pregatirea ta (si care e platit cu salariul minim pentru studii superioare reglementat).
    Sunt unii care nu se dau jos din pat daca nu le oferi un salariu de mii de lei pe luna, la ei socoteala e simpla: mai bine zac pe 1000 de lei somaj decat sa muncesc pe 1500... Eu ii consider paraziti si nu mai vreau sa ii platesc (ca eu ii platesc, din impozitele si taxele achitate la zi, banii nu vin de la martieni).
 • +9 (11 voturi)    
  Foarte bun. (Joi, 17 martie 2011, 16:32)

  bgd [utilizator]

  Iata un proiect de lege intr-adevar necesar.
 • +4 (8 voturi)    
  Munca inainte de ajutoare (Joi, 17 martie 2011, 16:41)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Daca o ducem prost este si pentru ca avem o multime de "asistati" cu 7 clase si 7 copii, care traiesc exclusiv din ajutoare sociale, alocatii, indemnizatii etc., care n-au niciun gand sa miste 2-3 paie pe lumea asta si sa primeasca bani pentru efortul depus in folosul societatii, nu numai pentru "efortul" de a procrea...
 • +5 (9 voturi)    
  Foarte bine, la munca cu asistatii.. (Joi, 17 martie 2011, 16:51)

  Statul social e mort, ca si multiculturalismul [anonim]

  Nu e normal sa fii fara loc de munca, sa primesti gratuit de la stat tot felul de alocatii si atunci cand totusi ti se ofera sansa de a munci ceva tu sa faci fitze. Si chiar e ciudat sa refuzi cursuri de recalificare din moment ce meseria pe care o aveai poate nu se mai cauta..

  Sper ca in felul asta sa mai scada numarul fraudatorilor de alocatii si ajutoare, ar fi extraordinar sa fie pusa tiganimea (se poate spune ''rromiimea''? ce tampenie..) la munca, macar partial. Probabil vor prefera sa renunte la alocatii si sa cerseasca/fure decat sa munceasca ceva la ''asfaltizari'' (cum zice Vanghelie:)).
  • -2 (8 voturi)    
   in principiu... (Joi, 17 martie 2011, 17:24)

   me [anonim] i-a raspuns lui Statul social e mort, ca si multiculturalismul

   sunt de acord...
   dar daca ti se ofera un salariu mai mic decat somaju? sau de 5 -10 ori mai mic decat fosta meserie, care e in continuare cautata?
   • +4 (6 voturi)    
    Știi despre ce vorbești? (Joi, 17 martie 2011, 17:44)

    meioza [utilizator] i-a raspuns lui me

    Știi cît este ajutorul de șomaj, ajutorul social și salariul minim?

    Dacă ai ști nu ai face afirmații stupide...
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 30 martie 2011, 16:19)

    ionel [anonim] i-a raspuns lui me

    Pai daca meseria ta e in continuare cautata, atunci de ce esti somer? Pentru ca nu esti in stare sa-ti faci treaba?
 • -5 (15 voturi)    
  stil boc (Joi, 17 martie 2011, 16:51)

  stilboc [anonim]

  de-asta imi place mie democratia. Spre deosebire de comunisti, care luau masuri arbitrare fara sa dea seama nimanui, acesti democrati capitalisti justifica cu mult tact si intelepciune masurile pe care le iau, spre binele poporului muncitor, adica spre binele a din ce in ce mai putini cetateni. Se invart atat in jurul cozii si cauta formule cat mai abracadabrante si evazive ca in final sa rezulte : de fapt nu mai vrem sa dam somaj la nimeni....textele hotararilor sunt neclare si interpretabile, cauta tot felul de formule de amanare incearca sa-o lungeasca in asa fel incat sa faca omul sa se lipseasca....vai de capul lor de X#@XC#$
 • +7 (9 voturi)    
  Bravo (Joi, 17 martie 2011, 17:00)

  drak latinu [utilizator]

  O lege f buna.
 • +8 (10 voturi)    
  Buna lege (Joi, 17 martie 2011, 17:00)

  HESS [anonim]

  Matisata putin si e OK.In Germania se aplica aceasta lege,refuzi un loc de munca,adio ajutor de somaj.
  In Spania cel putin in comunitatea unde locuiesc,refuzi un curs de calificare,adio ajutor de somaj.
  • -8 (8 voturi)    
   :D (Joi, 17 martie 2011, 17:25)

   Bubel [anonim] i-a raspuns lui HESS

   A se mentiona ca in Germania printre joburile oferite poate fi si cea de prostituat/a.
   Oricum trebuia data de foarte mult timp legea asta.
 • +9 (11 voturi)    
  Interesant (Joi, 17 martie 2011, 17:05)

  Vizitiul [utilizator]

  De ce isi iau minusuri cei in favoarea acestei legi? Probabil si le iau de la "sa ne dea" :)

  La munca nu la intins mana!
  • +8 (12 voturi)    
   Asta este logica! (Joi, 17 martie 2011, 17:24)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Bine ca am apucat sa vad ceea ce ai scris!
   As fi folosit cam aceleasi cuvinte!
   Si uite cum uls(a)sii vor fi nevoiti sa munceasca, nu sa se adune la "mitinge" si "aglomerari populare" celor doi: lolek si bolek, ana si caiafa, dumb si dumber, oul si betivul, copilotul si co-securistul...
   Copii, la munca!
   In rest... succesuri!
   Ha, ha, ha!
   (Ce/mi plac cantecele mele!)
 • +6 (8 voturi)    
  Buna lege (Joi, 17 martie 2011, 17:12)

  Catalin [anonim]

  Intradevar, in Germania daca refuzi de 3 ori un loc de munca, nu mai primesti ajutor de somaj. Ramane de vazut cum se va controla la noi, dar e mai mult decat binevenita.
 • -1 (3 voturi)    
  ok... (Joi, 17 martie 2011, 17:22)

  me [anonim]

  legea pare buna... cu un amendament: daca eu am o pregatire oricare ar fi ea, care e platita in medie cu 1k euro... si mi se ofera salariul minim pentru meseria de maturator, sau gunoier sau mai stiu eu ce...
  si atunci se aplica aceasta lege?

  exemplul este evident fortat. dar sa fim seriosi, daca ai studii superioare si o meserie bine platita in medie, nimeni nu se va duce pentru un salariu de mizerie si o meserie de 2 lei.
  • +2 (2 voturi)    
   Ai citit legea? (Joi, 17 martie 2011, 17:46)

   meioza [utilizator] i-a raspuns lui me

   După ce citești poți construi scenarii abracadabrante, dacă i se potrivesc (și chiar ar fi bine să le trimiți și celor în măsură să analizeze legea, că d-aia e în dezbatere publică)
  • +2 (6 voturi)    
   e simplu (Joi, 17 martie 2011, 17:54)

   adi [anonim] i-a raspuns lui me

   Dc nu-ti place ce ti se ofera stai fara somaj si iti cauti tu singur un job, dar ar trebui luate in considerare urmatoarele:
   1. Locul de munca care ti se ofera e cu carte de munca, deci nu poate fii sub somaj din cate stiu eu.
   2. Cine cauta de munca gaseste si fara sa-ti dea ei pe tava.
   3. Dc ai 1000 eur, sigur iti gasesti unn job ok la 700 eur, nu stai tu in somaj.
   etc
   Oamenii pe cate ii stiu eu personal care au acceptat somajul sunt niste pierde vara, putorile pamantului, asa ca oricand un om muncitor nu se va consola cu statutul de somer.
 • +4 (4 voturi)    
  Fara Veto USL? (Joi, 17 martie 2011, 17:26)

  Victor [anonim]

  Daca se ajunge la aceasta lege(ma refer la motiuni si reclamatii la CCR)atunci este o lege f.buna.
  Si-n alte parti se aplica si chiar cu succes!
  Bineinteles depinde si de societate.In Ro.o anumita generatie a ramas inca incremenita cu zeci de ani in urma si crede ca statul este obligat sa-i ofere/sa-i faciliteze o viata decenta,iar el sa stea in parc la table,proteste sindicaliste sau barfa!
 • -1 (3 voturi)    
  Mai multa birocratie (Joi, 17 martie 2011, 17:26)

  Bercea Modialul [anonim]

  Masura asta este buna pentru Nutzi si alti asistati social din guvern si primarii. Binenteles ca vor trebui reanalizate toate dosare, vor fi angajati si mai multi birocrati la stat etc ... Orice proiect bun ar trebui sa inceapa cu eliminarea obligativitatii asigurarilor sociale "de stat". De ce sa fiu obligat sa-mi platesc "Somajul" ca sa beneficieze altii de el? Fondul de somaj ar trebui sa fie facultativ si asa se rezolva simplu problema. Daca vrei platesti si primesti inapoi ajutor de somaj proportional cu cit ai platit. Daca nu platesti, nu primesti nimic.
 • 0 (2 voturi)    
  pt inceput foarte bine (Joi, 17 martie 2011, 17:26)

  all [anonim]

  total deacord.. dar ar mai fi cateva completrari.. cine face referatul social???.. cred ca singurii care ar fi impartiali si incoruptibili ar fi niste nemti.... ca romanii... fac o gramada de invarteli sa iasa raportu cum trebuie...
 • -2 (4 voturi)    
  vax (Joi, 17 martie 2011, 17:26)

  gogu [anonim]

  o lege menita sa tina bugetarii lipiti de scaune.
  • +3 (5 voturi)    
   privire ingusta (Joi, 17 martie 2011, 17:54)

   all [anonim] i-a raspuns lui gogu

   da de miile de "cetateni dintr-o anumita etnie"cu mertzane care iti rad in fata.. si mai iau si amaratii aia de 100-300 lei pe luna de la stat.... ce zici e tot vax??? e treaba ta daca ai ceva cu bugetarii.. dar legea ar fi (pt inceput) foarte buna..
 • +3 (5 voturi)    
  Pai pana acum nu asa era? (Joi, 17 martie 2011, 17:34)

  Crosheta [utilizator]

  Daca refuza un loc de munca nu mai primea ajutorul de somaj?

  Eu am fost martora la o "targuiala" din asta acu vreo 6 ani la AJOFM.
  Trebuia sa primesc o adeverinta de la ei si stateam la un ghiseu si asteptam doamna sa vina cu hartia.
  La ghiseul de alaturi era un "domn" care nu a venit sa-i puna viza in data la care a fost programat si a fost trimis la acest ghiseu ca sa-si clarifice situatia.
  Lucratorul de la ghiseu a incercat sa-si faca datoria si i-a spus ca exista un angajator care cauta personal necalificat pentru....sapat shantzuri sau ceva de genu` si ca plateste si relativ bine 800 de lei pe vremea aia. (adica mult mai mult decat era ajutorul social pe care-l primea individul). "Domnul" asistat social avea undeva la 28-30 de ani....adica era in forma..numai bun sa munceasca.
  A incepu sa se roage de domnul de la ghiseu sa nu-l trimita acolo la aia sa se angajeze ca el nu poate sa faca naveta de la 20 de km sa vina la munca in fiecare zi! Mai bine sa-i puna viza acuma pe carnet si promite ca nu mai uita sa vina la vizat in ziua in care este programat!
  Angajatul de la ghiseu ii spunea "domnului" respectiv ca el face naveta de la 60km, si asta in fiecare zi de 30 de ani. Era o situatie penibila cum se targuia pentru viza si ceea ce era mai suparator era ca a pus viza si l-a lasat sa plece sa culeaga ciuperci, pentru ca asta zicea ca face el in timpul cat sta acasa. Are copii si nevasta si nu poate sa faca saracu naveta 20 km zilnic.....
 • -2 (6 voturi)    
  Va mai vandut o prosteala statul roman!!! (Joi, 17 martie 2011, 17:40)

  NO NAME [anonim]

  Dar de ce nu incearca capusele astea de ministrii sa creeze locuri de munca, ianinte de contrange?! Poti interzice un ajutor, deoricare natura ar fi el, cand n-ai alternativa, in Romania?! Cand de fapt nici n-ai ce sa accepti ca alternativa?! Nu este evident ca se vrea de fapt TAIEREA COMPLETA a acestor ajutoare, acordate de fapt din cauza incapacitatii autoritatilor de a crea locuri de munca?! De ce nu vin autoritatile cu penalizari INTAI SI INTAI la nivelul autoritatilor locale, pentru incapacitatea creari de locuri de munca si dupa aceea penalizari pentru cei care nu accepta posturi in "multitudinea de posturi, nou create"?!
  • 0 (0 voturi)    
   Tu te auzi? (Vineri, 18 martie 2011, 10:25)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui NO NAME

   Autoritatile NU creeaza locuri de munca.
   Nici ministrii.
   Eventual pot facilita asta ajutand/incurajand firmele.
   Dar tu nu esti de acord cu noul cod al muncii, nu-i asa?
   Ai tinut cu USL la motiune asa-i?
  • 0 (0 voturi)    
   si inca ceva. (Vineri, 18 martie 2011, 10:27)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui NO NAME

   se scrie "v-a mai vandut".
   Chiar, ce fel de loc de munca vrei?
   3000 de lei cel putin asa-i?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă