Dr. Gheorghe Oaie, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina, a spus intr-un interviu HotNews.ro ca seismul din largul coastelor Japoniei "a intrat in istorie" ca magnitudine, dar ca nu poate declansa o miscare a placilor tectonice care sa depaseasca zona Oceanului Pacific.

Gheorghe OaieFoto: ageod.org

"Atunci cind se intimpla astfel de seisme ele nu se propaga pe toata zona Pacificului. Sigur ca structurile geologice aflate in legatura apropiata se misca si aici se produc niste replici. Dar nu cred ca acest cutremur poate declansa o miscare la nivelul intregului Ocean Pacific legata de structurile geologice principale", a spus Gheorghe Oaie. "Nu cred ca acest cutremur poate avea consecinte in Europa", a mai declarat geologul roman.

Gheorghe Oaie a explicat si mecanismul de producere al valurilor tsunami:

  • Mecanismele principale care declanseaza valurile tsunami in zonele marine sint cutremurele de pamint si alunecarile submarine. Intre cutremure si alunecari exista o legatura, pentru ca a doua categorie poate fi declansata de prima.
  • Cutremurele submarine nu se produc oriunde. Ele sint legate de neregularitatile din scoarta, de contactul dintre placi. Acolo exista o serie de suprafete de contact, unde miscarea placilor determina aparitia cutremurelor. Daca alunecarea acestor placi e brusca, evident ca aceste cutremure sint de amploare deosebita.
  • Pe fundul marii se poate intimpla ce a fost in Sumatra, o miscare de-a lungul unei falii cu o cadere de-a lungul unui compartiment al faliei. O miscare de felul acesta pune in miscare o masa de apa uriasa. Daca adincimea apei era de citeva mii de metri, doar luind-o pe considerentul de inaltime toata aceasta coloana de apa se pune in miscare si declanseaza niste valuri teribil de mari.
  • Valurile pot ajunge la inaltimi de 30 de metri. In cazul cutremurului din Japonia, pentru ca distanta dintre focarul cutremurului si coasta a fost mica (sub 200 km), valurile nu au reusit sa capete o amplitudine foarte mare, au ajuns pina la zece metri. Dar se poate mult mai mult, pot ajunge la 30 metri.