Ministerul Afacerilor Externe a finalizat actiunea de evacuare a ultimilor cetateni romani din Libia, care au solicitat sprijinul autoritatilor romane. Operatiunea a inceput la data de 21 februarie 2011, informeaza MAE, Romania oferind in acesta perioada asistenta si facilitati tehnice pentru evacuarea altor cetateni, preponderent din statele membre UE.

Ultimul grup evacuat este format din 76 de persoane si a parasit aeroportul din Tripoli marti seara. Grupul include 43 de cetateni romani, precum si 33 de persoane avand cetatenie bulgara, daneza, canadiana, ucraineana, germana, alte nationalitati.

Numarul cetatenilor romani care au primit sprijin consular si logistic pentru a putea parasi Libia in conditii de siguranta deplina a ajuns astfel la 700.

Aeronava militara de transport C-130 HERCULES a aterizat marti, la ora 19.15, pe aeroportul din capitala Libiei, de unde a preluat 72 de persoane, din care 41 de romani si 31 de cetateni straini (bulgari, germani, danezi, britanici, americani, canadieni, bosniaci, ucraineni, rusi). Avionul militar va ajunge in Romania, dupa o escala pentru realimentare pe Aeroportul din La Valletta (Malta), urmand sa aterizeze pe Aeroportul International Henri Coanda, in cursul noptii de marti spre miercuri, dupa ora 01.30, informeaza MApN. Cei 4 cetateni romani care au plecat din portul Ras Lanuf, la bordul unui feribot italian, au ajuns cu bine in Malta, informeaza MAE, ei urmeand sa fie repatriati in cursul noptii de marti spre miercuri.

Aeronava militara C-27 J SPARTAN ramane in asteptare pe aeroportul din Malta, pregatita sa execute noi misiuni de evacuare a altor cetateni romani, in functie de necesarul de zboruri stabilit de M.Ap.N. si M.A.E.

Pana in prezent, un numar de 646 cetateni romani au primit sprijin consular si logistic pentru a putea parasi Libia in conditii de siguranta deplina, iar, la incheierea operatiunii de evacuare, numarul lor va depasi 700.

"Cu aceasta misiune, numarul total al persoanelor evacuate din Libia cu aeronavele Armatei Romaniei ajunge la aproximativ 300 de cetateni romani si straini", se arata in document.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea, care coordoneaza activitatea celulei de criza din minister, a dispus masuri pentru ca toate misiunile aeronavelor militare romanesti sa se desfasoare cu operativitate, astfel incat toti cetatenii romani aflati in dificultate in Libia, care solicita repatrierea, sa ajunga in siguranta in Romania.