Deputatul PDL Dan Pasat nu are voie sa plece din tara, procurorii DNA comunicandu-i, vineri, impunerea acestei interdictii in dosarul in care este acuzat de santaj, transmite Mediafax. Totodata, Pasat nu are voie sa ia legatura cu martori sau cu ceilalti inculpati din dosar si trebuie sa respecte un orar impus de sectia de politie din raza sa teritoriala.

Pasat a sustinut ca nu avea intentia sa paraseasca tara, ca va respecta conditiile impuse de procurori si nu va contesta interdictia la instanta.

Intrebat daca a facut plangere penala impotriva persoanei care l-a denuntat la DNA si care, la randul sau l-ar fi inselat, Pasat a raspuns ca exista o plangere penala depusa la Giurgiu "de mai bine de un an de zile", in care nu s-ar fi facut niciun act de cercetare pana in prezent.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat, joi seara la TVR, ca ancheta in cazul deputatului PDL Dan Pasat nu "se opreste", ca urmare a votului din Camera Deputatilor care nu a intrunit majoritatea necesara incuviintarii solicitarii DNA de arestare a politicianului.

"Nu este ancheta oprita, ci procurorul nu poate merge la judecator sa ceara arestarea lui", a explicat Morar.

Ministerul Justitiei a transmis Camerei Deputatilor, in 4 noiembrie, solicitarea procurorilor privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului PDL de Giurgiu Dan Pasat, acuzat de santaj.

Potrivit DNA, in perioada 2009 - 2010 Dan Pasat, in calitate de deputat, iar din data de 21 decembrie 2009 si de secretar general al Partidului Democrat Liberal, in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt. Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta.

La data de 18 februarie 2010, fata de Dan Pasat s-a dispus urmarirea penala in legatura cu doua infractiuni de santaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Pasat si sub aspectul celorlalte infractiuni mentionate in cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive.

In urma refuzului Parlamentului de a-i ridica imunitatea lui Pasat, procurorii continua cercetarea acestuia.

Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului democrat-liberal Dan Pasat, cu 116 voturi pentru, 34 impotriva, patru fiind declarate nule. Pentru ca solicitarea DNA sa fi fost adoptata erau necesare 147 de voturi.