Procurorii anticoruptie arata in referatul cu propunere de arestare a angajatilor de la punctul de frontiera Siret ca acestia luau mita de fata cu colegii lor si se consultau intre ei pe aceasta tema.

"Mita e luata de unii politisti de frontiera in fata colegilor lor, care, din cand in cand, intervin in discutie, imprejurare care vine sa confirme consensul, intelegerea intre membrii gruparii infractionale", arata procurorii anticoruptie in documentul prin care cer arestarea celor 59 de lucratori si in care prezinta si o parte din inregistrarile ambientale facute in timpul anchetei, relateaza Mediafax.

Manuel Eugen Costache: Bai, omule, deci mie... mi-ai pus... cat ai pus aici?

Interlocutor: 40.

MEC: Ei! Pui... Pui 70! da-ncoa! hai! mai pune 50!

I: Sefu! 50...

Manuel Eugen Costache: (politistul intinde mana dreapta in care are o bancnota ce pare a avea cupiura, spre geamul ghiseului) da-ncoace pasaportul! Mai pui 50 ca-ti tai capul, daca!

I: Nu, nu, sefu! Apai, lasa-ma oleaca! ...

Manuel Eugen Costache: Ceapa ta de drac!

Interlocutor: Ai vazut?

MEC (neinteligibil)

Interlocutor: Alta data ies mai ieftin oleaca!

Ionel Giza: Alta, data inapoi!

Interlocutor: Alta data, nu inapoi!

Ionel Giza: Alta data inapoi si stai la rand!".

Procurorii anticoruptie arata in referat ca exista si cazuri in care politistii de frontiera s-au consultat intre ei daca sa ia sau nu mita de la o anumita persoana in cazul in care o cunoaste pe aceasta, intreband daca exista riscuri, redand in document inregistrarea ambientala dintre Mihaela Elena Cosic si colegul sau Florin Lupu:

Mihaela Elena Cosic: Auzi, Florin! Il stii pe acesta? L-ai mai vazut? ... Hm?

Florin Lupu: Stai, stai, stai, ca nu stiu cum iii spune!

Mihaela Elena Cosic: Ion Sabin ...

Mihaela Elena Cosic: Sa iau sau nu?

Florin Lupu: Ia!

Mihaela Elena Cosic: Hm?

Florin Lupu: Da!".

Legatura infractionala dintre politistii de frontiera, mai arata procurorii, este ilustrata de numeroase astfel de discutii despre mita, dand exemplul o discutie dintre agentul sef Cristian Filipoaia cu o persoana neidentificata in toneta de serviciu in prezenta agentului Elena Anca Agapi: "La zece cartuse imi pune 300 de mii. Da-i in p... mea! Sa se duca inapoi! Da' ce? Eu nu vand tara asa ieftin!".

O alta inregistrare obtinuta de procurori este si cea dintre Loghin Daniel Timoci si agentul Elena Anca Agapi:

Loghin Daniel Timoci: Ai mai vaazut din astia?

Anca Elena Agapi: De aia nu prea am vazut. Dar daca vad, sa stii ca nu...

Loghin Daniel Timoci: Nu refuzi, nu?

Anca Elena Agapi: Nu, nu ...".

Fostul sef al Punctului de trecere al Frontierei Siret, Aurel Anea, a fost retinut de procurorii anticoruptie, sub acuzatiile de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat, fiind implicat in contrabanda cu tigari.

Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 lei drept mita, iar politistului 50 de lei, sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei.

Un inculpat i-a predat o lectie de luat mita investigatorului sub acoperire

Unul dintre inculpatii din cazul de ampla coruptie de la frontiera Siret i-a "predat" o lectie de luat mita unuia dintre investigatorii sub acoperire ai Directiei Nationale Anticoruptie, situatia insolita fiind prezentata judecatorului de catre anchetatorii DNA.

Procurorii anticoruptie arata ca investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda "primeste o lectie de luat mita de la Cristian Nicolovici". Nicolovici ii spune investigatorului sub acoperire "ca e bine ca sta sa observe sa-si faca ochiul".

"Tu cand ai venit, iti faci ochiul, tu deja stii, .... acela, pac, aha, aha...", ii spune Nicolovici investigatorului sub acoperire, procurorii aratand ca anchetatorul "este invatat sa se uite la data eliberarii pasaportului, la regiunea tarii din care provine tertul, care ofera mita, astfel incat atunci cand pune mana pe bani sa stie pentru ce o face". Procurorii indica un alt fragment dintr-o inregistrare in care investigatorului i se spune: "adica tu cand ai pus mana sa stii, frate, pentru ce...".

Anchetatorii anticoruptie arata ca era cert ca tonetele erau vazute de toti politistii de frontiera "ca masini de facut bani". Dupa cum insusi agentul Alexandru Gabriel Silvas de la PTF Siret s-a exprimat, fiind surprins intr-o inregistrare: "o gramada se fac, dai pe .... nu stiu daca dai 300.000 la ei pe un cartus si se vinde aici cu 600.000 (...). La iarna cum o sa fie ?! Minus 25, dar minus 25 tre' sa iesi afara, asta e toata prostia, de asta poate ajung, ajung si eu aicea, la masina asta de facut bani aici".

"Mita inseamna nu doar bani, ci si, de pilda, prajituri. Exemplu fiind Toader Ilies care primeste bani, dar cere si prajituri pentru ca a primit si vamesul. Data 18 decembrie 2010, ora 3.00, usturoi sau bauturi alcoolice. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mita pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticla de votca. Aceasta precizeaza: "... Da' aveti mai multa? Sa nu va iau de la gura copiilor", mai noteaza anchetatorii, in referatul cu propunere de arestare.