MApN va transmite mai multor institutii publice, precum si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, mai multe avioane scoase din uz si fara echipamente militare, pentru expunerea aeronavelor in scop comemorativ, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, relateaza Mediafax.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ mentioneaza aniversarea, in 2010, a centenarului primului zbor facut de Aurel Vlaicu cu un avion proiectat si construit in Romania precum si primului avion cu reactie construit de catre Henri Coanda. In acest context, explica documentul, MApN a primit din partea mai multor institutii solicitari privind transmiterea unor aeronave, scopul fiind amenajarea unor monumente comemorative.

"Preocuparea anumitor institutii publice si autoritati locale pentru amenajarea unor monumente comemorative s-a concretizat in solicitari privind transmiterea unor bunuri mobile (aeronave), aflate in proprietatea privata a statului, din administrarea Ministerului Apararii Nationale, in administrarea acestora, in vederea expunerii statice a acestora in cinstea eroilor aviatori. Ministerul Apararii Nationale este de acord cu transferul administrarii aeronavelor, intrucat sunt scoase din functiune si dezafectate de dotarile specific militare, putand fi utilizate in scopul promovarii traditiei aeronautice si pentru amenajarea monumentelor comemorative mentionate", se arata in nota de fundamentare.

Potrivit anexei proiectului de HG, un avion MiG 21, dezafectat de dotarile specific militare va fi cedat de UM 02015 Bacau Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, respectiv Centrului Misionar Filantropic Stefan cel Mare si Sfant din Bacau. Valoarea acestui bun este de 1962,84 de lei. Un al doilea avion MiG 21 F13 dezafectat de dotarile specific militare cu o valoare de 846,96 de lei va fi transferat de UM 02015 Bacau tot catre Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, Parohiei Sfintii Apostoli din Moinesti, judetul Bacau.

UM 01969 Campia Turzii va ceda mai multe avioane IAR catre diverse institutii. Astfel un prototip IAR-93 SC P2 in valoare de 3.968,32 de lei va fi transferat catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica- Institutul National de Cercetari Aerospatiale "Elie Carafoli" din subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Un alt avion IAR-93 SC P2 cu o valoare de 3.520,51 de lei va fi transferat catre Aeroclubul Romania din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Printre beneficiarii unor avioane dezafectate ale MApN figureaza si Aeroclubul "Oltenia" Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi.