Mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie si criticile la adresa Romaniei nu reprezinta o discriminare, ci arata ca nivelul coruptiei a atins cote alarmante, iar denuntarea unilaterala a acestui angajament asumat nu este un gest pe care Romania sa si-l permita, considera Transparency International Romania, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

  • "Denuntarea unilaterala a acestui angajament asumat nu este un gest pe care Romania sa si-l permita, dat fiind ca MCV este un instrument care inlocuieste instrumentul amanarii aderarii cu cel al clauzei de salvgardare pe justitie si care isi are temeiul juridic in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", arata Transparency International Romania.
  • Organizatia sustine ca mentinerea MCV va duce la progrese in reformarea sistemului judiciar si in lupta anticoruptie, insa precizeaza ca nici acest mecanism nu este suficient pentru a reduce vulnerabilitatile: "MCV ar trebui insotit de un mecanism de evaluare a impactului masurilor adoptate si a rezultatelor concrete obtinute'', se arata in comunicat.
  • Transparency International mai arata ca Romania pare a sustine ca problemele semnalate atat de Comisia Europeana, cat si de entitati independente, ar putea fi ignorate cata vreme au fost bifate unele masuri disparate, avand in vedere semnalele politice pe care tara noastra le da in privinta luptei impotriva coruptiei: "Eforturile anticoruptie nu trebuie folosite numai in scop publicitar, ci ca un mijloc de asigurare a competitivitatii Romaniei si de garantare a drepturilor cetatenilor ei".

Suprimarea MCV nu poate fi facuta unilateral de catre Romania, a afirmat, marti, la Bruxelles, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, precizand ca decizia in acest domeniu apartine Executivului comunitar, potrivit RFI.

In urma cu doua zile, ministrul de Externe Teodor Baconschi avertiza, referitor la aderarea la spatiul Schengen, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ca drept raspuns la o eventuala neadmitere in spatiul Schengen, Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE.

Declaratia lui Baconschi a venit dupa ce Traian Basescu declarase la 17 decembrie 2010 ca "Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in Uniune se obtin doar prin abordari confruntationale".

Avertismentul lui Baconschi legat de un posibil veto la aderarea Croatiei vine in contextul in care Germania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai aderarii Croatiei la UE - a anuntat oficial, prin vocea ministrului de Interne, ca vrea sa amane intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.