Premierul Emil Boc a explicat, vineri, la postul public de radio, motivele care au dus la decizia de acum 3 zile a Guvernului, ce prevede ca pensionarii cu venituri lunare de peste 740 de lei sa plateasca, incepand din 2011, contributii la asigurarile de sanatate: "Sanatatea in Romania se plateste din banii contributiilor de asigurari de sanatate. Ca sa avem bani de sanatate, cineva trebuie sa contribuie. 10,8 milioane de romani nu plateau asigurarea de sanatate pana la luarea acestei decizii. Aveam doar aproximativ 6,5 milioane de platitori".

Primul ministru a mai adaugat ca, in ultimii ani, contributia la sanatate s-a redus, oricum, de la 14% la 10,7% (totalul platit de angajat si angajator),

"Am fost obligati, pentru a echilibra bugetul de asigurari de sanatate, sa eliminam o categorie din randul scutitilor, care sa contribuie la asigurari. Am incercat sa ii protejam pe oamenii cu venituri mici. De ce ne-am orientat la aceasta valoare de 740 de lei? De la pensia medie, cam pe aici este pensia medie in Romania. Din ce depaseste pensia medie, ne-am gandit sa largim sfera celor care contribuie la fondul de sanatate.

Raman peste 3 milioane de pensionari care nu platesc in continuare contributii la sanatate. Masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011."

Primul ministru mai spune ca "Acesti bani sunt necesari pentru a echilibra bugetul de sanatate si voi cere o exigenta totala in domeniul cheltuirii banilor pentru sanatate" si a adaugat ca pensionarii vor avea in continuare reduceri la medicamente si la calatoriile cu trenul.