"Obtinerea unui brevet maritim international nu este un lucru la indemana oricui. Este un proces laborios, costisitor ca efort si ca bani", sustine Stelian Cojocaru, director general al Colegiului Nauti Roman. In acelsi timp, invitatul intalnirii online subliniaza faptul ca "din fericire, piata transporturilor maritime este printre putinele domenii in care se simte o revigorare reala. Chiar si pe varf de criza, a existat o cerere de ofiteri".

Stelian CojocaruFoto: HotNews.ro

Urmariti integral materialul video:

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:

  • Obtinerea unui brevet maritim international nu este un lucru la indemana oricui. Este un proces laborios, costisitor ca efort si ca bani
  • Desi atat noi cat si celelalte universitati de marina din tara lucram dupa aceleasi manuale, carti publicate de International Maritime Organization, ei dau in plus si competente de inginer. Noi nu dam aceste competente pentru ca, din punctul nostru de vedere, nu sunt importante la bordul navei. Atunci cand vrei sa dai mai multe competente unui om, s-ar putea sa se amestece.
  • Pe langa practica pe care o oferim cadetilor la cursuri, ne ocupam si de negocierea contractelor de practica si de angajare. Cred ca ar trebui sa fie sarcina oricarui formator sa se ingrijeasca in a gasi cadetilor lor accesul la voiajele de practica. Una este sa mearga un cadet la usa angajatorului si alta sa mearga reprezentantul institutiei.
  • O scoala buna este o scoala scumpa. O scoala buna te ajuta sa ajungi la competentele cerute de conventie, dar care te si ajuta sa ajungi mai repede la angajator
  • Oferim cadetilor nostri 3 modalitati de plata a taxei: cei care platesc in avans toata suma beneficiaza de o reducere de 10%, apoi se poate face plata pe semestru, iar celor care nu isi pot permite plata in timpul celor 20 de luni de pregatire le oferim sansa sa isi plateasaca scoala in rate, dupa terminarea cursurilor, intr-un interval de 3 ani. Nu este un lucru usor pentru noi, dar stim ca altfel nu se poate.
  • Ne luptam cu emblema, sa ii spus asa, ca "ceea ce vine de la privat se face pe banda rulanta", fara a implica si calitatea. Nu am iesit ieri pe piata cu acest proiect. Inainte de a porni la drum am vizitat 4 astfel de colegii din strainatate si reteta este aceea pe care cei din vest o practica de zeci de ani
  • Pe 15 si 16 noi avem o noua sesiune de admitere pentru Colegiul Nautic Roman

Despre Colegiul Nautic Roman

Colegiul Nautic Roman este prima institutie privata din Romania de formare a ofiterilor de marina comerciala. Aceasta are in vedere derularea a 9 programe de formare profesionala. Pentru primul an de functionare sunt disponibile 250 de locuri exclusiv in cadrul cursurilor de zi pentru programul Ofiter de punte maritim. Examenul de admitere consta intr-o vizita medicala, o proba eliminatorie de matematica si una non-eliminatorie la limba engleza. Inscrierile au loc in perioada 9-17 iulie, iar testarile vor avea loc in intervalul 19-22 iulie. Planul de invatamant a fost aprobat de Autoritatea Navala Romana, iar institutia se afla in procedura de acreditare, care se va finaliza cel mai probabil pe parcursul lunii august 2010. De asemenea, sistemul de management al calitatii poarta girul celei mai redutabile societati de clasificare din domeniul naval pe plan mondial, Lloyd's Register, iar sistemul de instruire si evaluare a competentelor de limba engleza maritime este creat sub supervizarea Marlins.

Scurt CV

In prezent, Stelian Cojocaru este Presedintele Asociatiei Colegiului Nautic Roman. De-a lungul carierei sale a lucrat la Academia Navala "Mircea cel Batran" ca asistent si lector universitar, dupa care a fost conferentiar universitar si sef al catedrei de Navigatie. Apoi a ocupat functia de ofiter specialist in Biroul Politici si Strategii in cadrul Statului Major General si cea de Staff Officer - Education and Training Branch la Allied Maritime Component Command (CC-Mar) Naples Headquarter, Italia. Stelian Cojocaru este Doctor in Stiinte, in domeniile Matematica / Astronomie, are studii post-universitare in domeniul studiilor strategice si economia apararii si este licentiat al Institutului de Marina "Mircea cel Batran", specializarea Navigatie maritima/ Navigatie.