Liderul comunist Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu 10 milioane de dolari pentru a incheia o alianta politica in timpul crizei din 2009 din Republica Moldova, se arata intr-o nota diplomatica a ambasadei americane la Chisinau, publicata de Wikileaks si citata de The Guardian.

Vladimir Voronin a facut o oferta in acest sens in 7 septembrie dupa alegerile parlamentare desfasurate in luna iulie, cand comunistii lui Voronin au pierdut la limita in fata coalitiei formate din partidele pro-UE.

In cadrul unor discutii private la resedinta sa de la Codrita, Voronin i-a oferit lui Lupu aceasta suma. In schimb, Voronin cerea o intelegere pentru impartirea puterii, Lupu urmand sa devina presedinte iar Voronin sa fie presedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit notei publicate de Wikileaks, Voronin i-a oferit initial 5 milioane de dolari, dar a dublat suma dupa ce Lupu s-a aratat neinteresat de oferta. Voronin a demisionat in 11 septembrie, la 4 zile dupa ce mita sa a fost respinsa.

PLDM a acumulat 32 de mandate din 101 in urma alegerilor parlamentare de duminica, PDM - 15, iar PL - 12 si ar putea crea o coalitie majoritara, insa au nevoie de inca doua voturi pentru alegerea presedintelui tarii. Liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a pronuntat luni pentru reconstituirea Aliantei pentru Integrare Europeana, in timp ce democratii nu au anuntat care va fi optiunea lor, spunand ca asteapta oferte atat din partea comunistilor cat si a liberal-democratilor. Luni, si comunistii si-au anuntat disponibilitatea privind crearea unei coalitii majoritare cu Partidul Democrat.