Angajatii Primariei Sectorului 6 au demolat, vineri dimineata, un magazin construit cu acte in regula pe domeniul public, pe motiv ca firma care detinea contractul a subinchiriat, pentru cateva luni, spatiul aflat in apropierea unei scoli catre o firma care vindea acolo droguri legale, anunta Mediafax. Magazinul, o fosta baraca de tabla, modernizata de proprietari, a fost construit pe un teren apartinand domeniului public si inchiriat catre acestia. Autorizatia de constructie era una "provizorie", dupa cum au explicat reprezentantii Primariei de sector, sositi la adresa din Drumul Taberei cu cateva zeci de minute inainte de ora anuntata pentru demolare.

Florenta Preda, patroana spatiului comercial din strada Raul Doamnei, le-a aratat jurnalistilor un dosar cu acte, in incercarea de a demonstra ca are dreptate si ca actiunea Primariei Sectorului 6 ar fi ilegala. Ea admite insa ca, lovita de criza economica, a inchis magazinul alimentar care functiona in spatiul comerical situat la cativa metri de gardul unei scoli la inceputul anului si ca, in luna septembrie, a inchiriat spatiul gol unei firme care a promis ca face acolo un magazin "de mancare pentru caini si pisici".

Contractul prin care firma Florentei Preda a inchiriat de la Primaria Sectorului 6 terenul pe care este construit magazinul prevede insa clar ca este interzisa schimbarea destinatiei spatiului comercial, aceasta fiind explicit prevazuta in contract: comercializarea de produse alimentare si non-alimentare: "Eu am investit 15.000 de euro in acest spatiu si nu inteleg de ce trebuie sa fiu demolata. Nu am facut altceva decat sa inchiriez spatiul unei firme care a spus ca vrea sa faca un magazin de mancare pentru caini si pisici. Cand am vazut ce fac ei aici de fapt, i-am dat afara. Au functionat doar patru zile, de-asta cred ca actiunea Primariei este una de imagine. Puteau sa ne dea o amenda, puteau sa ne faca altceva, dar nu sa ne demoleze".

Afirmatiile femeii au fost, insa, contrazise de locatarii din apropiere, care sustin ca magazinul "de vise" ar fi functionat acolo timp de mai bine de o luna, "poate chiar doua".

Spusele acestora au fost confirmate si de reprezentantii Primariei de sector, care au sustinut ca au primit "zeci de reclamatii" legate de functionarea magazinului de etnobotanice: "Am primit reclamatii de la scoala, de la parintii elevilor care invata aici, de la vecini, chiar si politistii de la sectia din apropiere ne-au spus ca aici se intampla lucruri nepotrivite in apropierea unei scoli. In ultima vreme ajunsesera sa functioneze si noaptea, dupa cum vedeti pe firma magazinul era deschis non-stop", a declarat unul dintre inspectorii Primariei Sectorului 6 venit acolo pentru "a duce la indeplinire dispozitia de demolare data de primar".

Discutiile intre echipa de muncitori pregatiti pentru demolare si reprezentantii magazinului s-au purtat pe un ton civilizat, cei din urma avand parte de clementa atunci cand au cautat sa-si salveze cat mai multe din materialele de constructie folosite la modernizarea fostei baraci: "Puteti sa va luati termopanele, pavajul, ce va mai trebuie, dar de demolat o demolam astazi. Ati avut timp sa o demolati pe indelete, singuri, acum nu mai putem sa dam inapoi".

La ora programata, utilajul adus de echipa de demolare a inceput sa darame magazinul in care a functionat temporar firma care vindea etnobotanice: "In locul asta vom face fie locuri de parcare, fie un loc de joaca pentru copii. Sau, poate, amandoua, sa incercam sa le impacam cumva, pentru ca este nevoie si de una si de alta. Orice vom stabili sa facem va fi inceput insa la anul, pentru ca acum nu mai avem buget", a mai declarat unul dintre inspectorii Primariei de sector.

In ultimele zile, alte trei magazine care comercializau produse etonobotanice, aflate in apropierea scolilor, au fost inchise in urma sesizarilor cetatenilor din Sectorul 6 al Capitalei. Primarul Cristian Poteras va propune, in urmatoarea sedinta a Consiliului Local, un proiect de hotarare prin care sa fie interzisa functionarea tuturor magazinelor care comercializeaza produse etnobotanice pe raza Sectorului 6.

Si Primaria Capitalei a pregatit un proiect de hotarare care, in cazul in care va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o raza de un kilometru in jurul scolilor a magazinelor de comercializare a substantelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor si substantelor care au fost identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice neinterzise inca prin legislatie. Proiectul a fost elaborat dupa ce Inspectoratul Scolar al Capitalei a sesizat Politia, Prefectura si Jandarmeria ca in apropierea a 39 de scoli sunt magazine care vand substante etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitala, sase elevi fiind sanctionati pentru consum de etnobotanice.

La Brasov, magazinele de acest fel vor fi interzise incepand din 15 noiembrie, iar primariile Iasi si Suceava cauta si ele solutii similare.