Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind Legea sistemului unitar de pensii, anunta Agerpres. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a supus la vot solicitarea sefului statului privind reducerea varstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani, insa aceasta a fost respinsa, neintrunind 69 de voturi, necesare in cazul unei legi organice.

Cererea de reexaminare merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit Mediafax, Senatul a adoptat, insa, recent, un amendament formulat de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Cristian Rădulescu (PDL), care stabilea că vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani şi de 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum solicitase şi şeful statului.

La ora transmiterii acestei ştiri, senatorii discută care va fi forma trimisă Camerei Deputatilor.

Pe 19 octombrie, conducerea Senatului a decis ca dezbaterile asupra Legii pensiilor sa fie reluate la inceputul lunii noiembrie, in ciuda solicitarii presedintelui Traian Basescu ca legea sa fie rediscutata in procedura de urgenta.

Legea pensiilor a fost adoptata de Parlament la mijlocul lunii septembrie, insa seful statului a refuzat sa o promulge din cauza articolului care prevede egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, la 65 de ani, pana in anul 2030. Traian Basescu a retrimis legea in Parlament cu propunerea de modificare a varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani.