"Guvernul a luat act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea educatiei si asteapta motivarea acesteia, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. "Dupa motivarea deciziei Curtii Constitutionale, Guvernul se va consulta cu Parlamentul privind procedura care se impune in cazul Legii Educatiei Nationale, avand in vedere ca suntem intr-o situatie fara precedent, cand o decizie a Curtii Constitutionale intervine in timpul derularii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului", a precizat Muntean.

Potrivit acesteia, Guvernul apreciaza, in continuare, ca Legea Educatiei Nationale este extrem de importanta in cadrul procesului de reformare a statului si a sistemului educational din Romania.

UPDATE "Decizia de astazi nu spune ca Legea este neconstitutionala, ci se focalizeaza pe procedura", a mai declarat Ioana Muntean la finalul sedintei de Guvern. "Legea Educatiei reprezinta o urgenta, speram ca prin dialog, legea sa poata intra in vigoare cat mai repede", a precizat purtatorul de cuvant.

Ioana Muntean a adaugat ca dupa publicarea motivarii CCR, premierul doreste sa se consulte cu Parlamentul pentru a vedea mai departe care sunt pasii de urmat, avand in vedere ineditul acestei situatii. "Nu s-a mai intamplat niciodata ca pe parcursul unei proceduri de angajare a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe un proiect de lege, Curtea Constitutionala sa declare procedura neconstitutionala", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, cu majoritate de voturi, ca procedura de angajare este neconstitutionala constatand ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern deoarece si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara.

  • Este pentru a doua oara cand Curtea Constitutionala a luat o asemenea decizie in privinta Legii Educatiei. Anul trecut, un proiect elaborat de fosta guvernare PDL-PSD a fost adoptat de Executiv incercand sa-si asume raspunderea, insa Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional, la sesizarea PNL.
  • Curtea Constitutionala a aratat, in motivarea deciziei din 18 decembrie 2009, cand a declarat neconstitutionala Legea educatiei, ca asumarea raspunderii nu era oportuna si ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament ar fi permis societatii civile implicarea in problema educatiei nationale.