Premierul Emil Boc a solicitat infiintarea unui grup de lucru interministerial care sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor, a anuntat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Grupul interministerial va fi format din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor si Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor. Acestia vor trebui sa elaboreze un pachet de masuri ca raspuns la solicitarea CEDO in problema restituirii proprietatilor nationalizate. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat marti prima hotarare pilot impotriva Romaniei. Prin aceasta hotarare, CEDO obliga statul roman sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.

  • "Ministerul Justitiei a transmis catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in urma cu mai multa vreme o serie de propuneri pentru revizuirea cadrului normativ. Aceste propuneri ar viza in primul rand mai buna corelare intre toate legile aplicabile problematicii restituirii proprietatilor. In acelasi timp, ar viza o dimensionare corecta a aparatului Autoritatii si ar viza revizuirea conceptiei cu privire la acordarea despagubirilor", a mai spus ministrul Justitiei. 

Prin hotararea pronuntata, CEDO constata ca a fost incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie (privind dreptul la un proces echitabil) si articolul 1 din Protocolul nr.1 in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru si obliga statul roman "sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie.

Aceste masuri trebuie sa intre in vigoare in 18 luni de la data pronuntarii prezentei hotarari". Prin hotarare, CEDO decide sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare si condamna statul roman sa le plateasca reclamantelor Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru despagubiri in valoare de 65.000 de euro iar reclamantei Ileana Florica Solon despagubiri in valoare de 115.000 de euro si 3.151 euro.