Dumitru Costin (BNS), a anuntat ca marti, 28 septembrie, cel putin 10.000 de sindicalisti vor participa la un miting de protest pe urmatorul traseu: Piata Victoriei, Ministerul Economiei, Agriculturii, Muncii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Sanatatii. Aceasta actiune sustine o serie de revendicari care vizeaza masuri clare pentru relansarea economica: infrastructura, sectorul energetic, agricultura, a adaugat liderul sindical. In plus, "in regim de urgenta salariul minim trebuie sa creasca: vizam cel putin 750 RON", a spus Costin.

"Insistam pe nevoia de restructurare, intarire a Inspectiei Muncii si finalizarea proiectului Legii de salarizare in sectorul bugetar. Consider ca atitudinea guvernantilor de la inceputul acestei saptamani este o stratagema, pentru ca vor demonstra prin asta ca nu ne putem pune in interval scurt de acord, si, atunci, guvernul, presat si de acordul cu institutiile internationale, va aproba, probabil, prin asumarea raspunderii, aceasta lege in formatul pe care si-l doreste", a explicat Costin.

Pe 5 octombrie vor iesi in strada profesorii iar pe 7 octombrie se anunta un miting de amploare la care vor participa toate confederatiile sindicale.

Atitudinea presedintelui si a premierului prefigureaza restrangerea unor drepturi sindicale si cetatenesti

Declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, urmata de cea a primului ministru, Emil Boc, de a renunta la serviciile Politiei si Jandarmeriei prefigureaza restrictionarea unor drepturi sindicale si cetatenesti, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, presedintele BNS, Dumitru Costin.

"Consideram ca acest gen de atitudine, care a fost precedata in ultima perioada de alte decizii si mesaje in spatiul public, urmeaza sa duca la modificarea cadrului legislativ din Romania si la restrictionarea unor drepturi cetatenesti. Jandarmeria si-a facut intotdeauna corect datoria, de 20 de ani. Ma surprinde includerea lor pe lista neagra a presedintelui Romaniei", a afirmat liderul sindical.

Costin a spus ca declaratiile presedintelui si cele ale primului ministru privind renuntarea la serviciile Politiei si Jandarmeriei "nasc mari semne de intrebare, daca nu cumva Romania se pregateste de consolidarea unui stat opresiv".

Liderul sindical a subliniat ca exista un interes sporit al Guvernului actual de a modifica in regim de urgenta legea sindicatelor.