Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca Romania trebuie sa-si reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% pana in 2012, in conditiile in care bugetele tuturor celor 27 de state membre vor trebui aprobate de Comisia Europeana incepand din 2011. El a mai spus ca statele vor fi penalizate in cazul in care cifrele bugetare nu vor fi respectate.

"Toate cele 27 de state membre vor trebui sa isi supuna bugetul aprobarii CE. Nu este vorba de aviz, ci de respectarea acelor cifre. In cazul in care cifrele nu vor fi respectate, statele din zona euro vor fi penalizate cu procente din PIB, iar cele din afara zonei euro, cu bani europeni in minus. Nu se mai joaca nimeni cu nerespectarea criteriilor de la Maastricht", a spus Basescu.

La inceputul acestei luni, ministrii de finante din Uniunea Europeana au hotarat ca proiectele bugetare vor fi adoptate de parlamentele nationale numai dupa ce au fost prezentate forurilor europene, initiativa avand ca scop detectarea si eliminarea dezechilibrelor economice ale statelor.

Ciclul de monitorizare denumit "semestrul european" va incepe in fiecare an in luna martie, cand pe baza unui raport al Comisiei Europene, Consiliul va identifica principalele provocari economice si va formula recomandari asupra politicilor care trebuie urmate. Pe baza acestor recomandari, statele membre vor revizui pana la finalul lunii aprilie strategia bugetara pe termen mediu si vor adopta programe de reforma in domenii precum angajarea fortei de munca sau incluziunea sociala.

Dupa revizuirea strategiilor bugetare ale statelor membre, Consiliul va formula recomandari in lunile iunie-iulie, inainte ca statele membre sa-si finalizeze bugetele pentru anul urmator.

Initiativa va permite monitorizarea politicilor economice si fiscale ale statelor membre in paralel, pe o perioada de 6 luni in fiecare an, incepand cu 2011, astfel incat sa poata fi detectate posibile inconsecvente sau dezechilibre.

Necesitatea monitorizarii strategiilor fiscal-bugetare se resimte ca urmare a deficitelor bugetare in crestere a multor state membre, in ultimii doi ani.