Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, crede intr-o posibila legatura intre scandalul recent de la Moscova privind acuzarea de spionaj a diplomatului roman Gabriel Grecu si sustinerea pe care tara noastra o acorda Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

Intrebat luni seara, in cadrul unui interviu la TVR, daca incidentul cu Moscova ar putea avea legatura cu sprjinul pe care Romania il da unor forte din Republica Moldova, Baconschi a raspuns: "Fara indoiala ca are. Rusia e preocupata de scutul antiracheta, e preocupata de orientarea proeuropeana si, implicit, proromaneasca a Aliantei pentru Integrarea Europeana care guverneaza la Chisinau. Problema Transnistriei este din nou pe tapet dupa acest memorandum de intelegere Merkel-Medvedev, ne asteptam la reluarea formatului de negocieri '5+2', la un rol mai pronuntat al UE, care nu trebuie sa fie doar un observator in acest proces si pe 5 septembrie are loc referendumul din R. Moldova."

"Avem la orizont si alegerile anticipate din tara vecina, deci probabil ca exista o anxietate fata de ceea ce probabil la Moscova este privit ca risc la Republica Moldova sa devina prea apropiata de UE," a adaugat ministrul.

Ministrul Baconschi a declarat ca nu crede intr-o posibila majorare a pretului gazelor pentru Romania dupa scandalul cu diplomatul Gabriel Grecu.

"Exista intre cele doua economii deja niste punti de legatura, o prezenta investitionala ruseasca in cateva industrii, printre care cea foarte strategica a aluminiului, exista discutii cu Gazprom din partea Ministerului Economiei. Cred ca in 2011, cu capul pe umeri, vom reusi sa ne respectam un pic mai mult si sa cooperam mai bine", a spus diplomatul roman.

Despre o posibila intalnire cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, anuntata inaintea scandalului diplomatic, Baconschi a afirmat ca partea romana ramane deschisa in acest sens.

"In ceea ce ma priveste, am sa particip la sesiunea de toamna a Adunarii Generale ONU, de la New York, acolo era terenul pe care aceasta intrevedere fusese convenita, pe canale diplomatice. De partea romana disponibilitatea este intacta pentru o astfel de intalnire," a explicat Baconschi, adaugand ca n-a primit vreun mesaj dinspre partea rusa care sa anuleze intalnirea.