Autoritatile din Franta si Romania au convenit sa solicite impreuna Comisiei Europene suplimentarea fondurilor destinate integrarii tiganilor, iar o delegatie a autoritatilor franceze va sosi la Bucuresti in perioada 9-10 septembrie, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mihai Seitan, transmite Mediafax.

Seitan a aratat ca Romania are nevoie de suplimentarea celor patru milioane euro alocate de Comisie pentru proiecte de reintegrare a tiganilor, dorind sa extinda proiectele care privesc aceasta minoritate.

"Urmeaza sa extindem gama acestor proicte, sumele necesare sunt mult mai mari decat patru milioane, motiv pentru care francezii au agreat ideea ca impreuna sa facem demersuri la UE sa obtinem fonduri ceva mai mari impreuna", a afirmat ministrul Muncii.

Franta a repatriat voluntar, incepand din 19 august, zeci de tigani spre Bucuresti si Timisoara, aceste repatrieri avand loc in urma noilor masuri de securitate decretate la sfarsitul lunii iulie de presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Pana in 26 august, 371 de romi romani vor fi repatriati, potrivit cifrelor furnizate de catre Guvernul de la Bucuresti.

Secretarii de stat Valentin Mocanu, responsabil de problemele romilor in relatia cu Franta, si Valentin Fatuloiu, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, discuta, la Paris, cu autoritatile franceze despre situatia tiganilor repatriati.

Ministrul francez pentru Imigratie, Eric Besson, a declarat, citat de AFP, ca reuniunea de lucru consacrata problemei romilor a avut loc, miercuri, la Ministerul francez de Interne, cu participarea a doi secretari de stat romani, si s-a desfasurat intr-o "atmosfera constructiva si amicala".

"Am evocat cooperarea in domeniul politiei si aspectele sociale" ale "reintegrarii cetatenilor romani" trimisi in tara de origine, a declarat Besson, in urma intalnirii la care au participat ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, si secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

"Nu a existat nici un repros facut de romani" Frantei, a adaugat Besson. "Vom coopera mai bine in domeniul reintegrarii" romanilor in tara lor, a promis el, exprimandu-si dorinta ca "autoritatile locale romane sa se implice mai mult".

Fatuloiu a declarat, la randul sau, ca au existat "repatrieri voluntare" ale "cetatenilor romani" si ca "relatiile" franco-romane sunt, "de mai multe secole, excelente". Exista un "dosar comun in 2010" in legatura cu care "nu se poate vorbi de tensiuni" intre cele doua tari, a spus el.

"Avem nevoie sa dispunem de o politica de reintegrare sociala mai eficienta", a adaugat Fatuloiu. "Vom utiliza fondurile europene si vom aplica o serie de masuri de discriminare pozitiva", a precizat secretarul de stat.

"Aceasta reuniune a permis confirmarea vointei Guvernelor roman si francez de a gestiona mai bine fluxurile migratorii bilaterale, de a sustine consolidarea politicilor de integrare a populatiilor defavorizate (...), precum si de a actiona in comun pentru a aprofunda cooperarea politieneasca", au anuntat ministrii francezi implicati, intr-un comunicat.

Eric Besson si Pierre Lellouche vor merge in Romania la 9 si 10 septembrie, potrivit comunicatului.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a acuzat Guvernul roman ca nu considera o prioritate problema tiganilor si ca nu depune mai multe eforturi pentru integrarea lor, afirmand ca "problema o reprezinta Guvernul roman".