Protest spontan miercuri in fata Ministerului Transporturilor. Peste 100 de angajati ai CFR contesta concedierile si somajul tehnic, informeaza Realitatea TV.

Miercuri a avut loc prima runda de negocieri dintre sindicate si ministerul Transporturilor pe tema reducerilor salariilor si a personalului.

Reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si ai sindicatelor au anuntat saptamana trecuta ca CFR ar putea disponibiliza intre 10.000 si 13.000 de angajati pana la finalul lunii septembrie. Sindicatele au amenintat cu blocarea activitatii.

Disponibilizarile vizeaza companiile cu pierderi si vor afecta CFR Calatori, unde intre 2.000 si 4.000 de oameni isi vor pierde slujbele, CFR Marfa - 5.000 de oameni disponibilizati de la compania centrala si diviziile subordonate, de revizie vagoane, reparatii, 2.900 de oameni de la CFR SA si 1.000 de angajati de la Electrificare CFR.

Disponibilizarile ar urma sa devina efective pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca societatile sa functioneze cu noile organigrame in ultimul trimestru al anului, au precizat sursele citate.

Angajatii disponibilizati nu vor primi plati compensatorii, deoarece sumele nu sunt prinse in bugetul companiilor pe acest an, au precizat reprezentanti ai CFR SA si CFR Calatori.

Sindicatele feroviare au amenintat ca nu vor accepta niciun program de restructurare la CFR si ameninta ca angajatii din sector vor opri activitatea si vor da statul in judecata daca vor fi facute noi disponibilizari.