Purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Justitie si Afaceri Interne, Michele Cercone, declara intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca "Nu pot exista expulzari ale unor serii de cetateni europeni". Cetatenii europeni pot fi expulzati "din motive de politici publice, securitate publica sau sanatate publica", dar cazurile sunt tratate la nivel individual, explica Cercone.

Presedintia si Guvernul francez au decis, in ultimele saptamani, sa inchida o serie de locuri de campare in care isi facusera tabere cetateni de etnie roma. Unii dintre ei provin din Romania si Bulgaria - iar in cazul acestora, autoritatile de la Paris au decis expulzarea lor catre tarile de origine.

"Suntem, inainte de toate, angajati in respectarea aplicarii legislatiei anti-discriminare, convenita la nivelul Uniunii Europene intre statele membre si Parlamentul comunitar. Integrarea romilor dispune de instrumente si politici europene. As da exemplul fondurilor structurale dar si pe cel al Fondului Social European. Intr-o oarecare masura, prin extensie, Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala a fost, de asemenea, folosit in anumite tari pentru integrarea populatiei rome. Iar din mai 2010, regulile de folosire a banilor din Fondul European de Dezvoltare Rurala au fost modificate pentru a simplifica accesarea acestora in folosul grupurilor minoritare cum ar fi tocmai populatiile de etnie roma. Scopul este sa li se poata construi locuinte. Este, iata, deja un efort consistent depus de Comisie si Uniune", a explicat Michele Cercone.

"Exista limite pe care statele Uniunii le pot institui in baza unor reguli stricte. Expulzarea sau deportarea sunt deja masuri considerate ca fiind extreme. Cetatenii europeni pot fi expulzati din motive de politici publice, securitate publica sau sanatate publica. Fiecare caz individual, insa, trebuie evaluat de statul membru - iar aceasta inseamna ca nu pot exista expulzari ale unor serii de cetateni europeni. Apoi: fiecare cetatean expulzat are dreptul sa atace in instantele nationale decizia si sa ceara anularea aplicarii ei pana nu se incheie procedurile juridice", a continuat Cercone.