In sedinta din 4 august 2010, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Decizia era asteptata de bancheri, care au anticipat faptul ca presiunile inflationiste au impiedicat CA al BNR sa modifice actualul nivel al dobanzii cheie. Asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale efectul va fi minim.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

De mentionat faptul ca fata de comunicatele anterioare ale BNR, sintagma "gestionarea ferma a lichiditatii" a fost inlocuita cu "gestionarea adecvata".

Deficitul de lichiditate din sistemul bancar face ca Banca Centrala sa incerce impacarea nivelul cursului cu dobanzile din piata interbancara.

lichiditate

lichiditatea in sistem

Foto: BNR

In plus, BNR pare sa fi tinut cont si de retragerea partiala a leilor din banci de catre populatie (pe fondul impozitarii suplimentare a dobanzilor si a traversarii mai usoare a crizei) si de faptul ca volumul pietei este redus, tranzactiile sunt putine, iar bancile care mai plasau bani speculativi au fost descurajate si nu au mai aparut de o bucata de vreme.

Rolul principal al lichiditatii este de realizare a decontarii finale a tuturor tranzactiilor financiare din economie (plati diverse efectuate de clientii bancilor, tranzactii pe pietele financiare, acordarea de credite, plati la buget, incasari de la buget). In primele patru luni din acest an bancile au avut depozite overnight (scadente in ziua urmatoare) la BNR in suma de 193,06 miliarde lei, in conditiile in care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde de lei pe intreg anul trecut.

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa bancilor. Acestea pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la BNR. Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna mai o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite.

Cat despre impactul dobanzii cheie asupra creditelor acordate de bancile comerciale, HotNews.ro a analizat acest fenomen, iar rezultatele arata ca nu intotdeauna o reducere a dobanzii BNR este insotita de scaderea costului noilor credite. Astfel, in timp ce BNR a redus in intervalul ianuarie-octombrie 2009 dobanda cheie de la 10,25% la 8%, bancile au modificat nivelul dobanzilor de la 20,7% la 16,8% (credite noi, pe termen de 1-5 ani) si de la 19,4% la 15,4% (credite noi pe mai mult de 5 ani, acordate companiilor).

La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire.

In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile.

  • Argumentele Bancii Nationale a Romaniei

Desi rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38 la suta in luna iunie a.c., comparativ cu 4,42 la suta in luna mai si 5,2 la suta in ianuarie, iar rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustate s-a mentinut in jurul nivelului de 2 la suta in prima jumatate a acestui an, majorarea taxei pe valoarea adaugata incepand cu 1 iulie 2010 va provoca o crestere semnificativa, dar temporara, a indicelui agregat al preturilor de consum. Astfel, proiectiile indica pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de circa 7,8 la suta.

Pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata este de asteptat ca, pe masura disiparii efectului de runda intai al cresterii TVA, traiectoria inflatiei preturilor de consum sa se inscrie pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3 la suta la sfarsitul anului 2011.

Revenirea inflatiei pe aceasta traiectorie descendenta depinde insa hotarator de contracararea eventualelor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, alaturi de diminuarea incertitudinilor privind implementarea reformelor structurale si a masurilor de consolidare fiscala.

In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. De asemenea, in contextul diminuarii incertitudinilor legate de criza financiara regionala si al relativei normalizari a situatiei pe pietele monetara si valutara, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Prin deciziile adoptate se urmareste asigurarea unor conditii monetare reale in sens larg corespunzatoare ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si mentinerii ratei anuale a inflatiei, recalculate prin eliminarea efectului de runda intai al majorarii TVA, pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintelor de inflatie pe termen mediu.

In acest context, CA al BNR reitereaza ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod critic de implementarea ferma a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Raportul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa in data de 6 august 2010.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 29 septembrie 2010.