Consiliul Local sector 1 a concesionat Piata Baneasa unei firme private, Immobiliare Bucarest, care vrea sa construiasca aici un bloc de 14 etaje. Proiectul a fost trimis spre avizare, la jumatatea lunii iulie, la Comisia Tehnica de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei.

Piata BaneasaFoto: Hotnews

Conform planurilor de urbanism afisate la Comisie, atat pe terenul pietei, de circa 2.000 de metri patrati, cat si pe terenul detinut de firma, de aproximativ 4.000 de metri patrati, sunt amplasate doua cladiri cu inaltimea maxima de 45 de metri, respectiv 14 etaje. Membrii Comisiei nu au aprobat proiectul deoarece sustin ca acest teren nu putea fi concesionat de Consiliul Local sector 1, in conditiile in care consiliile locale nu au patrimoniu.

Potrivit legii, concesionarea terenurilor poate fi facuta doar de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. De aceeasi parere este si Calin Murg, consilier general: "Consiliile locale nu pot concesiona teren pentru ca nu au patrimoniu. Acesta este atributul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Consiliile locale pot da in administrare. Ceea ce au facut este ilegal. Din cate stiu eu, Sectorul 1 a cumparat niste terenuri pe care le-a intabulat pe ADP. Dar si astea trebuie trecute la CGMB, pentru ca asa zice legea".

Terenul pietei, in suprafata de 1.913 mp, a fost concesionat prin Hotararea Consiliului Local sector 1 numarul 139/ 24.03. 2009. Redeventa anuala pe care trebuie sa o plateasca investitorul primariei este de 50.000 de euro. In plus, potrivit contractului de concesiune, firma Immobiliare Bucarest va trebui sa cedeze in folosinta gratuita o suprafata echivalenta cu cea concesionata la parterul cladirii pe care o vor ridica, pentru a se muta piata acolo.

Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1, spune ca Administratia Pietelor a concesionat terenul deoarece investitorul care detine si terenul vecin nu vroia sa aiba piata alaturi: "Am concesionat Piata pentru a fi transformata in spatiu verde. Blocul se va construi pe terenul lor, nu pe piata. Piata se va muta la parterul blocului pe care il vor construi, pe o suprafata echivalenta. Am concesionat pentru ca nu vroiau sa construiasca langa o piata".

Ce s-a ales de alte piete concesionate/modernizate din Bucuresti?

Piata Latina (intersectia Calea Mosilor cu bulevardul Carol) - pe terenul ei s-a construit un bloc

Piata Latina

Piata Latina

Foto: Hotnews

de 5 etaje. In loc de piata agro-alimentara a aparut un supermarket.

Piata Obor - Primaria sector 2 s-a asociat firmele Practic SA, Baneasa Investments, Comnord, Procema si Piata Obor Market & Complex Comercial pentru modernizarea pietei. Initial, in locul pietei trebuia sa se ridice un mall, cu piata/supermarket la parter. Acum, primarul Neculai Ontanu spune ca piata va ramane piata si va fi deschisa in luna noiembrie 2010. Intre timp, Frontul Negustoresc Obor se judeca mai departe cu Primaria sector 2. Primaria nu a oprit lucrarile.

Piata Aghires (Floreasca) Firma cunoscutului om de afaceri Dumitru Bucsaru s-a asociat cu Primaria sector 2 pentru a construi aici un bloc de patru etaje cu piata la parter. Acesta nu s-a realizat nici pana in prezent, iar bucurestenii din zona au ramas fara piata.