Raportul Comisiei Europene a fost unul echilibrat şi corect, arata ambasadorul SUA la Bucuresti intr-o declaratie transmisa HotNews.ro. El reitereaza ideea ca existenţa unei agenţii funcţionale de verificare a averilor demnitarilor este crucială în lupta împotriva corupţiei şi necesară pentru ca România să îşi poată îndeplini obligaţiile impuse de calitatea de membru al Uniunii Europene şi să asigure transparenţa aşteptată de cetăţenii americani şi de companiile americane care îşi desfăşoară activitatea în România.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

"Salut raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare", isi incepe diplomatul american declaratia in urma raportului CE asupra reformei justitie.

"Decizia de ieri a Curţii Constituţionale mi-a dat speranţe în acest sens şi încurajez Parlamentul să folosească această ocazie pentru a restabili puterea Agenţiei Naţionale de Integritate cât mai curând cu putinţă", mai arata ambasadorul, care remarca "eforturile acelor membri ai guvernului, proveniţi din întregul spectru politic, care încearcă să salveze ANI".

"Mă refer aici la Preşedintele României şi la Ministrul Justiţiei care au condus eforturile de menţinere a eficienţei ANI, la Preşedintele Camerei Deputaţilor, doamna Anastase, şi la fostul Prim-Ministru al României, deputatul Tăriceanu, care au votat o lege extrem de valoroasă, precum şi la senatorii Greblă şi Blaga, care au încercat să obţină un rezultat mai bun în Senat. Eforturile lor neîntrerupte şi recenta decizie a Curţii Constituţionale sporesc şansele de creare a unei structuri ANI care să răspundă aşteptărilor Uniunii Europene şi ale SUA", crede Mark Gitenstein.

Raportul Comisiei Europene a fost unul echilibrat şi corect - este aprecierea ambasadorului Statelor Unite. Acesta isi anunta intreg sprijinul pentru cei care "promovează transparenţa şi statul de drept". "Sper că la finalul acestui dificil proces, România va adopta o lege ANI care să respecte angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană şi să răspundă aşteptărilor companiilor şi cetăţenilor americani, dar în aceeaşi măsură, să răspundă şi aşteptărilor cetăţenilor români, care merită să îi poată trage la răspundere pe oficiali", a mai spus ambasarul Gitenstein.