Romania preia Presedintia Comitetului pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (COPUOS) pentru perioada iunie 2010 - iunie 2012, cu ocazia deschiderii celei de-a 53-a sesiuni a Comitetului, care isi desfasoara lucrarile la Viena, in perioada 9-18 iunie 2010, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Singurul astronaut roman, dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu, presedintele COPUOS pentru un mandat de doi ani, a fost propus la inceputul anului 2009 pentru aceasta functie de Grupul Est-European de la nivelul ONU, fiind ales in unanimitate de cele 69 de state membre ale COPUOS.

"In calitate de presedinte al COPUOS, dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu va aduce in centrul atentiei internationale subiectul explorarii spatiale, cu accent pe importanta beneficiilor spatiului, avand in vedere faptul ca in anul 2011 se implinesc 50 de ani de la lansarea primului om in spatiu, dar si 50 de ani de COPUOS. La preluarea mandatului sau, Dumitru Prunariu a apreciat ca in aceasta perioada au fost facute numeroase descoperiri datorita zborurilor spatiale cu oameni la bord, s-au studiat si s-au gasit solutiile multor probleme medicale, au fost construite, optimizate si miniaturizate echipamente si aparatura medicala vitale pentru a trai la bordul statiilor spatiale, s-au elaborat, testat si aplicat proceduri eficiente. De altfel, multe dintre aceste descoperiri pot fi folosite in viata de zi cu zi, iar solutiile la problemele medicale, aparatura medicala, echipamente si proceduri trebuie adaptate pentru a fi compatibile cu conditiile de activitate dificile terestre, inclusiv in tarile in curs de dezvoltare", se arata in comunicatul MAE.

Comitetul ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic a fost creat de Adunarea Generala a ONU in 1959 si are drept mandat revizuirea cooperarii internationale in domeniul utilizarii pasnice a spatiului extra-atmosferic, avizarea programelor in domeniu in vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, incurajarea cercetarii si diseminarii informatiei privind aspectele extra-atmosferice precum si analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spatiului extra-atmosferic.

Programul de aplicatii spatiale al ONU este unul dintre cele mai importante pentru introducerea utilizarii tehnologiilor spatiale in tari cu posibilitati reduse de investitii in domeniu.

Romania este membru COPUOS incepand cu anul 1959, numarandu-se astfel printre membrii fondatori ai acestuia. In cadrul acestui Comitet, Romania s-a remarcat de-a lungul timpului prin activitati constante de promovare si sustinere a utilizarii spatiului extra-atmosferic in scopuri pasnice.¬