Ordonanta de urgenta privind diminuarea sau eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata a creditelor a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial. Actul normativ va intra in vigoare in zece zile, iar bancile au la dispozitie 90 de zile pentru a armoniza contractele de credit cu noile prevederi.

In caz contrar, creditorii risca amenzi contraventionale intre 5.000 si 100.000 lei si suspendarea temporara a activitatii de creditare, informeaza Agerpres.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanta de urgenta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, in cazul contractelor cu dobanda variabila.

Proiectul de ordonanta de urgenta a fost initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Consiliul Concurentei si a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit actului normativ plecat de la initiatori, se statueaza explicit dreptul consumatorului de a se elibera in orice moment, in totalitate sau in parte, de obligatiile sale care decurg dintr-un contract de credit.

Cu toate acestea, in cazul rambursarii anticipate a creditului, banca are, totusi, dreptul la o compensatie "justificata si echitabila" pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipata, insa numai in conditiile in care rata dobanzii aferente creditului este fixa.

De asemenea, compensatiile primite de creditor nu pot fi mai mari de unu la suta din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an.

In cazul in care perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit nu este mai mare de un an, compensatia primita de banca este de maximum 0,5 la suta din valoarea creditului rambursat anticipat, se mai arata in proiectul initial.

In prezent comisioanele la rambursarea anticipata a creditelor ajung si la 5 la suta.