Adunarea Generala a judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, sa solicite presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu masurile de scadere a salariilor in sectorul bugetar, anuntate de Guvern. In plus, judecatorii Tribunalului Bucuresti vor mandata Consiliul Superior al Magistraturii pentru a discuta cu Parlamentul si Executivul despre situatia puterii judecatoresti.

"Nu s-a pus problema unui protest. Tribunalul Bucuresti isi va desfasura in mod normal activitatea", a declarat, pentru Agerpres, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.

Magistratii din instantele din toata tara se reunesc, in aceasta perioada, in cadrul unor adunari generale, pentru a-si exprima pozitia fata de masurile Guvernului de reducere a pensiilor si salariilor angajatilor din sistemul bugetar, prin invocarea dispozitiilor art. 53 din Constitutia Romaniei.

Pana in prezent, au avut loc adunari generale la aproape o jumatate dintre instante, respectiv sase curti de apel, 15 tribunale si foarte multe judecatorii din tara.

Conform reprezentantilor Retelei Nationale a Adunarilor Generale ale Judecatorilor, cea mai mare parte a instantelor au amanat pronuntarea asupra unor forme de protest concrete.