Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, face o vizita oficiala la Washington in perioada 1-2 iunie, anunta MAE intr-un comunicat de presa. Principalele teme de pe agenda discutiilor sunt analiza parteneriatului strategic romano-american, stadiul proiectului scutului antiracheta, liberalizarea vizelor si cooperarea economica. In principiu, acest gen de vizite pregateste o vizita a presedintelui Basescu la Washington.

Discutiile ministrului Baconschi la Washington se vor axa pe o analiza a parteneriatului strategic, stadiul proiectului scutului antiracheta de pe teritoriul Romaniei, cooperarea economica, liberalizarea regimului de vize, cadrul juridic bilateral si cooperarea in cadrul organismelor internationale. Aspectele regionale relevante pentru Romania, precum securitatea energetica, regiunea extinsa a Marii Negre sau Balcanii de Vest vor fi de asemenea pe agenda, la fel ca si cooperarea romano-americana in cadrul NATO si in teatrele de operatiuni din Afghanistan.

O astfel de vizita oficiala a ministrului de externe pregateste, in principiu, vizita presedintelui Romaniei la Washington. Liderii celor doua tari, SUA si Romania, nu au avut pana acum o intalnire bilaterala oficiala, insa s-au intalnit in cadrul sau marja unor evenimente, ultimul dintre ele fiind cina pe care liderul american a avut-o la Praga, in compania liderilor Europei Centrale si de Est, cu ocazia semnarii tratatului START.

In cele doua zile ale vizitei oficiale, ministrul de externe va avea intalniri cu omologul sau american, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, cu consilierul presedintelui SUA pentru politica de securitate nationala, James Jones, precum si cu subsecretarul apararii, Michelle Flournoy.

Baconschi se va intalni si cu fostul secretar de stat Madeleine Albright, care acum este coordonator al Grupului de Experti pentru elaborarea Noului Concept Strategic al NATO, si cu renumitul Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru securitate nationala al presedintelui Jimmy Carter.

Seful diplomatiei va intalni si reprezentanti ai comunitatii romano-americane din zona Washington DC, va sustine o prelegere la Woodrow Wilson International Center for Scholars si va participa la un mic dejun de lucru organizat impreuna cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite.