Ambasadorul statului Singapore: Exista un interes si o ingrijorare a mediului diplomatic al Uniunii Europene privind rezolvarea cazului Ionescu

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Vineri, 21 mai 2010, 13:31 Actualitate | Esenţial


Ambasadorii tarilor UE in Romania sau in Singapore, diplomatii europeni au aratat interes, curiozitate si preocupare referitor la cazul lui Silviu Ionescu, a spus ambasadorul statului Singapore la Bucuresti, Anil Kumar Nayar, intr-o conferinta de presa pe aceasta tema care a avut loc vineri. Diplomatul singaporez a subliniat faptul ca tuturor diplomatilor europeni le e clara pespectiva si consecintele pe care le-ar avea o nesolutionare in conformitate cu legea, intr-un termen rezonail de timp, pentru Romania si, implicit, pentru UE. Perceptiile negative existente in Singapore ar castiga teren, iar iamginea Romaniei va avea de suferit in "acea parte de lume".

Informatia pe scurt:
 • Implicatiile negative ale tergiversarii cazului Ionescu de autoritatile romane ar fi o deteriorare a perceptiei si imaginii Romaniei "in partea noastra de lume", a spus ambasadorul statului Singapore.
 • Trebuie sa se faca dreptate in cazul Ionescu, fie in Romania, fie in Singapore.
 • "Toate probele noatre indica vinovatia domnului Ionescu, iar pozitia statului Singapore a fost clara si constanta: in mod ideal am vrea ca el sa fie judecat in Singapore, sa ne asiguram ca se face dreptate, insa intelegem ca nu exista un acord de extradare, asa ca legea trebuie sa isi urmeze cursul, insa in Romania" -ambasadorul
  Anil Kumar Nayar
 • In Singapore, pentru un accident cu o victima, Ionescu ar lua maximul 5 ani de conndamnare, insa exista mai multe capete de acuzare si oficialii singaporezi nu se pot pronunta.
 • Un astfel de proces ar dura in Singapore luni de zile.
 • "Ar fi un mare pacat ca relatia dintre tarile noastre sa fie grav afectata din cauza unei singure persoane, mai ales daca in final Ionescu va fi declarat vinovat", ambasadorul singaporez.

Trebuie sa se faca dreptate in cazul Ionescu, fie in Romania, fie in Singapore. In caz contrar, perceptiile negative castiga teren si imaginea Romaniei va avea de suferit in partea noastra de lume, a spus ambasadorul singaporez la Bucuresti, aratand ca - asa cum a transmis guvernul de la Singapore - modul in care Romania trateaza acest caz va fi adus in atentia UE.

Anil Kumar Nayar a subliniat ca inca nu au existat discutii formale cu UE, la Bruxelles, insa colegii sai, ambasadori ai tarilor UE la Bucuresti, precum si la Singapore au fost foarte curiosi in privinta cazului Ionescu si a abordarii lui de autoritatile romane, l-au intrebat ce masuri se iau in rezolvarea lui, care este legea in Singapore in astfel de cazuri, au cerut detalii. "Exista un interes al comunitatii diplomatice a UE, pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene, sunt preocupati si vorbesc despre asta", a spus Nayar.

De altfel, el a plasat Romania in contextul Uniunii Europene, "o uniune a valorilor", a statului de drept si a respectarii legii, valori la care UE nu numai ca tine, dar pe care le si promoveaza in raport cu tari terte. de altfel, opinia publica din singapore, sustine ambasadorul, a adus in discutie necesitatea ca romania sa se conformeze valorilor UE in calitatea sa de membru, iar delegatia statului singapore venita la Bucuresti sa discute cu autoritatile romane cazul Ionescu a transmis acest mesaj la Bucuresti.

"Nu am venit aici sa amenintam, am venit in spiritul cooperarii", a spus diplomatul, dar a accentuat ca exista in Singapore, exista in randul opiniei publice o "revolta absoluta" pentru ca evenimentele sunt "foarte tragice, legea a fost incalcata, iar o viata a fost pierduta". El a transmis si acest mesaj autoritatilor de la Bucuresti, fiind unul dintre obiectivele misiunii din Singapore, cu atat mai mult cu cat situatia n-a fost ajutata de aprecierile critice si negative facute de Silviu Ionescu la adresa legii si a sistemului juridic de la Singapore.

"Daca perceptia negativa continua, iar lucrurile vor fi tergiversate, atunci vom vorbi despre implicatii negative asupra relatiei noastre bilaterale. Este un scenariu pe care toti vor sa il evite, dar daca perceptiile negative continua, aici se va ajunge inevitabil", a spus ambasadorul din Singapore. Intrebat in ce ar consta cel mai rau scenariu si daca asta inseamna si ruperea relatiilor diplomatice, diplomatul a refuzat sa fie atat de detaliat. Totusi, el a aratat ca implicatiile negative ar fi o deteriorare a perceptiei si imaginii Romaniei "in partea noastra de lume". Nayar a aratat ca Singapore are o societate globala, cu oameni de afaceri din toate tarile lumii, cu media straine  - in acest context, o deteriorare a imaginii Romaniei ar fi cu adevarat un scenariu negativ.

"Guvernul din Singapore nu vrea sa aiba probleme in aceasta relatie bilaterala si in acest moment suntem concentrati pe cooperare", a mai spus ambasadorul, care a caracterizat relatia Romania-Singapore din prezent "o buna relatie de cooperare, in care lucram impreuna pentru atingerea unui obiectiv comun".

Nayar a subliniat ca "ar fi un mare pacat ca relatia dintre tarile noastre sa fie grav afectata din cauza unei singure persoane, mai ales daca in final Ionescu va fi declarat vinovat".

Ambele parti sunt hotarate sa aplice legea: Ionescu trebuie sa plateasca fie la Bucuresti, fie la Singapore

In aceste zile s-a aflat la Bucuresti o delegatie a statului Singapore - formata din Lionel Yee, director general la biroul procurorului general (Attorney General Chambers) si Hay Hung Chun, director adjunct in directoratul privind legislatia internationala si consultanta in cadrul aceleiasi institutii, impreuna cu ambasadorul Singapore in Romania - care a discutat cu autoritatile romane care se ocupa de caz, din Ministerul de Externe, de la parchet si din Ministerul Justitiei. Oficialii singaporezi nu au putut preciza daca au discutat si cu procurorul de caz, insa li s-a spus ca vorbesc cu oficialii relevanti in cazul Ionescu din partea partii romane.

Concluzia autoritatilor din Singapore este ca "toate probele noatre indica vinovatia domnului Ionescu, iar pozitia statului Singapore a fost clara si constanta: in mod ideal am vrea ca el sa fie judecat in Singapore, sa ne asiguram ca se face dreptate, insa intelegem ca nu exista un acord de extradare, asa ca legea trebuie sa isi urmeze cursul, insa in Romania". "Trebuie sa se faca dreptate, este foarte important pentru noi si asta le-am spus-o clar si colegilor nostri romani", a spus ambasadorul.

Partea singaporeza a constatat la Bucuresti o puternica determinare de respectare a procedurilor si a respectarii legii si i s-au dat asigurari in acest sens. oficialii din Singapore au venit in Romania pentru a intelege sistemul juridic de aici si specificitatile lui, sa vada cat dureaza astfel de procese, ce presupun ele, ce se intampla in romania in astfel de cazuri. Mai mult, ei au adresat invitatia colegilor romani de a merge in Singapore, iar doi din patru membri ai echipei au facut-o deja, pentru a vedea si intelege la randul lor sistemul juridic din Singapore, impotriva caruia Ionescu a adus grave acuzatii.

Oficialii singaporezi sustin ca si-au oferit intreaga cooperare pentru a se asigura ca se face justitie, cu atat mai mult cu cat in Singapore exista multe intrebari privind mersul anchetei, ritmul acesteia, daca se desfasoara suficient de repede sau cat de repede ar trebui. "Nu se pune problema de viteza, ci ca procedurile sa avanseze, cu minutiozitate si angajament, cat de repede posibil", a spus ambasadorul. La insistentele presei de a preciza ce inseamna cat de repede posibil potrivit standardelor sale sau daca pana acum ele s-au miscat pe cat de repede s-a spera la Singapore, diplomatul a icnercat sa fie evaziv, dar in final a spus ca "pana acum lucrurile se misca, dar trebuie sa profitam de moment. Suntem precaut-optimisti, am stabilit chestiuni tangibile asupra a ceea ce trebuie facut, schimburi si cooperare", a spus el.

"Am vazut traducerea unor articole care spuneau ca guvernul de la Singapore e nerabdator: nu suntem nerabdatori, dar avem acest obiectiv comun si trebuie sa cooperam si sa lucram impreuna sa ne atingem obiectivul. Inteleg ca sistemele noastre sunt diferite si intelegem asta. Apreciem insa seriozitatea si profesionalismul colegilor romani si a fost un bun schimb de opinii. (...) In toate intalnirile noastre (n.r. de la Bucuresti), perceptia noastra e ca colegii romani fac tot posibilul sa avanseze", a spus Anil Kumar Nayar.

Judecarea cazului in Singapore: o condamnare de 5 ani in urma unui proces de cateva luni

In urma discutiilor cu oficialii romani, delegatia din Singapore a constatat ca in acest caz legea in Singapore nu este foarte diferita de cea din Romania, ca exista si in Romania un minimum un un maximum pentru acest gen de incalcari ale legii. "Din discutiile avute, intelegem ca pedeapsa nu e diferita pentru astfel de cazuri in Romania. In Singapore, pentru accident cu victime umane ia maxim 5 ani, intelegem ca in Romania pedeapsa este intre 2 si 7 ani, dar trebuie sa verificati asta. Insa acestei infractiuni i se adauga celelalte capete de acuzare, fuga de la locul accidentului", a precizat unul dintre oficialii singaporezi de la biroul procurorului general.

Intrebati insistent despre durata unui astfel de proces in Singapore, oficialii din Singapore au evitat sa intre in detalii, au spus ca e dificil sa precizezi un termen in astfel de cazuri, insa nu se rezolva in 3 zile, cum a acuzat Silviu Ionescu, aratand lipsa de seriozitate a justitiei din Singapore. "Avand in vedere seriozitatea cazului, ar exista o cerinta si o dorinta de urgentare a solutionarii sale, probabil ca procesul ar dura cateva luni. Astfel de cazuri sunt complexe si complicate. Ati avut si dumneavoastra propria experienta de acest fel, in cazul unei figuri cunoscute in Romania", a spus ambasadorul, facut evident trimitere la cazul Teo Peter.

Ambasadorul statului Singapore a fost repetitiv in raspunsuri, evitand sa precizeze un termen pana la care autoritatile din Singapore ar avea rabdarea necesara pentru solutionarea cazului Ionescu inainte de a se trece la scenariul negativ, insa crede ca trendul pozitiv al colaborarii romano-singaporeze pe acest caz trebuie sustinut si continuat. A refuzat sa precizeze un termen si pentru ca, spunea el, nu vrea ca declaratiile si actiunile lor sa creeze probleme in procesul si actul de justitie care se desfasoara in Romania.

"Ca cetatean din Singapore, prioritatea mea este sa  vad ca se face dreptate, ca acuzatul e judecat si ca se da un verdict, intr-un proces minutios si atent, intr-un interval de timp rezonabil', a spus el.

Acuzatiile lui Ionescu la adresa justitiei din Singapore, contracarate cu argumente

Ambasadorul Nayar a spus ca nu vrea sa comenteze declaratiile lui Silviu Ionescu, extrem de critice la adresa justitiei din Singapore. A argumentat insa ca un sondaj recent indica faptul ca statul Singapore a fost anul trecut cea mai competitiva economie, ceea ce inseamna ca exista un mare numar de oameni de afaceri straini care traiesc si muncesc acolo, carora le sunt garantate drepturile, siguranta si protectia. In plus, clasamentele internationale privind statul de drept, rspectarea drepturilor omului sunt disponibile si acolo se poate consulta locul pe care se afla Singapore.
Citeste mai multe despre   
1423 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Ce prostie (Vineri, 21 mai 2010, 13:36)

  Dragos [anonim]

  Ionescu ala ar trebui extradat. Sau, in cel mai rau caz, judecat si condamnat cu promptitudine aici. Sa ne amintim de cazul Teo Peter. In plus, cine il crede cu teoriile alea cum ca are cineva ceva impotriva lui ? E clar, a fost beat-muci si a ucis un om. A mai si fugit de la locul accidentului. Oameni ca neterminatul ala sunt reprezentantii tarii noastre in lume ? Jenant
  • 0 (2 voturi)    
   da-mi voie sa-ti spun cinstit (Vineri, 21 mai 2010, 14:50)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Dragos

   esti prost. imi pare rau sa-ti spun.
   unu. un diplomat nu poate fi extradat intr-o tara straina pentru a face inchisoare pentru ca el este in posesia anumitor informatii confidentiale care trebuie sa ramana confidentiale. de aia exista imunitate diplomatica, pentru a preveni orice posibila situatie in care diplomatul sa fie obligat sa divulge informatiile.
   doi. din punct de vedere diplomatic, ne-am face de rahat daca am recunoaste vina mult mai rau decat daca nu am recunoaste-o. chiar daca asa s-au intamplat lucrurile. pur si simplu persoana lui ionescu nu conteaza in discutie, este vorba de efectul asupra discutiei diplomatice.
   • 0 (2 voturi)    
    Incorect (Vineri, 21 mai 2010, 18:27)

    Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui gigi

    Argumentele tale sunt cel putin la fel de patetice ca si persoana ta. Exista un proverb inca din antichitate cum ca "Justitia este oarba". Nu oarba cum esti tu, ci oarba prin faptul ca in fata legii toti suntem egali. Revin la cazul Clinton, cand cea mai inalta persoana in stat a fost adusa in fata justitiei pentru o infractiune pe care multi ar considera-o banala.

    Chiar si ambasadorul singaporez spune ca este constient ca nu exista tratat de extradare intre tarile noastre, singua lor cerinta fiind ca Ionescu sa fie condamnat intr-un timp rezonabil si sa existe o judecata echitabila si transparenta.

    Daca ne recunoastem vina, noi nu ne facem de rahat, din contra, aratam ca nu suntem un stat cu o justitie netransparenta si ca lucrurile functioneaza bine aici. Asta inseamna ca exista incredere in institutiile statului.

    Poate tu te faci de rahat, dar cu siguranta noi nu. Asa ca imi pare rau sa-ti spun, nu noi suntem prosti, ci tu!
    • +2 (2 voturi)    
     Ia-o si tu mai incet (Vineri, 21 mai 2010, 21:35)

     pretinul lu gigi [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

     Nu inteleg de ce trebuie sa il jignesti pe Gigi. Si-a spus un punct de vedere. Teoria cu secrete diplomatice nu prea tine; sa-l judece in Singapore si dupaia sa-l transfere in Romania pentru incarcerare, daca asta este problema. Sunt sigur ca exista precedente. Nu inteleg de ce trebuie sa te legi de bietul Gigi, chiar daca e scund, urat si miroase a peste prajit.
 • +3 (5 voturi)    
  ucigasul extradat (Vineri, 21 mai 2010, 13:42)

  titi [anonim]

  Nu inteleg de ce sa-l ascundem.
  A ucis sa plateasca. Ca diplomat sau nu a fost baut cind sa produs accidentul, rezultat sa fie intemnitat.
  Romania trebuie sa supravegheze daca conditiile din inchisoare sunt la nivelul unui diplomat.
  • 0 (0 voturi)    
   Diplomat? (Vineri, 21 mai 2010, 13:11)

   G [anonim] i-a raspuns lui titi

   Exista inchisori pt diplomati condamnati?
 • -1 (5 voturi)    
  prostii (Vineri, 21 mai 2010, 13:48)

  alex [anonim]

  Lasand la o parte ce s-a intamplat acolo, ceea ce face Dl. Ambasador se cheama presiuni asupra actului de justitie din Romania, ceea ce mi se pare deja departe de democratie. Eu inteleg ca cei din Singapore sunt suparati de ce s-a intamplat, mai inteleg si ca cel ce greseste trebuie sa plateasca (si sper ca va plati). De aici pana la a face declaratii oficiale de genul asta mi se pare cale foarte lunga. O dovada ca Dl ambasador nu intelege principii elementare de separatie a puterilor in stat. E drept, intr-o tara ca a noastra, in care si noi avem probleme sa aplicam aceste principii, vocea diplomatului nu pare stridenta...si totusi!
  • 0 (0 voturi)    
   Si (Duminică, 23 mai 2010, 1:11)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui alex

   Este foarte normal sa faca presiuni .Este un ambasador platit din banii cetateniilor din singapore si chiar de familia celui ucis de diplomatul turmentat ROMAN.Stiind cum se misca justitia lui peste din romania foarte bine face.Si diplomatii nostrii.,ambasadori si consulii ar face bine sa ia aminte la ceeace face acest Ambasador. DATORIA Si asta sa faca si ai nostrii nu numai sa doarma platiti contribuabilii romani.
 • -1 (3 voturi)    
  Ce naiv ambasadorul asta (Vineri, 21 mai 2010, 13:50)

  Cocolores [anonim]

  Citat: "exista in randul opiniei publice o revolta absoluta pentru ca evenimentele sunt foarte tragice, legea a fost incalcata, iar o viata a fost pierduta". (Opinia publica de la ei bineinteles)
  Pai la noi se incalca legile intr-o veselie, si sa vezi vieti pierdeute acum dupa ce le taie pensia la batrani.
  Asta traieste intr-o alta lume, ar trebui reciclat la noi vreo doua luni sa poata gandi "corect".
  • 0 (0 voturi)    
   cocalares (Vineri, 21 mai 2010, 15:23)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Cocolores

   cred ca ai vrut sa semnezi, dar ai tastat gresit, mai postacule pnldsr, mai. Ce legatura are ce spui matale cu subiectul articolului ? Nici una.
 • 0 (4 voturi)    
  Halal diplomati! (Vineri, 21 mai 2010, 13:56)

  mircea [anonim]

  Si //. mai facea si pe persecutatul pe la tv,ca vezi doamne el ar fi descoperit nu stiu ce matrapazlacuri ale statului Singapore,de parca Romania la trimis sa verifice cum sunt autoritatile din Singapore.Pe criza asta se cheltuie cam mult si in afacerile externe si poate ca mai reducem din cheltuieli,rechemand din strainatate asemenea figuri si trimitandu-i sa lucreze in domeniul privat.D-l Baconschi,A.Paunescu va acuza aseara ca nu sunteti prea curajos.Ia sa vedem cat curaj aveti sa curatati externele de oameni ca Ionescu.(editat de HotNews.ro)
 • 0 (2 voturi)    
  mda... (Vineri, 21 mai 2010, 14:10)

  me [anonim]

  e mai important sa scape un criminat de o pedeapsa decat imaginea romaniei...
  halal diplomati avem si halala justitie...
  • 0 (0 voturi)    
   Justitia isi urmeaza cursul ei. (Vineri, 21 mai 2010, 15:12)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui me

   Nu ai citit ce se intam[pla.
   Poate Singapore si acele tari la care face referire ambasadorul singaporez ar trebui sa se ocupe de problema pedepselor corporale din Singapore.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum (Duminică, 23 mai 2010, 1:01)

  HESS [anonim]

  Ii turcul si pistolu.,asa politicieni asa diplomati.Pai unde dracu a fost capul lui Basescu cand ia semnat ,,delegatia,,asa din curiozitate sa se fi interesat ce fel de OM e si specimenul in cauza.Dar dupa cum aflem de patania cu medalia se pare ca Basescu a luat-o razna.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version