Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru Ziua de Constanta, ca masura luata de Radu Mazare de a impiedica aparitia acestui cotidian in primavara anului trecut l-ar fi facut mandru si pe Ceausescu. Legat de uniforma nazista pe care Radu Mazare a purtat-o intr-o prezentare de moda, Gitenstein considera ca a fost un gest insensibil, pe care ii este greu sa il comenteze.

"Este clar ca un asemenea gest, precum cel facut de domnul Mazare, demonstreaza insensibilitate, incapatanare si imi este greu sa comentez un asemenea gest. Sunt un evreu romano-american si cunosc ce s-a intamplat cu rudele mele de aici si din Republica Moldova. Orice persoana care nu intelege ca un asemenea gest este ofensator nu merita sa fie luata in serios. Cat despre actiunile de cenzura impuse de primarul Mazare pot spune ca sunt unele dintre cele mai evidente pe care le-am vazut in Romania. Cred ca Ceausescu ar fi fost mandru de el", a declarat Gitenstein.

Potrivit Agentiei de Monitorizare a Presei, Radu Mazare a oprit difuzarea ziarului Ziua de Constanta in aprilie anul trecut, in calitatea sa de actionar al societatii de difuzare Conpress Group SRL, pentru ca in ziar au fost publicate mai multe articole critice la adresa administratiei locale.

Ambasadorul a vorbit si despre presa romaneasca, pe care o considera agresiva si uneori subiectiva.

"Priveam stirile si observam ca in functie de pozitia canalului de stiri care prezenta rezultatele sondajului de la iesirea de la vot, rezultatele erau fie pro-Basescu, fie pro-Geoana. Aceasta indica un grad ridicat de subiectivitate a presei," a spus diplomatul american.

"Am observat si o concentrare a presei in mainile unor oligarhi care au interese economice si politice. Problema nu este concentrarea presei, pentru ca aceste posturi de televiziune sau publicatii isi pot exprima opinia liber, asa cum se intampla si in Statele Unite. Intrebarea care se pune este daca publicul are acces la informatii obiective si cat de posibil este ca noi institutii media sa intre pe piata din Romania", a adaugat el.

Gitenstein s-a declarat ingrijorat de faptul ca statul plateste pentru publicitatea din mass-media, precizand ca acest lucru ar putea insemna incercari de controlare a presei.

"Exista totusi doua aspecte ingrijoratoare la presa din Romania. Faptul ca institutiile de stat platesc pentru publicitatea din media si ca exista unele incercari prin care se manipuleaza institutiile publice de presa ... Personal cred ca guvernul nu ar trebui sa subventioneze ziarele sau posturile de televiziune, cu exceptia televiziunii nationale si a radioului national, care ar trebui totusi conduse de un consiliu director independent. In cadrul televiziunii nationale ar trebui sa existe reguli clare care sa interzica orice forma de influentare a continutului programelor", a precizat Gitenstein pentru Ziua de Constanta.