Mitropolia Moldovei si Bucovinei a deschis prima scoala ortodoxa privata

de Andrei Cucu     HotNews.ro
Vineri, 23 aprilie 2010, 1:25 Actualitate | Esenţial


Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Foto: Hotnews
Premiera la Iasi: Biserica Ortodoxa Romana a lansat prima scoala privata ortodoxa. Scoala "Varlaam Mitropolitul"  din Iasi se afla sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.  Marea noutate cu care scoala ortodoxa se pozitioneaza pe piata educationala este un parteneriat intre parinti - biserica -scoala pentru formarea copiilor. Taxa lunara pentru fiecare copil este de 700 lei.
 

Taxa include:

 •     procesul de scolarizare (program 8-16)
 •     utilizarea tuturor dotarilor scolii
 •     manuale si caiete speciale
 •     optionale (muzica, teatru, mindlab si engleza)
 •      mese
Taxa nu include:
 •     uniforma scolara
 •     transportul
 •     cluburile extra-curriculare individuale (ex: pian, tenis) sau cluburi la cerere

Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Foto: Hotnews
Ca strategie didactica, Scoala Varlaam Mitropolitul va imbina programa Ministerului Educatiei cu valorile crestine, sustin managerii.

"Elevii vor beneficia de cadre didactice pregatite, care stiu sa selecteze, sa combine diferite metode, alegand strategii adecvate situatiilor diferite de invatare si individualizate pe elev", spune Hrisostom Radasanu, consilierul pe probleme din invatamant al Arhipiscopiei Iasului. Invatatorii scolii - care va incepe primul an scolar in septembrie - vor urma cursuri de specializare in strainatate. 


Pana acum, in scoala au fost investiti aproximativ 700.000 RON, bani ce reprezinta reconsolidarea cladirii si lucrarile legate de curatenie. Toti acesti bani vin de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei. 

Pentru fiecare copil, costurile sunt estimate undeva la aproximativ 1000 -11000 de RON.
Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Foto: Hotnews
Din aceasta suma, o parte va fi suportata de parinti (700 lei lunar) si o alta parte de catre Mitropolie.


In acelasi timp, Hrisostom Rada explica ca de la 15 septembrie Scoala Varlaam Mitropolitul isi va incepe activitatea cu o singura clasa, la care vor preda doua invatatoare, urmand ca in viitor sa fie finalizate si celelalte trei clase. Acesta mai spune ca proiectul al carei patron spiritual este Mitropolia Moldovei si Bucovinei  este unic in tara pana in acest moment, dar pentru viitor se doreste implementarea acestuia si in alte judete din Moldova.


Iata orarul pe o zi de la aceasta scoala si programul zilnic:

Orar la scoala Varlaam Mitropolitul
Orar la scoala Varlaam Mitropolitul
Foto: Hotnews
O zi la Scoala Varlaam Mitropolitul
O zi la Scoala Varlaam Mitropolitul
Foto: Hotnews

***

Scoala Varlaam Mitropolitul este prima scoala particulara aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care dezvolta un program de invatamant de excelenta pentru clasele 1-4 cu metode interactive moderne.  Aplicatiile la  scoala vor fi selectate dupa capacitatea si disponibilitatea de implicare activa a parintilor  in parteneriatul ”Parinti –Biserica – Scoala” si dezvoltarea copilului conform viziunii si valorii Scolii Varlaam Mitropolitul. In ceea ce ii priveste pe copii, acestia trebuie sa fi facut grupa pregatitoare de la gradinita si sa aiba varsta de 7 ani, impliniti pana pe 13 septembrie 2010. Dupa ce vor fi admisi, copii impreuna cu parintii vor fi chemati la un interviu unde familia isi va putea prezenta asteptarile  privind educatiia copilului si asteptarile scolii de la acestia. De asemenea, in momentul care vor fi admisi, parintii copiilor vor trebui sa plateasca o taxa de inscriere de 700 de RON. Din acesti bani, 500 de RON reprezinta avansul la prima taxa lunara scolara, iar 200 de RON constau in cheltuielile procesului de inscriere si selectie a aplicatiilor.


Citeste mai multe despre   
8662 vizualizari

 • -2 (34 voturi)    
  :| (Vineri, 23 aprilie 2010, 2:47)

  conscab [utilizator]

  ce calificare au "dascalii" care vor preda?
  ce studii?

  au de gand sa spele creierii copiilor doar in acea ora de religie din program? cu siguranta ca nu... din nefericire.. dar pana la urma, e scoala particulara, nu?
  daa, deci ar avea "dreptul".
  • -12 (34 voturi)    
   cu siguranta (Vineri, 23 aprilie 2010, 2:10)

   ovi [anonim] i-a raspuns lui conscab

   cu siguranta ca sunt destui oameni in Romania care pot sa judece pentru ei si care isi dau seama ca interventia Divina e cel mai mare eveniment posibil in vietiile noastre ca si semi-animale.
   Daca tu nu poti cuprinde aceasta taina cu intelectul sau cu inima te rog mai bea o bere si lasa-ne in pace sa ne exercitam dreptul democratic de a accepta dogma Crestina fara de care poporul roman nu ar fi existat in zilele noastre.
   Multumesc.
   • 0 (26 voturi)    
    Imposibil sa cred in intrupare si inviere (Vineri, 23 aprilie 2010, 7:16)

    Observatorul [anonim] i-a raspuns lui ovi

    Atentie, elementul fundamental al crestinismului nu este ideea de divinitate, ci un eveniment istoric - intruparea acesteia, marcata ulterior de inviere.

    "Poporul roman" si "zilele noastre" sunt niste concepte tot atat de vagi ca si cel de "divinitate". Nu au relevanta.

    Din punctul meu de vedere credinta in intrupare (taina centrala a crestinismului) este o simpla superstitie, mostenita social prin autosugestie, imposibila in absenta unei spalari de creier puternice.

    Din punctul meu de vedere exercitarea dreptului democratic la acceptarea dogmei crestine a intruparii este tot atat de daunator ca si acceptarea multor altor obiceiuri de grup. Si nu, nu sunt destui oameni in Romania care pot sa judece pentru ei.

    Desigur, e interesant sa filozofam despre logos si energii increate, dar e doar un subiect de speculatie interesant si de angajament teoretic, ce ramane in granitele intelectului si volumelor groase.
    • -13 (19 voturi)    
     si la biserica matale ateista (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:19)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Observatorul

     am vazut niste volume groase. Autori: marx, engels, lenin, stalin si alti luminatori ai popoarelor, pe linga care un hitler, de exemplu, pare un biet ucenic.
    • -4 (18 voturi)    
     si ce daca... (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:21)

     pcd [anonim] i-a raspuns lui Observatorul

     tu nu crezi? asta iti da dreptul sa-i jignesti pe ceilalti? esti multumit cu lipsa de orizont pe care o ai, cu existenta ta ingusta? de fapt nu crezi si jignesti pe cei ce cred pentru ca 'strugurii sunt acri'. adica e mai simplu sa injuri pe toata lumea decat sa incepi sa ai un set de valori morale si o viata in consecinta. cine esti tu sa judeci crestinismul?!? pana una alta eu aleg sa-i cred pe cei ce se numesc pe sine 'martorii Invierii', adica pe Apostoli, martori oculari ai Dumnezeirii si nu pe tine un semidoct badaran. te invit sa participi odata in Biserica Invierii din Ierusalim la pogorarea Luminii si atunci o sa taci pe vecie. dupa intelectul tau 'dezvoltat' toti martirii si-au dat viata pentru o minciuna? ai citit vreodata martirologiile sa vezi in ce chinuri groaznicve erau ucisi primii crestini? si totusi nu se lepadau. pentru o minciuna? prietene, daca e cineva spalat pe creier si victima a unui experiment social acela esti tu. da, tu esti victima nefericita a 50 de ani de ateism salbatic, comunist. ai citit ceva despre martirii inchisorilor? dupa nivelul intelectual, ma indoiesc profund....
     • +2 (16 voturi)    
      relax! (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:11)

      Demigod [utilizator] i-a raspuns lui pcd

      N-a jignit pe nimeni. Dar tu o faci,.
      "Relax" Crestine! Mai usor cu Judecatile si atributele depreciative, ca D-zoh nu iarta ocara!
     • 0 (4 voturi)    
      Ortodoxia a stat mereu pe fața românilor (Vineri, 23 aprilie 2010, 19:42)

      Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui pcd

      Ești un exemplu clasic de creștin care nu au auzit de fosfor alb, de faptul că
      au existat multe cazuri în care oamenii au murit pentru o minciună, nu ai
      auzit că moralitatea pe care o urmezi e cea seculară, nu cea a bibliei (că
      ți-ai fi omorît copiii neascultători cu pietre, ți-ai fi sacrificat copilul ca
      Ieftae, ai fi fost de acord cu sclavia).

      Până acum 150 de ani ortodoxia vorbea/bolborosea în slavonă românilor și au
      trimis bani cu nemiluita la Athos, deci au trădat românii. La fel au făcut
      și-n comunism, când au colaborat cu Securiatea, iar cei încarcerați au fost
      închiși peentru că s-au opus regimului, adică politic, nu din cauza credinței.

      Apostolii tăi nu-s în stare să se pună de acord nici măcar cu scena esențială
      a învierii:

      http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/03/despre-inconsecvente-si-cum-sunt-trase.html


      Pe scurt, mai documentează-te, că ai mari lacune.
      • 0 (0 voturi)    
       nu stii istorie (Luni, 26 aprilie 2010, 15:59)

       madalina [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

       da-mi voie sa te corectez, cine a trimis bani cu nemiluita la Athos? Ortodoxia romaneasca??? pai ortodoxia ce este altceva decat un set de valori si dogme in care oamenii cred, deci oamenii si Hristos sunt centrul Ortodoxiei, deci te intreb acum, cine a trimis bani la Athos? sa fi fost romanii, sau poate Hristos? nu stiu ce iti va raspunde intelectul tau, dar eu iti raspund de cunostintele de istorie de care tu nu ai dat dovada in postul tau: FANARIOTII !!!! Acum poti sa te informezi mai mult ca ai aflat despre epoca fanariota.

       Cat despre scena esentiala a Invierii, nu exista "o scena" caci Iisus Hristos nu s-a dat in spectacol. El a inviat pentru mantuirea oamenilor, si ceea ce este de fapt Invierea este coborarea la iad si sfaramarea portilor iadului (implicit rascumpararea sau mantuirea cum doresti, dreptilor) Aceasta este de fapt Invierea, si asupra acestui punct nu se contrazice nimeni (vz si V.T)

       Ceea ce numesti tu scena cred ca ar trebui numite imprejurarile in care a fost vazut IIsus Hristos DUPA Inviere, si aceasta difera bineinteles,(caci oamenii percep lucrurile diferit) si nu se contrazic ci sunt complementare (adica se completeaza).

       Deci in Ortodoxie Invierea nu este piatra de la mormant care a fost vazuta data la o parte, sau mironositele care au fost la mormant, ci pogorarea la Iad si biruinta asupra diavolului. Si de fapt aceasta credinta nu tine de Ortodoxie ci de Crestinism in cuprinsul sau ( vz. ref.The Harrowing of Hell).
    • +3 (5 voturi)    
     ma faci sa zambesc amar (Vineri, 23 aprilie 2010, 14:59)

     Vasily [anonim] i-a raspuns lui Observatorul

     Din punctul tau de vedere iti permiti sa faci judecati care implica interzicerea altor puncte de vedere (vezi remarca "Si nu, nu sunt destui oameni in Romania care pot sa judece pentru ei.")...in concluzie, tu esti cel care poate judeca pentru altii pornind de la premisa, formulata tot de tine, ca tu esti in stare sa judeci pentru tine. Aberant in orice sistem logic. Ca sa nu mai vorbim de viata reala.

     Revenind la aceasta scoala privata aici chiar nu mai vad unde este problema (nu ca la chestiunea cu predarea religiei in scoala publica ar fi cu adevarat vreo problema dar hai sa acceptam si pseudo obiectiile celor ingrijorati de "indoctrinarea" bietilor lor copii).

     Insa aci e o scoala privata, aci isi da copilul cine doreste. Iar daca asta ii dorinta acelor parinti atunci oricine altcineva din afara nu are absolut nici un drept de a formula vreo "ingrijorare" sau comentariu anti-crestin la margine tablei de joc, asemenea chibitilor de la sah.

     Cu alte cuvinte, daca tu joci table si nu intelegi sahul, ramai la tablele tale si la zaruri si lasa-i pe altii sa si joace partida lor de sah. E atat de simplu.
    • -2 (4 voturi)    
     in ce credeti? (Vineri, 23 aprilie 2010, 19:59)

     adlight [utilizator] i-a raspuns lui Observatorul

     problema tine de conceptia dvs de viata. v-ati dat raspuns la marile intrebari omenesti? de unde venim, incotro mergem, cum am aparut noi, cum a aparut viata, ce este Adevarul?

     in functie de raspunsurile la aceste intrebari, oamenii isi structureaza o conceptie de viata, care trebuie sa fie coerenta, pentru a nu crea disconfort si probleme medicale si spirituale.

     sunt curios cum va explicati existenta...

     poporul nostru, de 2 mii de ani, a aflat Adevarul.

     noi nu ne putem explica viata decat in Adevar, in Dumnezeul Intrupat. aceasta este singura conceptie teoretica in acord cu realitatea, singura care face ordine in spirite si inimi.

     Doamne ajuta!
     • +1 (3 voturi)    
      Hahaha (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:39)

      Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui adlight

      Ești îndoctrinat rău de tot. AI mai și pus botu' la faza cu 2000 de ani...

      Bănuiesc că tu crezi că lumea are 6000-10000 de ani?

      Culmea e că viziunea creștină asupra lumii e cât se poate de neconformă cu adevărul. Numai paradoxul omnipotenței ar trebui să-ți dea de gândit...
    • +1 (1 vot)    
     Despre credinta si indoiala (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 20:08)

     Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui Observatorul

     Poate părea stranie o astfel de afirmaţie auzită din gura unui credincios care cu inspiraţie şi încredere apără dreptul fiecăruia la îndoială. De fapt, aceasta este doar o altă expresie a cunoscutei idei ce spune că omul trebuie să fie sincer până la capăt, să fie sincer în mod necondiţionat, să fie mereu gata să-şi pună la îndoială propria existenţă şi propriile convingeri. Acestea sunt cu putinţă atunci când credem că există ceva de nezdruncinat care alcătuieşte obiectul căutărilor noastre. Omul se teme de îndoială doar atunci când i se pare că, dacă se clatină viziunea sa despre lume, atunci se clatină şi întreaga realitate, se clatină totul şi el nu mai are pe ce-şi sprijini piciorul. Trebuie să avem onestitatea şi cutezanţa de a pune mereu totul sub semnul întrebării, toate punctele noastre de vedere, tot ceea ce am descoperit în viaţă, în numele căutării a ceea ce există cu adevărat, şi nu al aflării liniştii şi certitudinii.

     Acest lucru este foarte important în cercetarea ştiinţifică; este foarte important în gândirea filosofică; şi nu este mai puţin important în experienţa religioasă. Nu putem să creştem mai sus de limitele zilei de azi dacă ne este teamă să-i suspectăm conţinutul. Iar în ceea ce priveşte aspectul religios, unul sin scriitorii Bisericii din secolul al IV-lea, sfântul Grigorie de Nyssa, spunea că dacă am încerca să construim o imagine integrală despre Dumnezeu, alcătuită din indiciile scripturistice, din Revelaţia Divină şi din experienţa sfinţilor, şi dacă vom crede că această imagine ne dă o reprezentare despre Dumnezeu, atunci cu siguranţă că am creat un idol şi nu mai suntem în stare să-l aflăm pe adevăratul Dumnezeu cel Viu , care este doar viaţă şi mişcare.
     (Fragment extras din cartea:
     Antonie Bloom - Despre îndoialã si credintã,
     Editura Cathisma, 2007)
   • +1 (9 voturi)    
    Woooow.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:24)

    Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui ovi

    Sincer ma cam sperii cu ce ai zis... Ok, sunt de acord sa incercam un sistem de invatamant nou si cred ca interventia BOR e potrivita, dar nu as indrazni sa zic mai departe ca interventia Divina e cel mai mare lucru din vietile nostre...
   • +2 (4 voturi)    
    Ortodoxia n-a ajutat românii, din contră (Vineri, 23 aprilie 2010, 19:24)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui ovi

    Ortodoxia a ținut poporul român în întuneric și l-a subjugat străinilor sau forțelor politice opresive (comuniștii).

    Până acum 150 de ani ortodoxia bolborosea slavonă românilor și secularizarea averilor mănăstirești a fost o necesitate pentru că banii se duceau la Athos.

    Pe vremea comuniștilor BOR a colaborat cu Securitatea și doar preoții care în nume personal s-au opus regimului au fost încarcerați și au fost încarcerați pe motive politice, nu religioase.
  • +13 (15 voturi)    
   Ati vazut orarul/programul? (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:12)

   eu care este [anonim] i-a raspuns lui conscab

   Mi se pare un program excelent pentru invatamantul primar, asa cum este prin vest, si cum ar trebui sa fie si la noi.

   Accent pus (si) pe creativitate, comunicare, (lucruri care le lipsesc multora dintre elevi, nefiind suficient promovate in scoli) afirmare individuala, alaturi de cunostinte teoretice.

   Plus, elevii stand 8 ore, e f ok si pentru parinti!

   Din punctul meu de vedere, o initiativa laudabila! Una dintre putinele cu care se poate mandri biserica.

   Si nu mai tipati asa cu indoctrinarea, nici macar nu exista ora de religie!!
  • -1 (15 voturi)    
   Fiat lux? De-ar fi... (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:01)

   Josika [anonim] i-a raspuns lui conscab

   Cu siguranţă vor fi mai luminaţi decât dumneata, ţinând cont de caracterul obtuz al comentariului. Apropo, am ajuns în prezent la o situaţie similară celei din sec. XVI: elitele societăţii merg în mănăstire. Soţii de domni, cărturari, toţi mergeau în mănăstire. Azi e cam aceeaşi situaţie. Mergi la Cut, lângă Sebeş- Alba, stareţ e un fost lector pe fizică de la Babeş-Bolyaj. La Diaconeşti, în jud. Bacău, cred că sunt cele mai multe măicuţe cu titlul ştiinţific de doctor. La Rohia poţi cunoaşte un doctor în istorie... Cât despre părintele din imagine, Oxford îţi spune ceva?
   • +3 (13 voturi)    
    Oxford... (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:50)

    Locke [utilizator] i-a raspuns lui Josika

    Oxford poate spune multe (chiar prea multe avand in vedere cum se abuzeaza in marketing), dar parintele din imagine nu imi spune nimic. Lasa-ma sa ghicesc, a terminat Balliol? King's? Sau Institutul ala de studii religioase care e amplasat in Oxford, dar n-are nimic de-a face cu Universitatea si pozeaza si el saracu'?
  • -1 (17 voturi)    
   Doamne ajuta! (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:28)

   dan [anonim] i-a raspuns lui conscab

   ... sa fie cat mai multe asemnea scoli si licee in tara. Atrag atentie tuturor care pun tot felul de comentarii rautacioase ca este o initiativa privata.

   De asemenea taxa de 700 RON lunar mi se pare cam prohibitiva. Sunt sigur ca foarte multi parinti ar dori asemenea scoli pt. copii lor.
   • +3 (15 voturi)    
    Exact (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:11)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui dan

    Si sa construim SI mai multe biserici ! Sa indobitocim SI mai mult populatia ! Nu Dane? Spune-mi si mie...cum te ajuta credinta? Cum te ajuta sa evoluezi ca om? Cum esti tu mai bun fata de altul care nu are prieteni imaginari ?
    Oare cat va mai dura pana cand vom desparti Biserica de stat?
    • -1 (5 voturi)    
     asa crezi? (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:35)

     cid [utilizator] i-a raspuns lui bgd

     Crezi ca acum populatia este sa nu indobitocita? Daca da atunci crezi ca din cauza religiei? Eu nu cred pentru ca nu sunt pline posturile tv sau ziarele de reportaje pe teme religioase.
     Daca nu atunci de ce traim atat de bine !?!? Nu se datoreaza credintei crestine viata pe care o ducem acum. Manipularile populatiei prin intermediul mass-media nu sunt facute de Biserica. Poate sunt unii care o folosesc ca paravan dar aceasta nu are legatura cu credinta crestina....
     • +1 (5 voturi)    
      Absolut ! (Vineri, 23 aprilie 2010, 18:13)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui cid

      Populatia este la un nivel critic de indobitocire. Se cunoaste pe strada, in sali de cinema, cluburi, teatre, scoli, universitati, spitale, etc....dar nu din cauza Bisericii ci din cauza lipsei de educatie.
      De ce zic eu ca ne-ar indobitoci (si aici ma refer mai mult la mentalitate) mai mult credinta... Suntem un popor delasator, un popor care sta cu mana intinsa si asteapta sa i se dea (sunt si exceptii normal, insa in general asa e), un popor care nu se lupta pt o viata mai buna. Ai avut curiozitatea sa-i intrebi pe oameni in biserici pt ce se roaga? Crezi ca se roaga pt inteligenta, pt bunatate, pt putere de munca?...NU. Se roaga pt sanatate si pt bani. Sanatate care o poti mentine daca traiesti sanatos iar bani pe care ii poti avea daca muncesti...deci fara nici o interventie din partea divinitatii. Insa toti aleg sa se roage...sa stea in genunchi si sa astepte sa le dea cineva ce isi doresc. Ma intreb, daca ar renunta la optiunea asta, oare n-ar incepe sa se lupte mai mult pt ceea ce vor, pt o viata mai buna?
      • +1 (3 voturi)    
       indobitocire (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:29)

       cid [utilizator] i-a raspuns lui bgd

       Daca privim mai in profunzime indobitocirea nu exista numai la noi ci si la altii mai mari ca noi . Nu exista om care sa nu aiba o credinta. Acest lucru il putem privi si la nivel macro adica la un moment istoric exista o credinta care ghideaza societatea. Care este credinta care ghideaza societatea occidentala actuala pe care multi o au ca model? Ne conducem viata in functie de credinta pe care o avem. De credinta aceasta bineinteles ca putem fi constienti sau nu. Evident din partea oamenilor mai putin educati nu ne putem astepta la o constientizare a acesteia. Ei fie adopta o credinta la moda fie se ghideaza dupa un ...bun simt. Sunteti sigur ca, credinta dvs nu este una la moda? Oameni mai putin educati decat altii vor exista in toate timpurile, nu neaparat din vina lor si nu neaparat o anumita lipsa de educatie poate fi si un repros. Dar culmea se folosesc de asa zisa indobitocire a lor tocmai oamenii educati a caror credinta este una care-i pe val, una care sare mereu in ochi. Ei sunt superiori mereu .... Adeptii culturii occidentale au fortat mereu mana spre adoptarea acestei culturi si rezultatele se vad. Tot timpul am fost niste papagali adica am imitat pur si simplu fara sa intelem mecanismele interioare care impun un anumit lucru. Cuvintele despre credinta a majoritatii celor care critica pe aici se bazeaza pe ce au vazut ei pe aici pe colo pe la bunica, pe la vecina ... Ei insa, intelectuali fini au inghitit pe nemestecate sugestiile subliminale transmise peste tot - filme, ziare, emisiuni tv, educatia din scoala - si cred cu tarie ca gandurile pe care le au despre viata sunt ale lor. Mai reflectati la asta ... Repet ceea ce am sugerat mai sus ca de-a lungul istoriei multi s-au folosit de credinta pentru a-si satisface tot felul de interese materiale sau politice. Cum ar trebui sa se comporte un credincios stiu multi care critica pentru ca de-aia critica pentru ca ei compara realitatea cu o imagine pe care o poarta in adancul lor. Va doresc sa fiti ferici
       • +2 (2 voturi)    
        continuare ... (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:42)

        cid [utilizator] i-a raspuns lui cid

        Indobitocirea se refera la cei care ajung sa se comporte ca un dobitoc adica sa aiba numai nevoi primare: mancare, imbracaminte, etc. Nu sunt sigur ca adeptii inraiti ai stilului occidental au alte nevoi. Oricum nu pot fi acuzati ca cei care au si nevoi spiritual-sufletesti sunt din aceasta categorie ...
    • -6 (10 voturi)    
     raspuns injuriilor aduse crestinismului (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:44)

     ola [anonim] i-a raspuns lui bgd

     Uite care e faza..., arata-mi doar cu ce i-a ajutat pe arabi credinta lor... fa o comparatie intre societatile bazate pe alte credinte decat crestinism. Si nu-ti terbuie foarte multa minte ca sa faci acest lucru. Doar compara si mai povestim. Apopos nu-s ortodox si nici catolic, insa cred in Dumnezeu si in puterea pe care o are Biblia de a schuimba vieti. Orice natiune care a avut pe Dumnezeu si Cuvantul Vietii-Biblia la baza, a progresat. Romania a avut mult timp comunismul ca si religie de stat si atunci poti sa faci marea diferenta intre ceea ce este aici si in alte parti. Inclusiv faptul ca este vorba de respect si toleranta opiniilor poti vorbi liber si nu te inchide nimeni... se datoreaza tot crestinismului. Povesteste tu in Iran sau in alte societati similare ca ai sa-ti vezi capul unde-ti sunt picioarele. Toate bune
     • +3 (7 voturi)    
      Te inseli. (Vineri, 23 aprilie 2010, 12:24)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui ola

      Faptul ca vorbesc liber nu se datoreaza crestinismului ci democratiei. Din contra...crestinismul nu tolereaza alte opinii ci una singura iar limitele sunt foarte stricte. Totul e sa te intorci putin in timp...pe vremea inchizitiei si iti vei da seama despre ce vorbesc.
      Daca e sa respect o "religie"...aceea poate fi doar budismul. E singura care "promoveaza" dezvoltarea omului ca fiinta spirituala cat si fizica. Destinul tau fiind influentat nu de entitati atotputernice ci de tine, de faptele ,gandurile si atitudinea ta.
      Cat despre integritatea mea fizica in alte zone unde predomina alte religii....asta tine mai mult de lipsa de evolutie ca societate nu doar de religie. In Europa era la fel pe vremea romanilor cat si prin secolele 11-12. Deci nu doar la arabi se practica decapitarea, de exemplu.
      • +1 (5 voturi)    
       crestinismul nu inseamna inchizitie (Vineri, 23 aprilie 2010, 16:38)

       ... [anonim] i-a raspuns lui bgd

       dupa cum nu inseamna nici noul curent din societatea romaneasca in care, cum se lauda cineva mai sus, a ajuns sa converteasca oarecum abuziv persoane cu studii inalte.
       de fapt, problema este fix la semnificatie. in functie de capacitatea de intelegere, poti denatura crestinismul, sau poti sa-l integrezi in viata proprie. este evident ca vor exista intotdeauna fanatici si oameni cu mintea deschisa, si ca acestia vor fi raspanditi aleatoriu in randul credinciosilor si in cel al ateilor.
       cat despre evolutia spirituala, se poate ajunge in zone nebanuite si in crestinism (de pilda, teoria gratiei divine si a celor alesi, a sfantului Augustin, pare absurda la o privire simplista, fiind rezultatul unei evolutii spirituale complexe; de asemenea, avem exemplele multor mistici crestini), in islam (sufism), la fel ca in budism; de la incasi la greci, de la geometrie la filosofie, drumurile sunt multiple. faptul ca sunt crestin si romano catolic nu ma face sa cred in damnarea "paganilor". crestinismul inseamna doua lucruri: iubire si traire. nu sunt intotdeauna "up to it". si sunt si oameni necredinciosi care se descurca mult mai bine ca mine. de altfel, problema religiilor e ca trebuie sa te multumesti cu foarte putine informatii.
       sentintele, decapitarile, razboaiele - sunt practicate de oameni de orice culoare, credinta sau conceptie.
       in alta ordine de idei, felicitari ca ganditi liber, sunt o groaza pe aici care sunt incapabili de lucrul asta.
      • -2 (4 voturi)    
       curiozitate... (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:02)

       adlight [utilizator] i-a raspuns lui bgd

       sunt curios cum va explicati existenta...
       • +1 (3 voturi)    
        Simplu, abiogeneză+evoluția speciilor (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:34)

        Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui adlight

        Cum își explică existența? Simplu: abiogeneză+evoluție, sau n-ai învățat la școală?
        • 0 (2 voturi)    
         simplu pe naiba (Vineri, 23 aprilie 2010, 21:51)

         ? [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

         pur si simplu nu este rolul religiei sa-ti furnizeze cosmogonii. doar pt ca oamenii au fost preocupati de chestia asta si pentru ca gasirea sensului existentei este foarte impotranta, inclusiv la nivelul instituirii comunitatilor, nu inseamna ca acest lucru ne-a fost facut cunoscut de o divinitate sau alta. iar pe de alta parte stiinta schioapata si ea grav in acest domeniu.
         nu se poate initia o critica a religiilor de pe pozitiile cunoasterii stiintifice.
    • -3 (7 voturi)    
     ... (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:57)

     maria [anonim] i-a raspuns lui bgd

     cum te ajuta credinta? sper sa nu ai nevoie in viitor sa afli....
 • 0 (26 voturi)    
  O initiativa deosebita ! (Vineri, 23 aprilie 2010, 3:31)

  silviu [anonim]

  Ma bucur ca IPS Teofan s-a gandit sa infiinteze prima scoala confesionala ortodoxa ,care sa functioneze in Palatul Sturza(aici functionand un timp Liceul Ortodox de fete).Am intrat pe site-ul institutiei si sunt uimit de dotari(in scolile de stat de la noi nu cred sa existe asa ceva) si de programul foarte divers al viitorilor elevi.Sper sa se infiinteze mai multe scoli de acest fel si daca va avea in viitor ,inclusiv clase de liceu,cu siguranta va concura cu liceele de elita din Capitala(poate infiinteaza si Preafericitul o astfel de scoala in Bucuresti !)
  • +3 (13 voturi)    
   dotare... (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:14)

   Demigod [utilizator] i-a raspuns lui silviu

   BoR n-are probleme cu dotarile, ci cu dogma si atitudinea. Pana la urma sa cumperi niste mobila si calculatoare e muuult mai ieftin decat sa mai arunci vreo 5 biserici si un monstru de catedrala intr-un oras mic...
  • +1 (5 voturi)    
   ... pe banii tuturor (Vineri, 23 aprilie 2010, 15:58)

   profudereligie.blogspot.com [utilizator] i-a raspuns lui silviu

   Aceste investiţii sunt făcute din fondurile primite de la bugetul de stat, "economisite" de Biserica Ortodoxă Română. Să nu uităm nici o clipă că indiferent de convingerile religioase toţi participăm la bunăstarea şi propăşirea scumpei noastre biserici...
 • +9 (37 voturi)    
  taare faza!! (Vineri, 23 aprilie 2010, 5:18)

  calugaru' vaxile [anonim]

  hihi, popimea sta la "donatii" (pomana) de la fraieri, face cu banii aia (+ cu bani de la bugetu' de stat) scoala privata si percepe taxa de la fraieri ca sa scoleasca odraslele respectivilor fraieri. din acele scoli vor iesi alti fraieri (ca sistemu' tre' sa se autointretina, nu?) care vor da de pomana la biserica si vor plati si taxe la biserica si la stat (din care o parte se vor duce tot la biserica).

  in concluzie, meseria viitorului in ro e ... popa!! fetelor, nu fitz fraere, nu va mai tot datz pe linga cocalari. bagatz mare pe linga fabrica de popi, ca acolo e viitoru'!
  • -3 (3 voturi)    
   nu (Vineri, 23 aprilie 2010, 15:24)

   adi [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

   Cu siguranta nu ai fost pe la biserica prea mult, iar Seminariile si facultatile de teologie sunt o problema necunoscuta... dar te bagi su tu in seama, ca deh, si badea gheorghe are dreptul la o parere.
   Daca chiar ti-ar pasa de "fraieri", ai face un procent: cati din "popi" pot supravietui din salariul mizer si donatiile de a 2 babute (la sate, de exemplu), in conditiile in care au si familie (preoteasa+copii). Iti zic ca nici 5% nu sunt "basthanii" de care vb toata lumea, ci traiesc de pe azi pe maine, mai bine zis, SE JERTFESC pentru slujire si pentru "fraierii" care cauta mantuirea. Tu insa daca vrei sa dispari cu totul dupa ce mori, lasa-i pe ei in pace cu nemurirea din capul lor.
 • -8 (32 voturi)    
  o treaba fff buna pt viitorul Romaniei (Vineri, 23 aprilie 2010, 5:30)

  Lucianmotzul [anonim]

  cu spalatul creierilor ,mai incet ateule. La aceste scoli se invata respectul si dragostea de aproapele tau ,asta este ffff bine ,ce ne invata rau religia ,sa furam ,sa poftim bunul altuia ,sa mintim ,ne invata doar lucruri bune ,cinste si omenie asta caracteriza poporul Roman ,si ast va renaste cu aceste scoli din nou.Uniforma da ca asta scoate vedetismul din scoli .In USA sint scoli catolice ,cu uniforme si de pe bancile scoli ies cei mai bine pregatiti elevi ,pe linga biserici in trecutul tari nostre sau format cei mai multi carturari si au fost locurile de invatatura si indrumare pt poporul roman.Voi mai ateistilor vedetiva de treaba ,comunismul a spalat creierele la multi si la beizadelele celor care au furat Romania si au distrus-o economic si moral.Doamne ajuta sa fie o renastere nationala prin aceste scoli si cit mai multe .
  • -5 (9 voturi)    
   habar n-ai! (Vineri, 23 aprilie 2010, 6:34)

   calugaru' vaxile [anonim] i-a raspuns lui Lucianmotzul

   in us scolile private sunt in mod clar mai bune ca alea publice, pentru ca alea publice is praf (cartiere nashpa, bani putini).

   da' daca tu sustii ca-n us cei mai buni elevi ies de la scolile catolice, da o statistica, ceva.

   btw, in us cea mai populara meserie e aia de ... bancher (toata lumea vrea sa fie bancher). daca ne luam dupa legea concurentei, bancheri ajung elevii cei mai pregatiti. conform rationamentului tau, cei din scolile catolice. bun. criza economica mondiala se datoreaza hotiei si lacomiei bancherilor.

   ntzntzntz ... adica cum draga, cei mai straluciti elevi ai scolilor catolice, instruiti in ideile crestine cele mai pure, au pus lumea pe butuci din cauza de lacomie, hotie, preacurvie?

   vaaaaivaivaivai. ceee ruuusiiineeee
   • +2 (12 voturi)    
    diferente semnificative (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:20)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

    Catolocii de la Roma fac inclusiv studii de genetica, si incearca sa stabileasca o moralitate crestina tinand cont atat de invataturile sfinte cat si de ultimele descoperiri stiintifice.

    In schimb, ortodocsii nostri probabil studiaza technici de inchinaciune, de pupat poala, si de construit mega-catedrale pe banii nostri.

    Printre altele, lama de ras e o chestie ce tine de civilizatie, dar fiecare e liber sa-si faca propria freza faciala.

    Ce legatura au catolicii cu bancile, n-am inteles deloc, dar fiecare vine cu prolemele lui de acasa...
    • 0 (2 voturi)    
     cerceteaza inainte de a improsca Ortodoxia (Vineri, 23 aprilie 2010, 23:08)

     MM [anonim] i-a raspuns lui Demigod

     Mda, moralitate plecand de la ultimele descoperiri stiintifice... Cum ar fi faza aia cu Papa si cu extraterestrii sau cum? In alta ordine de idei: habar nu ai cati oameni de stiinta au fost sau sunt ortodocsi... Numai eu cunosc cu zecile (Pavlov, Paulescu - singurul roman care a meritat premiul Nobel pentru medicina, pentru descoperirea insulinei). Numai ca nu se bat cu caramida in piept pentru credinta lor, cum le place catolicilor. Prefera smerenia credintei. Intemeitorul scoliilor moderne si ai univeristatilor de la Iasi si Bucuresti a fost Biserica Ortodoxa. Primii profesori de acolo erau bursieri ai Bisericii. Multi dintre marii nostri scriitori si eminenti profesori au fost preoti sau fii de preot .
     Ce-ar fi sa nu mai faci propaganda catolica? Cred ca papismul a adus destul rau in lume si este responsabil in mare parte pentru refuzarea crestinismului in Apus si decadenta adusa de societatea de consum. Apropos, Inchizita, aia de tot o arata cu degetul lumea si o pune in carca crestinismului, de catolici a fost inventata. Ati facut de rusine Evanghelia lui Hristos cu porcariile voastre. Dumnezeu sa va ierte, numai de v-ati intoarce din ratacire!... Daca nu fugeau intelectualii din Bizant in Apus dupa caderea Constantinopolului nu ati fi avut nici macar Renasterea la cat de barbar era Apusul. In plus, ar trebui sa pupati mana arabilor, are au pastrat atatea scrieri antice traduse in limba lor, ca sa mai auziti si voi de ele.
     Cu bancile ideea, probabil, era ca din scolile catolice ies fel de fel de ciudati. Daca nu te-ai prins, mai uita-te prin ziare la capitolul ala cu „preotii” catolici cu probleme. Apropos, de scandalurile financiare ale Vaticanului ai auzit?
   • 0 (0 voturi)    
    nu cunosti? (Vineri, 23 aprilie 2010, 22:50)

    aiurea [anonim] i-a raspuns lui calugaru' vaxile

    lumea bancara e dominata de cei taiati imprejur. sau e o nouate?
  • +2 (18 voturi)    
   ii multumesc lui d-zeu ca sunt un ateu (Vineri, 23 aprilie 2010, 7:50)

   hartagramz [utilizator] i-a raspuns lui Lucianmotzul

   cum ar spune peste un milion de newyorkezi. in alta ordine de idei romania s-a dat jos de pe scara evolutiei si isi sapa o groapa ca sa aiba loc sa mai coboare. in timp ce toate tarile scot religia din scoli, aici se deschid scoli demne de sec XII-XIII. good going, stupid! :)

   (curios de observat altceva: diferenta dintre indoctrinati si cei cu gandire libera. primii isi bazeaza discursul pe atac la persoana, cei din urma argumenteaza. asta asa, ca o mica observatie)
   • -3 (13 voturi)    
    ia spune matale (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:31)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui hartagramz

    tarile unde se scoate religia din scoli, ca io sint ortodox ignorant si nu stiu. Dar am vazut ca in Franta, de ex., ca sa in scrii un copil la o scoala catolica, tre sa te ocupi cu vreo trei ani inainte si nici atunci nu esti sigur. Dar o fi Franta o tara de credinciosi fanatici, este? In Italia la fel.
    Iar argumente pentru ateism am servit suficient la orele de indoctrinare de pe vremea pcr. Atunci figurau in programa ca ore de ateism stiintific si se serveau citate inclusiv din marele giditor ateist ceasca. Asa ca argumentele matale e nule pentru mine, maica.
    • +5 (9 voturi)    
     opa... (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:22)

     Demigod [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

     1 - Ai urmat o scoala de "profil"? Nu de alta, dar ai probleme grave cu gramatica.
     2 - Romania NU e Franta. Comparatiile astea sunt deja obositoare; daca nu chiar umilitoare.
     • +2 (8 voturi)    
      lasa-l ..asa sunt ortodoxii.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:15)

      marlene [anonim] i-a raspuns lui Demigod

      domnule bec..in Franta se dicuta despre scoala catolica, nu despre scoala laica. In scoala laica nu exista religie (nu catolicism). Doar in Germania insa nici aia nu e obligatorie. Asta unde iti duci tu copilul si insisti sa se faca regilie si sa se scoata evolutionismul din manuale. Vrei credinta, du-l la noua scoala ortodoxa si lasa-l pe al meu in pace.
     • -1 (9 voturi)    
      ia arata -mi (Vineri, 23 aprilie 2010, 12:39)

      baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Demigod

      si mie draga ateistule militant, unde am probleme cu gramatica, ca mie nu prea mi-e clar.
      Dar ca activist ateist, te defineste lipsa totala a simtului umorului cit si a culturii. Ce sa mai vorbim de informatie, daca nu e pe linia ideologiei marxistoide pentru care cu abnegatie si devotament militezi, e practic zero. Si daca te simti umilit, du-te la biserica si-ti trece.
      Acu' pricepusi maica cum sta lucrurile?
      Ca din prima postare n-ai inteles absolut nimic.
      • 0 (4 voturi)    
       bietul de tine.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 18:56)

       marlene [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

       irecuperabil..Parca biserica va invata sa fiti intelatori, toleranti, milostivi....sau e doar in scripte..ca fapte se vede din limabul tau si al celorlati ca tine. Numai bine si sa fii iubit.
       • 0 (2 voturi)    
        stii bancul cu Eva? (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 9:09)

        baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui marlene

        E valabil si pentru matale, tovarasa activista militanta ateista.
   • 0 (4 voturi)    
    ... (Vineri, 23 aprilie 2010, 17:01)

    Cristina [anonim] i-a raspuns lui hartagramz

    iar argumentele dumitale ar fi ..... ?
    • +1 (3 voturi)    
     Arumentele sunt ... (Vineri, 23 aprilie 2010, 19:54)

     Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Cristina

     ... cele expuse. Mai citește.
   • 0 (0 voturi)    
    comic (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:06)

    adlight [utilizator] i-a raspuns lui hartagramz

    mai vorbim peste vreo ... sa zicem ... 75 de ani. probabil amandoi vom fi morti atunci...
  • +6 (12 voturi)    
   respect invatat de la popi ? (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:19)

   george [anonim] i-a raspuns lui Lucianmotzul

   sa fim seriosi
 • +2 (12 voturi)    
  inconstienta (Vineri, 23 aprilie 2010, 6:20)

  dark light [utilizator]

  Spiritualitatea zilelor noastre devine din ce in ce mai pregnanta, ceea ce duce la un grad de constiinta mai mare cu efect puternic asupra uneia din cele mai vechi conditionari umane, religia. Au sesizat pericolul ce pandeste asupra modului lor de viata, a pericolilui ca oamenii sa gandeasca si sa fie constienti si pregatesc viitoarele mase umane de adoratori si depedendenti de ceea ce vand ei. Dar niciodata vreo religie nu va intelege ca spiritualizatea nu inseamna sa vinzi nimic, si nici misionarism, marketing, sau cultivarea vreunei forme de ego cum ar fi noi va dam adevarul suprem si pe dumnezeu ceilalti nu, acolo e fake. In definitiv e un alt liceu in care se fabrica piese de schimb pt sistem si...atat.
 • +4 (18 voturi)    
  Donati bani si ajutatii... (Vineri, 23 aprilie 2010, 6:24)

  Donati bani [anonim]

  Ajutati biserica si donati niste bani sa ridice si ei o scoala privata la care taxa e cit salarul minim pe economie...
  Nu ti-ar face si ei un centru pt saraci, o scoala pt copiii nevoiasi... nimic, totul pe bani! Oare la scoala asta elibereaza chitanta?
  • +2 (14 voturi)    
   de unde stii? (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:26)

   pcd109 [anonim] i-a raspuns lui Donati bani

   improsti cu noroi fara sa stii. in Iasi exista centre sociale, cabinete medicale gratuite si cantine ale saracilor precum si o brutarie care imparte gratuit paine saracilor. toate pe banii Mitropoliei Iasilor. la fel si in Bucuresti si in alte mari orase ale tarii sunt cantine sociale si cabinete medicale pentru saraci care functioneaza cu banii Bisericii. pe cand o cantina a saracilor cu banii lui udrea, boc, videanu, basescu etc?
   • +3 (15 voturi)    
    gresesti... (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:44)

    diu1so [utilizator] i-a raspuns lui pcd109

    ...toate sunt pe banii tai. si ai mei.
   • +5 (11 voturi)    
    da, exista... dar... (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:26)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui pcd109

    Exista si in Baia Mare, si din cate stiu eu, NU sunt ortodoxe. Imi pare rau sa te dezamagesc.
    In schimb avem si noi ortodoxism suficient. Pe langa o groaza de biserici retro-cedate de PCR, a aparut mai recent o monstruozitate de catedrala vesnic neterminata. Fix ca in Cluj; doar ca acolo sunt vreo doua...
 • +2 (14 voturi)    
  Scoala religioasa (Vineri, 23 aprilie 2010, 6:41)

  Soraia [anonim]

  E o moda ca sa se infiinteze invatamant privat de catre cultele religioase, ma mir ca astia abia acum s-au gandit. Si ce ii invata? Cat sa da popilor la un botez, cumatrie, inmormantare, cat costa pomelnicile pe 40 de zile aruncate la foc in aceeasi zi etc? Biserica e stat in stat, are cele mai mari afaceri neimpozitate de pe vremea guvernului PSD
 • 0 (10 voturi)    
  in sfarsit face si biserica ceva bun (Vineri, 23 aprilie 2010, 7:12)

  I [utilizator]

  desi eu nu mi-as da copilul la o scoala religioasa...
 • +3 (15 voturi)    
  bravo! (Vineri, 23 aprilie 2010, 7:59)

  semphora [anonim]

  Minunata initiativa. Bine ar fi sa se urneasca un astfel de proiect si in Bucuresti.
 • +6 (14 voturi)    
  Bravo bisericii ortodoxe romane! (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:03)

  Rescatorul [anonim]

  O initiativa excelenta. In sfarsit, biserica romana incepe sa coboare printre enoriasi. Biserica trebuie sa se implice mai mult in procesul educational si in acte de caritate: spitale, aziluri de batrani, ajutorarea saracilor, etc. Biserica trebuie sa fie mult mai prezenta in viata noastra de zi cu zi.
  • +3 (9 voturi)    
   bravo, da.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:45)

   diu1so [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

   ..ce mai act de caritate cu scoala asta... ia zi, iti permiti taxa aceea? :)
   • +2 (10 voturi)    
    Daca mintea ta nu.... (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:04)

    Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui diu1so

    ar fi dominata de ura cultivata cu subtilitate de cei ce te vor sclavul lor (dar tu nu pricepi asta) si ai gandi mai mult, ar fi lesne sa intelegi ca nimic nu se poate face fara bani. Cand vor strange mai multi bani isi vor permite, cu siguranta, sa faca mai multa acte de caritate. Simplu si in spirit crestinesc. Deocamdata, nu pot sa nu-i felicit. Este un inceput promitator.
    • +1 (3 voturi)    
     Nimic fără bani... (Vineri, 23 aprilie 2010, 19:59)

     Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

     Evident că nu se poate face nimic fără bani, că doar de-aia noi toți, și ortodocși practicanți, și ortodocși nepracticanți și creștini non-ortodocși și atei, toți dăm bani la măreața biserică ortodoxă...

     De fapt ne jefuiește statul pe toți, și mânăresc banii cu BOR.
 • +3 (17 voturi)    
  Educatia.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:04)

  eu [anonim]

  Sincer nu am crezut ca voi prinde ziua asta.. cand in sexolul XXI in UE se infiinteaza "scoli" de catre biserica.. Chiar ma gandesc ce se va invata la ora de biologie sau fizica. Pana acum consideram ca distrugerea tarii o fact baietii destepti prin subminarea economiei..acum vad ca se trece si la spalarea creierelor.. in 2-3 generatii suntem gata. Mi scarba de tara asta din ce in ce mai mult.. dar din pacate nu am posibilitatea sa emigrez, ca as pleca fara sa stau pe ganduri..
  • +1 (9 voturi)    
   Esti pe din-afara (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:28)

   roro [anonim] i-a raspuns lui eu

   In vest scolile catolice sunt cele mai cautate pentru ca sunt mai ieftine decat cele strict private si copii au rezultate forate bune.
   • +3 (9 voturi)    
    Vest vs Est (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:27)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui roro

    Noi nu suntem "In Vest".
    Uita-te in jurul tau, si da-ti seama singur de diferente.
   • +2 (4 voturi)    
    sa nu exageram.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:19)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui roro

    nu sunt cele mai cautate... Doar sunt ..e suficient. Si, ca o completare, pt. profil real, liceele teoretice raman cele mai cautate. Iar univeristatile..sunt toate laice.
    • -1 (1 vot)    
     nu sunt, (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 9:14)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui marlene

     sint cele mai cautate, de departe. Mai lasa draga agitpropul de pravda, pentru ca in afara de camarazii matale, nu pacalesti pe nimeni.
     Se vede ca ai facut cursuri serioase de ateism stiintific. Unde, la Frunze sau la Baneasa?
     Ai aprofundat serios inclusiv opera marelui ginditor de renume mondial ceasca zis pingelica.
 • +1 (15 voturi)    
  Curiozitate... (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:05)

  BEDE [anonim]

  Ma intreb daca ar admite si crestini care nu tin la Biserica Ortodoxa Romana.
  Si, oare de cate ori sunt pusi elevii sa repete "Doamne miluieste", sau "sfanta nascatoare de Dumnezeu"?
  • +1 (3 voturi)    
   Creștini, creștini, dar atei? (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:02)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Întrebarea e dacă ar accepta non-creștini credincioși sau chiar atei...

   Școlile catolice fac asta, și culmea, nu îndoctrinează în școlile lor particulare cum fac la noi în cele laice, ci studiază istoria și dogma dpdv descriptiv.
 • +2 (16 voturi)    
  Ha ha (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:09)

  drak latinu [utilizator]

  Am citit comentariile relugiosilor si cred cu tarie mai mare ca au cu capul. Cum poti sa mergi la scoala de spalat brainul;) ? Cum poti sa ti trimiti copilul la asa ceva dupa ce i ai luat libertatea religioasa de mic copil facand ul crestin ca asa vrei tu!? Daca copilul simte altceva? Vrea altceva?
 • +2 (16 voturi)    
  In pas voios spre talibanizare! (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:17)

  mihai [anonim]

  .
 • +1 (9 voturi)    
  afaceri (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:22)

  catalin [anonim]

  daca vreti sa aveti enoriasi si sa cistigati bani faceti scoli gratuite,cumparati terenuri,atrageti oameni sa locuiasca si sa munceasca terenurile(cistigati bani, din chirii care ar trebui sa fie bune,din munca terenurilor) dezvoltati afaceri,unde sa lucreze enoriasii(cistigati bani),dezvoltati comunitati,etc,etc...enoriasii trebuie sa plateasca bisericii 10-20 procente din salariu(cistigati bani),asa o sa fiti si voi multumiti si si enoriasii.in acele comunitati va fi infractionalitate redusa aproape de 0 si oameni muncitori cu frica de dumnezeu asa cum va doriti ,rezultatele acestei implicari sint mult mai mari....biserica devine mult mai puternica............daca vreti sa invatati ceva si sa faceti bani luati exemplu de la comunitatile baptiste ,mormone.......din statele unite.
 • -6 (10 voturi)    
  Biserica si saracirea mintala (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:30)

  Zamolxis [anonim]

  Au impilat si ucis comunismul si aparatorii acestei oranduiri si s-a instalat la putere Biserica crestina -Axa Raului , Generatoarea Cutiei Pandorei, Minciuna Planetara. Rezultatul celor 20 de ani de indoctrinare : saraciepentru unii si bogatie pentru altii de neconceput in comunism , crime abjecte , coruptie , boli nemaivazute se nemaiauzite, violuri savarsite de preoti impotriva copiilor , a tatilor impotriva fetelor, minciuna , saracie mintala, promiscuitete , impilare impotriva comunismului , minciuna si iar minciuna .Doua mii de ani de sinistra farsa si eroare , sa vorbesti de spiritul crestin dar, de fapt, sa rastignesti popoare , imbatat de sange ca de vin !
 • +6 (26 voturi)    
  despre ortodocsi (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:38)

  marius [anonim]

  Avem 31.596 biserici in Romania - incluzand 280 in constructie.
  Avem vreo 8 mii de scoli.

  As fi preferat invers.

  Romania libera informeaza ca in fiecare an desfiintam in medie 1000 de scoli si construim 200 de biserici noi.

  Sunt inca sate in care copiii devin navetisti de la 7 ani, parcurgand kilometri intregi pana la cea mai apropiata institutie de invatamant.
  Aceleasi sate au minimum o biserica.

  As vrea sa vorbesc frumos, tendentios si diplomat, dar mi s-a acrit sa imi tot caut cuvintele si sa fac floricele din hartie pentru a nu rani cugetele (mugetele) preacuviosilor imbecili.

  O adunatura de bigoti analfabeti, pupatori de moaste si de cururi.
  31 de MII de biserici care genereaza peste 3 miliarde de euro. Din buzunarele noastre, evident. Acesti 3 miliarde de euro acopera, conform BOR, doar 40% din necesitatile preanespalatilor. Da cat pizda mamii voastre va mai trebuie?
  Si pentru ce? Pentru inca 200 de biserici pe an? In care sa faceti ce?

  Am incercat sa gasesc un raport cu contributia financiara a BOR catre societate.
  N-am gasit. Am gasit doar unul al baptistilor, cu donatii si proiecte. BOR are in schimb mii de pagini in care ne invita tot pe noi sa donam.

  Pe langa donatii si taxe oficiale, mai apar si cele neoficiale. Daca nu le dai pe alea, reactia e univoca: Preaporcenia sa isi pune palma in cur si pleaca, lasandu-te cu mireasa / mortul / copilul in brate

  Pt nunta: intre 3 si 10 milioane
  Pt botez: intre 2 si 7 milioane
  Pt inmormantare: 2 si 8 milioane (neoficial, daca vrei si 3 tarcovnici si altele)

  Felul nostru de a aborda religia e feudal, batut in cap si precrestin.
  Ne doare fix in cur de invatamintele in sine, cat ne pasa de ritualuri. Habar n-avem ce dracu a facut Sfantul Preafutenie de a ajuns in calendar, stim doar ca astazi nu se spala.
  Aproape nici o baba nu stie ce-i cu sfantul asta Ilie si de ce e sfant; in schimb stiu ca zboara pe sus cand ploua si te trazneste daca indraznesti sa scoti apa sau sa-ti speli chilotii de ziua lui.

  Credinc
  • +5 (11 voturi)    
   excelent!! (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:36)

   ella [anonim] i-a raspuns lui marius

   .. mare dreptate ai... pacat ca nu sunt mai multi ca tine sa vada ceea ce se intampla ....
  • +1 (9 voturi)    
   vorbeste frumos (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:53)

   solo [anonim] i-a raspuns lui marius

   Vorbesti foarte urat si jignitor. Nu-s ortodox, insa cuvintele tale arata ura. Si ura nu e nici constructiva si mai intotdeauna subiectiva.
   • +1 (3 voturi)    
    Vorbește adevărul... (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:05)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui solo

    Omul vorbește adevărul, pe tine te deranjează că nu corespunde ideilor tale false și de-aia ai impresia că vorbește urât.
 • +2 (18 voturi)    
  Ingrozitor (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:38)

  revelare [utilizator]

  cata aversiune a priori fata de scoala...acuzatii nefondate, malitioase..
  Daca acesti vajnici critici vor afla ca BOR are si spitale, cabinete medicale, cantine, camine de batarni, cred ca vor da in apoplexie..


  Nu cred ca taxa nu poate fi 700 RON pe luna, ia sa mai cerceteze autorul aricolului..
 • -3 (13 voturi)    
  Extraordinara initiativa! Felicitari! (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:44)

  Ioana [anonim]

  Speram sa infiintati o scoala si la Bucuresti! Doamne ajuta!
 • -1 (15 voturi)    
  Popor de stepă (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:46)

  Josika [anonim]

  Peste tot şcolile confesionale sunt respectate şi admirate, pentru că sunt guvernate de principiul etic. Sigur, nu mai avem nevoie de etică în lumea modernă, nu-i aşa? Azi trebuie să promovăm plagiatul, lupta pentru supravieţuire pe principiuj junglei... Nu pot înţelege îndârjirea românilor...câte comentarii vor mai veni? Părerea mea e că nu mai avem nevoie de confirmări din partea istoricilor: cei mai mulţi dintre noi sunt urmaşii popoarelor de stepă şi nu fac decât să-şi urmeze urletul firii de stepă.
  • +2 (4 voturi)    
   Despre stepă și ortodoxie (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:15)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui Josika

   Adu-mi aminte ce limbă slavonă bolborosea ortodoxia românilor până acum 150 de ani?

   Adu-mi aminte ce religie este predominantă în Bulgaria, Rusia, Ucraina și Serbia?

   Ortodoxia a sprijinit întotdeauna subjugarea românilor. Ortodoxia a fost și este un cancer al românilor.

   http://www.tlp.ro/2009/11/ortodoxie-vs-latinitate.html
   • -2 (2 voturi)    
    latinii (Vineri, 23 aprilie 2010, 23:25)

    MM [anonim] i-a raspuns lui Viorelu

    Draga domnule, mai lasa propaganda asta latinista, ca latinii mult rau au facut in lume. Esti cam sovin.
    Nu cumva esti greco-catolic, ca ei au astfel de obseseii?
    Limba slavona nu s-a mai folosit in Biserica Ortodoxa Romana de 300 de ani. Probabil vei avea un soc cand vei afla ca romanii au la greu sange slav si ca limba noastra are aproape 20% cuvinte slavone. Sau matale ai alt sange decat cel romanesc? Pacat ca arunci cu mizerii fara sa pui mana sa citesti.
    De asta nu aveti liniste voi, greco-catolicii? V-a patruns prea tare ura? Iezuismul nu v-a adus „pacea” scontata. Incercati un pic de Inchizitie, poate va odihneste sufletul.
 • +2 (4 voturi)    
  scoala si biserica (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:49)

  dinu [anonim]

  http://kariokaspot.blogspot.com/2010/03/in-plata-domnului.html - citeste si mai lumineaza-i si pe altii
 • 0 (18 voturi)    
  Spalare creier? (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:59)

  adrian.v [anonim]

  In europa de vest, toate tarile au scoli patronate de o anumita confesiune. Care este problema ca in Romania sa exista o scoala ortodoxa? Sau daca era protestanta nu mai aveati nimic de spus...aaa, am inteles doar la ortodocsi se spala creiere, la alte confesiuni nu....acolo se educa. Sau in sistemul eductaional de stat nu se spala creiere nu? Voi toti ati iesit integri nu? Puteti baga man in foc pt teoria lui Darwin...am inteles....statul educa iar Biserica Ortodoxa spala creiere.
  Se pare ca prea multi sunt deja spalati de catre statul ateu si nu mai accepta nimic altceva....
  • +2 (10 voturi)    
   sa nu minti.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:26)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui adrian.v

   parca era una din porunci.. Cum poti domnule sa spui ca in vest toate tarile sunt patronate de o anumita confesiune??? Poate acum 500 de ani dar nu in sec. XXI. Sunt scoli laice majoritatea ori laicul, (ateismul) nu e confesiune. Nimeni nu spune ca nu exista. Unele chiar bunicele, mai ales pentru profil umanist..Insa sa spui ca sunt patronate de a anumita confesiune..cale lunga.
   Eu sunt pentru infiintarea acestor scoli, insa scoaterea religiei din scoala laica (normala). Vrei religie, ortodoxism ai acum unde sa iti duci copilul.
 • +3 (11 voturi)    
  treaba fff prooasta (Vineri, 23 aprilie 2010, 8:59)

  olu [anonim]

  engleza e la optionale))moderni rau
  • +3 (13 voturi)    
   Păi normal!!! (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:23)

   mamacerghida [utilizator] i-a raspuns lui olu

   Obligatorii sunt greaca și slavona veche, limbi de largă circulație... Grafia o fi în chirilice sau latine?!
 • +4 (18 voturi)    
  Cele zece porunci în varianta școală privată (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:19)

  mamacerghida [utilizator]

  1. Să te închini cu un ochi la dumnezeu și cu celălalt la ochiul dracului
  2. Să nu îți tragi jipan cioplit din lemn
  3. Nu lua numele domnului în deșert f.....i d......iii m....tii!!
  4.Adu-ți aminte de ziua domnului zilnic. Trage câte-un chef cu manele.....
  5. Cinstește pe mama ta biserica și pe tatăl tău statul corupt.
  6. Să nu ucizi! Dar bate dumnezeiește că bătaia îi ruptă din rai.
  7. Să nu fii des frânat.
  8. Să nu furi. Ciordește doar la înmormântări, nunți, botezuri. Șpaga este binecuvântată și când o dai și când o iei...
  9. Să nu minți. Când nu te aude nimeni, nu te aude nici cel de sus.
  10. Să nu poftești nimic de la aproapele tău. Hărnicia, cinstea, modestia sunt contagioase rău...
 • 0 (12 voturi)    
  Ontario: Catholic schools must teach new sex ed (Vineri, 23 aprilie 2010, 9:38)

  vic [anonim]

  Ontario's Catholic schools can't opt out of a revamped sex ed curriculum even if it goes against their religious beliefs to teach kids about masturbation and homosexuality, Premier Dalton McGuinty said Wednesday.

  Several conservative and religious groups claim the changes coming this fall will corrupt young minds with “explicit” topics like anal sex. But Ontario's Catholic premier made it clear that all public schools must teach the lessons that will start as early as age six.

  http://www.parentcentral.ca/parent/education/schoolsandresources/article/798591--catholic-schools-must-teach-new-sex-ed-mcguinty
 • -1 (15 voturi)    
  Initiativa de nota 10 (Vineri, 23 aprilie 2010, 10:53)

  Crestin Ortodox [anonim]

  Dupa ce am citit comentariile de aici realizez tot mai mult pe ce panta a degradarii ne rostogolim ca si natie!
  Salut initiativa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si sper ca va fi un exemplu si pentru celelalte mitropolii romanesti. Daca as locui in Iasi mi-as inscrie oricand copilul la o astfel de scoala.
  Citesc ca unii se simt impovarati de banii pe care ii cotizeaza pentru biserica ortodoxa! In Germania si Elvetia orice catolic cotizeaza lunar si aceasta cotizatie ti se opreste automat din salariu. Si cred ca acest lucru se intampla si in Polonia pe care o admirati deunazi pentru verticalitatea si crestinismul sau! Biserica se implica activ in TOATE problemele comunitatii locale. In Germania in urma parteneriatului stat- biserica exista in fiecare " catun" cel putin o gradinita sub patronajul bisericii la care cotizezi si tu ca si parinte o parte din scolarizare.Invatamantul gratis este numai o relicva a comunismului care va disparea in curand si la noi! Sanatate!
 • +4 (14 voturi)    
  felicit initiativa... (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:08)

  marlene [anonim]

  insa cred ca ar trebui sa se scoata religia din scoala normala de stat. Daca vrei religie, ai acum alternativa. Restul, cine nu are bani se pot ocupa parintii. Insa nu este normal sa se predea ortodoxia in scoli de stat...Mai ales atata timp cat Romania este inca un stat laic. Nimeni nu spune de invatamant gratis..ci doar de eliminarea religiei din scoala.
  Cat priveste invatamuntul din Germania, Elvetia..exista si in alte tari. Italia este un exemplu. Insa acolo nu ti se opreste din salar 2% daca esti catalic. Mai mult, ar trebui sa stii ca catolicismul pierde din enoriasi. Sunt multi care refuza sa se declare catolici, cu toate ca asa se simt tocmai pt. a nu plati acesti bani...Asa ca inainte de a lauda, informate-te. Daca esti asa mare admirator al acestei legi, nu ai decat sa donezi in fiecare luna 2% din salarul tau.
  • -2 (4 voturi)    
   abandoneaza mai bine orice speranta (Vineri, 23 aprilie 2010, 13:57)

   Crestin ortodox [anonim] i-a raspuns lui marlene

   Nu te mai bate cu pumnii in piept! Inteleg ca traiesti in Germania si nu sunt sigura daca ai copii sau ai luat direct contact cu scoala in Germania. Daca nu, te informez ca intr-o tara in care in multe regiuni oamenii se saluta pe strada cu Grüss Gott ! si au toate sarbatorile religioase legiferate ca si zile libere , tu, o minoritate nu o sa reusesti nicicand sa scoti religia din scoli , mai mult sau mai putin facultativa! Copilul meu merge la o gradinita AWO care nu are nici o legatura cu religia. asta nu ii opreste sa sarbatoreasca Sf Martin sau sa tina cate o ora prelegeri despre religie timp de o saptamana inainte de Paste sau Craciun. Cat despre cotizatii, am un exemplu in casa! Desi se declara un fel de semilaic nici nu se gandeste sa renunte la cotizatii pentru biserica.. Nemtii se plang de multe taxe...
   • +1 (3 voturi)    
    stai linistit.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 16:41)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui Crestin ortodox

    si eu am copil chiar la AWO, si se duce in fiecare zi, la de la 6 luni. Faptul ca ei il selebreaza pe Sf. Martin sau Iepurasul (de paste) sau Mos Craciun nu are treaba nu religia (catolica sau oricare ar fi ea). Insa nu am auzit si niic vazut ca AWO sa aiba ora de prelegeri despre religie. Ar fi si imposibli intrucat sunt copii si de alte confesiuni (musulmani, atei..etc). Faptul ca 30% din populatia Germaniei este declarata atee ar trebui sa iti spuna desptul de multe despre percepia nemtilor referitoare la religie. Insa cum spuneam, exista scoli, gradinite catolice subordonate bisericii. AWO nu este in aceasta categorie.
   • +1 (3 voturi)    
    am uitat un lucru.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 16:51)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui Crestin ortodox

    faptul ca la gradinita li se povesteste copiilor despre Sf. Martin cum a fost milos si i-a ajutat pe copii nevoiasi, cum invata cantecele (vezi Lanterna)..asta nu inseamna religie..ci tine mai mult de o educatie intrinseca. Sa nu confundam religia cu bunul simt, cu sprijinirea aproapelui, cu ajutorul nevoiasilor..etc.
    • -1 (3 voturi)    
     Numai bine! (Vineri, 23 aprilie 2010, 17:25)

     Crestin ortodox [anonim] i-a raspuns lui marlene

     Cu tine daca intru intr-o polemica nu sfarsesc pana nu zic ca tine! Sfantul Martin este echivalentul unei sarbatori considerate pagane la noi iar toata povestea asta este pur religioasa. Cum acest Martin care facea parte dintr-o familie de militari romani prin traditie s-a pocait si cum a impartit mantaua lui cu un cersetor! Lectii de inteligenta se pricep multi sa dea pana la proba contrarie!
     In alta ordine de idei AWO tine si prelegeri religioase si mai mult decat atat , inainte de Paste am fost instiintati in scris despre aceasta actiune! Vrei sa-ti scanez fituica!? Mai mult decat atat, educatoarea pe care o aveau inainte le citea din cand in cand din Biblie si nici un parinte nu s-a revoltat! Dar tu le stii prea bine pe toate! Renunt!
     • +1 (3 voturi)    
      Polemica??..doar corectarea dezinformarii.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 18:50)

      marlene [anonim] i-a raspuns lui Crestin ortodox

      Nu e vorba de polemica ci de dezinformare.
      Nu ati raspuns la intrebarea...cum ramane cu copii musulmani sau cu chinezi, negri etc.. AWO pana una alta e gradinita partial privata (nu toate), iar daca a dumneavoastra o fi sustina partial de biserica..se mai intampla. Oricum AWO nu este o simpla gradinita e mai mult un concert (organizeaza si concerte..si nu religioase) in toata germania care nu face restrictii si primesti orice copil fie el musulman, budist, crestin sau ateu...unde daca unui parinte nu ii convin prelegerile relioase se schimba rapid.
      Eu nu am auzit de asa ceva la mine la gradinita, si vb. aia ma duc de trei ani. Dar poate ca ai dumnevoastra sunt mai credinciosi.
      Daca ati fi citit mesaul meu, primul, ati fi vazut ca si eu sunt pentru aceasta intiativa la fel cum sunt impotriva predarii religiei in scoala romaneasca. Constat insa ca este o strategie foarta buna si des folosita pt. multi romani (aia crestin ortodoxi) de a povesti cat de credinciosi sunt nemtii (europenii) si noi nu..ca nu consideram religia ca fiind ceva bun. Eu nu va raspund din dorinta de a va contrazice ci doar de a informa pe ceilalti cetaneti care nu cunosc in totalitate situatia Germaniei, ca dezinformati. Vrei religie, nu ai decat sa iti dai colilul la o scoala patronata de biserica, oricare ar fi ea. crestina (sunt si musulmane), catolica, ortodoxa etc.. Nu laica. Si mai mult nu impui religia ca materie obligatori si scoti evolutionismul din manualele scolare.
      P.S. Cu dumneavoastra nu are sens polemica..nicknameul spune totul. Numai bine.
  • -3 (5 voturi)    
   Ro nu e stat laic, v Constitutia art 32alin 7 (Vineri, 23 aprilie 2010, 17:13)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui marlene

   "În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege. "
   Nu sunt organizate şi garantate matematica, ştiintele naturii, ... dar e garantat învăţământul religios în şcolile de stat !
   Constitutie art 82 alin2: jurământul deputaţilor: "....Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". România nu e deci stat laic conf Constituţiei !
   Fiţi realişti şi calmi măi ateilor neştiutori: statul român e conform Constituţiei, e doar vânare de vânt sau neinformare a afirma că e stat laic.
   Adaptaţi-vă, atei neştiutori, vremurilor actuale şi folosiţi metode adecvate, altfel iată: voi lătraţi (pe site) şi ursul trece (pe la şcoală).
   • +1 (3 voturi)    
    ?? (Vineri, 23 aprilie 2010, 18:52)

    marlene [anonim] i-a raspuns lui gigi

    la ce sa ne adaptam? Daca tot vreti biserica, propun sa se schimbe Romania in tara crestin ortodoxa si nu laica..vb. aia mai exista pe planeta astfel de tari :)
   • 0 (2 voturi)    
    Laicitatea și definiția (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:27)

    Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui gigi

    Mama ei de definiție a laicității și cum vorbesc unii și nu știu.

    Laicitate = idea conform căreia statul este echidistant față de cultele religioase și nu discriminează nici pozitiv nici negativ față de culte.

    Articolul ăla a fost băgat pe șestache în 1991 sub pretextul că statul va susține școlile teologice.


    Dacă România ar fi fost o țară creștină, atunci sclavia ar fi fost încă legală, ar fi fost legală omorîrea cu pietre a copiilor nesupuși, la fel și soții sau soțiile nefidele.


    Bagă-ți mințile în cap creștine, România este stat laic, numai ca BOR face presiuni să o transforme în teocrație.

    Cultivați-vă și informați-vă creștini ignoranți.
 • 0 (10 voturi)    
  observatie (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:13)

  eugen [anonim]

  Daca scoala era deschisa de Biserica Romano-Catolica, nimeni n-ar fi zis nimic. Scoli neoprotestante private sunt deschise si nimanui nu i s-a parut indoctrinare sau altele asemeneai "Indrazneste" si Biserica Ortodoxa sa faca acelasi lucru, pe loc se gasesc zeci de "destepti" care sar cu gura (nu cu mintea, ca aceea este altceva)... Intamplator, oare?
 • +2 (12 voturi)    
  Dupa numele scolii iti dai seama de calitatea ei. (Vineri, 23 aprilie 2010, 11:45)

  Alui [anonim]

  Auzi tu: "Varlaam Mitropolitul". Suna la fel ca "Basescu Presedintele", "Antonescu Generalul", "Boeing Avionul", "Tarom Agentia", etc.

  E OK insa daca numele de familie al persoanei in cauza e "Mitropolitul", dar nu cred ca e cazul.
 • -4 (6 voturi)    
  In sfarsit, Bravo BOR! (Vineri, 23 aprilie 2010, 12:18)

  Cristina [anonim]

  Anul viitor baiatul meu incepe clasa I. Cand am vazut articolul dimineata si programul/orarul scolii si facilitatile si clasele dotate cu cele mai noi lucruri, m-am gandit deja cum sa fac sa ma mut la Iasi (eu locuind in Bucuresti). Extraordinara initiativa, biserica trebuia sa faca asta de multa vreme. SI da, costa 700 de lei pe luna, nu e putin dar e corect pt pachetul educational pe care il propune scoala si orice parinte ar lupta sa-si educe copilul de mic in stilul pe care il considera corect si adecvat pt copilul sau. Scoala asta e o varianta f buna VS nenoricirile de scoli in Bucurestei unde copiii se cretinizeaza complet, nu invata absolut nimic si in plus nu mai sunt nici sigure.

  Bravo Bravo, Doamne Ajuta, poate veniti si in Bucuresti pana la anu!
  • +3 (5 voturi)    
   mi-e milă de băiatul tău (Vineri, 23 aprilie 2010, 16:04)

   profudereligie.blogspot.com [utilizator] i-a raspuns lui Cristina

   Se pare că va fi constrâns să accepte religia...
 • -2 (4 voturi)    
  si totusi.... (Vineri, 23 aprilie 2010, 13:14)

  anamaria [anonim]

  Dragi parinti, dragi initiatori ai proiectului, vreau sa va aduc la cunostinta ca acest proiect are o mare lacuna, nu exista momentul cel important din zi, cand copilul trebuie pentru macar o jumatate de ora sa se odihneasca. Totusi au o varsta destul de frageda si nu stiu cum vor rezista atatea ore, ba la cursuri, ba la joaca, ba la teme. Vor ajunge niste zombi.
  Cu tot respetul.
  • +1 (3 voturi)    
   Zombi, da, dar nu de aia... (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:29)

   Viorelu [utilizator] i-a raspuns lui anamaria

   Or să ajungă zombi, dar nu din cauza somnului, ci din cauză că o să fie îndobitociți.
 • -1 (3 voturi)    
  Bravo lor! (Vineri, 23 aprilie 2010, 16:08)

  cristi [anonim]

  Sincer, nu-i inteleg pe cei care critica initiativa bisericii ortodoxe din Moldova. Exista numeroase gradinite, scoli si licee catolice, baptiste, reformate, evanghelice etc. si nu vad care-i problema ca apare si o scoala ortodoxa. Si eu mi-as da copilul la o scoala religioasa.
  Poate acolo nu este nebunia si dezmatul din scolile de stat.
  • 0 (4 voturi)    
   poate ca nu.. (Vineri, 23 aprilie 2010, 19:04)

   marlene [anonim] i-a raspuns lui cristi

   dar nici nu va sti de ce se invarte pamantul (eventula cum arata), cum se nasc/apar copiii, cum sa iti organizezi propria familie (sa nu faci 20 de copii si sa te plangi ca nu ai ce sa le dai de mancare suflete chinuite doar pt. ca atatia ti-a dat domnul... Cat priveste teoria evolutiosmului..probabil va crede ca ne-a facut dumnezeu in bucataria lui din lut si ca omul e asa un fel de pion mergator.
   Si eu felicit initiativa bisericii, un motiv in plus de a scoate o data religia din scolile de stat. Vrei religie si credinta, ai unde sa il dai.
 • +2 (4 voturi)    
  Excelent ! poate scot religia din şcoala de stat ! (Vineri, 23 aprilie 2010, 17:24)

  gigi [anonim]

  Excelent, bravo BOR ! E un prim pas serios pentru a face posibila schimbarea Art 32 alin 7 din Constituţie: eliminarea frazei "În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege."
  BOR demonstrează că ar putea fi posibil ca statul nostru să devină o instituţie stat laică.
  Noi cetăţenii trebuie doar să respectăm art 29 despre libertatea conştiinţei: ARTICOLUL 29
  (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
  • 0 (2 voturi)    
   la ce te referi (Vineri, 23 aprilie 2010, 20:45)

   cid [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   Cand spui ca vrei ca statul sa devina o institutie laica vrei sa spui ca statul sa fie o institutie fara nici un Dumnezeu? Pai deja este asa ...
 • +2 (4 voturi)    
  scoli particulare (Vineri, 23 aprilie 2010, 17:27)

  ... [anonim]

  scoli confesionale exista de foarte mult timp (de altfel, cel putin la noi, scolile laice au aparut dupa cele religioase). nu e aici locul discutarii legitimitatii lor. in al doilea rand, religie se preda si in cele de stat, iar acolo putem discuta despre oportunitatea orelor de religie, in schimb in cazul unei scoli cu profil religios nu avem ce comenta.
  lucrul cu adevarat remarcabil este ca, fie si din punctul de vedere al unui ateu, scoala asta suna bine. de ce? de ce se va face mai bine scoala aici decat la stat? pentru ca aici se plateste pentru calitate. pentru ca aici nu vor fi inghesuiti cate 30 intr-o clasa, aici "plata per elev" nu va avea nici pe departe intelesul pe care il are in scolile de stat, unde exmatricularea unui elev devine o sabie lui Damocles deasupra capului profesorilor; pentru ca aici exigentele le va stabili scoala. prin urmare, isi va permite sa lucreze pentru performante. aviz reformatorilor :D
 • 0 (2 voturi)    
  Varlaam Mitropolitul (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 11:26)

  mihail [anonim]

  Doamne ajuta!... cit mai multe scoli de acest fel, poate vor avea si copii nostri parte de o educatie normala...sa creada in Dumnezeu, sa NU isi mai aleaga "modele" de viata din click, cancan, otv, stirile de la ora5, si toate scursurile care apar la tv, autohtone sau importate din vestul "civilizat"..!
 • +1 (3 voturi)    
  Cu ocazia asta (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 13:45)

  hic sunt leones [utilizator]

  orele obligatorii de religie din restul scolilor laice nu-si au nicio relevanta deci cand vor fi eliminate?
 • 0 (2 voturi)    
  scoala particulara ortodoxa (Luni, 26 aprilie 2010, 7:26)

  Bsil [anonim]

  -mereu trebuie sa abara cate un semidoct sau mai multi care combat credinta ortodoxa ,se pare ca ii arde rau de tot ,stapanii lor intunecati ii indeamna sa ia atitudine ..partea proasta pentru ei e ca au ochii duhovnicesti inchisi ,acesti li se vor deschide pe patul de moarte si in acea clipa vor vedea cu adevarat cine vine sa le ia sufletele ,dar din pacate pentru ei nu vor mai putea sa faca nimic pentru ei !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  plata orelor muncite pt mitropolie (Joi, 8 noiembrie 2012, 9:41)

  cristii [anonim]

  va rog sa platiti orele extra muncite de angajatorii pt sf parascheva . oamenii au stat in frig si ploaie si sambata si duminica si au dat banii pe pastile nu e corect sa luati de la ceii saraci asa sa va ajute dumnezeu


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version