"Am discutat cu domnul presedinte problemele legate de controlul fiscal si faptul ca Romania trebuie sa isi modernizeze administratia publica pentru realizarea unor reforme structurale si pentru imbunatatirea eficientei administrarii fondurilor europene", a spus Jose Manuel Barroso. Presedintele Basescu a anuntat posibilitatea de a evita ca Romania sa piarda 600 de milioane de euro din fonduri preaderare si a remarcat ca presedintele Comisiei a observat ca deficitul bugetar se poate reduce prin reducerea cheltuielilor sistemului public.

"Vrem sa remarcam stabilitatea si curajul cu care domnul Basescu a promovat reforme curajoase necesare in diferite domenii in Romania. (...) Dorim sa sprijinim poporul roman si toti cetatenii pentru a trece peste consecintele crizei economice", a spus presedintele Comisiei Europene, reamintind de imprumutul acordat de CE Romaniei.

Jose Manuel Barroso a subliniat ca a discutat cu presedintele roman despre problemele legate de controlul fiscal si a remarcat ca Romania trebuie sa isi modernizeze administratia publica pentru realizarea unor reforme structurale si pentru imbunatatirea administrarii fondurilor europene.

In acest context, presedintele Basescu a anuntat ca a facut o solicitare si "se pare ca avem o surpriza placuta", de extindere a termenelor de implementare a proiectelor ex-ISPA, "in asa fel incat sa prevenim pierderea a 600 de milioane de euro, bani europeni care au fost alocati, dar necheltuiti in timp util de catre Romania".

"Aici mai avem o proba a perfectionismului la care au ajuns functionarii nostri", a remarcat ironic presedintele Basescu.

Cerandu-i-se sa comenteze un eventual nou acord dintre Romania si FMI, Barroso a refuzat sa o faca, argumentand ca nu vrea sa speculeze despre speculatii.

"Noi avem un program care se desfasoara, am discutat foarte deschis in privinta corectarii deficitului si nevoia de a indeplini alte conditii si vom ramane fermi in aceasta privinta", a spus Barroso.

Seful statului roman a tinut sa precizeze ca presedintele Comisiei Europene "a facut exact aceleasi observatii pe care le-am facut si eu inainte de intalnirea cu guvernul pe care am avut-o luni: nevoia de ajustare a cheltuielilor cu aparatul bugetar, a cheltuielilor care nu fac decat sa impovareze deficitul, fara a genera investitii".