Ministrii de externe roman si singaporez Teodor Baconschi si, respectiv, George Yeo, s-au intalnit cu totul intamplator marti, la Vatican, in timp ce asteptau sa intre la o intalnire cu Papa Benedict XVI, relateaza Channel News Asia. Seful diplomatiei din Singapore a profitat de ocazie sa vorbeasca despre cazul diplomatului Silviu Ionescu. Ministrul Baconschi l-a asigurat, potrivit MAE, ca la Bucuresti exista dorinta "ca acest caz sa fie rezolvat rapid, corect si in conformitate cu legea".

Seful diplomatiei din Singapore i-a vorbit ministrului roman de externe despre nemultumirea cetatenilor din tara sa referitoare la cazul Ionescu si a subliniat importanta ca justitia sa faca dreptate. Silviu Ionescu este acuzat ca ar fi ucis o persoana si a ranit alte trei intr-un accident de masina care a avut loc in luna decembrie 2009. La randul sau, Baconschi l-a asigurat de importanta elucidarii acestui caz de catre autoritatile romane si a spus ca intelege ingrijorarea singaporezilor.

MAE a confirmat pentru Hotnews.ro intalnirea dintre cei doi ministri de externe si arata ca seful diplomatiei a reiterat "dorinta ca acest caz sa fie rezolvat rapid, corect si in conformitate cu legea". Ministrul Baconschi a subliniat ca, in ceea ce priveste derularea procedurilor judiciare, sunt respectate intru totul legislatia din Romania si cadrul international, mai arata ministerul.

In plus, "cei doi demnitari au exprimat angajamentul fata de mentinerea si dezvoltarea bunelor relatii dintre cele doua tari, ceea ce denota increderea si dorinta reciproca de a actiona astfel incat sa nu fie afectate de acest caz".

Recent, presa din Singapore il cita pe ministrul de externe Yeo care spunea ca, daca nu se face dreptate in acest caz, vor exista consecinte asupra relatiilor bilaterale. In acest context, o serie de experti care sustineau ca totusi, acest caz nu ar putea duce la o rupere a legaturilor diplomatice dintre cele doua tari, insa o masura pe care o pot lua autoritatile din Singapore e sa faca un intens lobby pe langa UE, a carei membru este si Romania. Iar cand va veni randul Romaniei sa detina presedintia UE, argumenta un expert, ea va trebui sa demonstreze un comportament impecabil sau cel putin sa arate ca respecta dreptul international. Un comportament ce nu ar fi sugerat de modul in care abordeaza acest caz.

Baconschi l-a invitat pe omologul sau din Singapore sa faca o vizita in Romania.

Pe 2 februarie, fostul diplomat roman la Singapore, Silviu Ionescu, a fost oficial pus sub urmarire penala de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii. In consecinta, raporturile de munca cu MAE ale lui Silviu Ionescu au fost suspendate potrivit legii romane, pana la finalizarea investigatiei.

Diplomatul, care nu ar fi putut fi arestat in Singapore datorita imunitatii diplomatice pe care o detinea, sustine ca accidentul mortal de a carui producere este acuzat de autoritatile din tara asiatica ar reprezenta "o inscenare" si ca toate acuzatiile care i se aduc ar veni dupa ce el a alcatuit mai multe rapoarte care evidentiau "coruptia din Singapore".