Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Ministrul Educatiei Daniel Funeriu: Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va permite elevului sa isi finalizeze invatamantul obligatoriu in familia sa

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 15 aprilie 2010, 18:54 Actualitate | Esenţial


Guvernul a adoptat, luni, 12 aprilie, in sedinta extraordinara, proiectul Legii educatiei. Dezbaterile asupra legii, metodologiilor, regulamentelor si altor acte normative ce vor trebui adoptate continua insa. Ministrul Daniel Funeriu a fost in redactia Hotnews.ro pentru a discuta cu cititorii despre reforma in invatamant si Legea Educatiei.
UPDATE: Ministrul Daniel Funeriu a promis ca in zilele urmatoare va raspunde tuturor intrebarilor adresate de cititori (postate pana vineri, la ora 11.00)

Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.


Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Sanda

  Domnu-le ministru,

  De unde aţi luat modelul formarii initiale a profesorilor? Credeţi ca ati analizat bine consecintele posibile?
  Cu acest mod de formare, in 10 ani va fi o criza de profesori pe piata muncii. Gandiţi-va cati licentiati vor fi dispusi sa mai faca 3 ani pentru o meserie neatractiva? Apoi, dintre cei care fac primii doi ani de masterat didactic, cati vor gasi un loc sa faca practica si sa poata da definitivatul ca sa primeasca certificatul de profesor? Si daca, presupunem ca se angajeaza pe un post pentru practica, dupa 2-3 ani de la pregatirea teoretica, ce mai stie? Nu cred ca acest model va ,,produce" profesori mai buni dar, cu siguranta, mult mai putini decat acum.

  • Daniel Funeriu

   Respectul fata de profesori incepe cu modul in care statul intelege sa asigure si sa incurajeze formarea profesionala a acestora. De aceea este important ca formarea profesorilor sa fie de inalta calitate. Va reamintesc ca pe perioada de master didactic vor exista burse cu un cuantum egal cu salariul unui profesor debutant. Asadar pe de-o parte vom avea profesori mai bine pregatiti impreuna cu un mecanism puternic de incurajare a celor care doresc sa imbratiseze frumoasa cariera didactica. Nicio modernizare nu se poate face fara un corp profesoral de calitate. De aceea intarim mult formarea initiala impreuna cu formarea continua. Aici este una din cheile succesului acestui proces de transformare a educatiei.

 • Întrebarea nr. 2 Monica

  Domnule ministru, as dori sa aflu de ce in 2010, in Romania, proiectele de cercetare finantate (CNCSIS) se iau de catre oameni care nu fac cercetare si nici performanta ci fac parte din confrerii? De ce nu exista evaluatori internationali si obiectivitate? De ce profesorii universitari iau mii de euro din aceste proiecte si isi sporesc considerabil veniturile fara a face nimic (si acest nimic e foarte justificat caci cat de vizibila e cercetarea romaneasca facuta in Romania?) De ce nu faceti ceva ptr. tinerii foarte buni care sunt dati la o parte (cazul proiectelor PD, TD) ca sa castige oameni al caror unic merit e ca sunt sustinuti (confreriile iarasi) si tot ce au e cantitate. De ce ignorati aceasta problema mereu? Nu e cumva ESENTIALA? Va asigur ca stiu profesori in Romania care castiga, tocmai cumuland salariul cu proiectele, mai mult decat un full profesor in Occident. De ce nu faceti nimic?

  • Daniel Funeriu

   Proiectele de cercetare în curs de derulare au fost evaluate şi contractate înaintea începerii mandatului meu. În acest an s-a lansat şi este în curs de evaluare competiţia de proiecte destinate exact sprijinirii tinerilor de valoare. De asemenea, proiectele câştigătoare ale primei competiţii româneşti de proiecte de cercetare evaluate internaţional vor începe să fie finanţate în acest an. Va asigur ca toate competitiile de proiecte pe care le voi lansa din postura de ministru se vor aloca grupurilor care chiar fac cercetare de nivel internaţional.

 • Întrebarea nr. 3 Bazil

  D-le ministru, cred ca banuiti ca exista conducatori de doctorat care nu au nici o publicatie ISI. Ma indoiesc ca doctoranzii lor vor aborda cercetari a caror rezultate sa fie publicate in reviste cu vizibilitate internationala. De mai multa vreme se aude despre o reevaluare a conducatorilor de doctorat, dar nu s-a facut nimic. Intentionati ceva in acest sens? Din zona CNCSIS a aparut, referitor la revistele cotate ISI, conceptul de “Factor relativ ajustat”. Am constatat ca o revista cu factor de impact mare (de ex. Inorg Chem, IF > 4) are un factor relativ de 2.179, iar una cu IF mic (de ex. Revista de Chimie) are factorul relativ 0.44 > decat IF. Considerati corect acest concept? La evaluarea cercetarii (indicatorul IC6) se tine cont de acest factor relativ ajustat.

  • Daniel Funeriu

   Conform proiectului de lege (art. 160), conducătorii de doctorat sunt evaluaţi odată la 5 ani, conform procedurilor stabilite prin ordin de ministru, la propunerea CNATDCU. Factorul relativ ajustat raportează factorul de impact la o medie pe domeniu, lucru necesar pentru a putea face comparaţii între domenii. După această raportare, CNCSIS a adăugat valoarea 0,333 la fiecare factor relativ ajustat, ceea ce după părerea mea nu este foarte bine justificat şi duce la situaţia de care spuneţi. Modalitatea de calcul a indicatorului IC6 va fi îmbunătăţită începând cu anul universitar următor, pentru a corespunde mai bine bunelor practici internaţionale şi criteriilor de evaluare cu relevanţă internaţională.

 • Întrebarea nr. 4 Cristian Ionescu

  Domnule MInistru,

  Ati facut vreun studiu , vreun proiect pilot prin care sa documentati trecerea clasei a noua la scoala generala? In general scolile nu au spatii si nici profesori . La liceu , pe de alta parte nu sunt suficineti 3 ani pentru a studia de exemplu, Informatica. ROmanii sunt renumiti in lume pentru talentul lor de softisti, lucrand cu miile si la Oracle si la Microsoft si la Aple. Cei mai multi au invatat asta in liceu. Eliminand studiul Programarii , pierdem si acest rezervor de talente. In facultate nu se poate incepe invatarea informaticii, asta vine din liceu. Va rog, daca mai puteti, re-introduceti orele de Programare si lasati liceul de 4 ani!

  • Daniel Funeriu

   Da, sunt mai multe astfel de studii. Acum, 20% dintre copiii care termina clasa a VIII-a in mediul rural nu mai merg la liceu, care de multe ori este intr-o alta comuna. Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va permite elevului sa isi finalizeze invatamantul obligatoriu in familia sa. Mai mult, cei care acum pleaca la liceu intr-o alta localitate ajung foarte repede in situatie de esec scolar pentru ca nu sunt pregatiti sa faca fata unei vieti autonome la varsta de 14 ani. Incepandu-si liceul un am mai tarziu, si stim bineca un an inseamna foarte mult intre 14 si 16 ani, elevii sunt mult mai bine pregatiti sa faca fata unei situatii de semi-autonomie deci vom reduce si abandonul scolar si riscul de esec in primul an de liceu. Am lansat la nivelul fiecarui judet o centralizare a situatiilor si relalitatea este destul de heterogena. Unele judete pot sa organizeze 100% clasa a IX-a la gimnaziu inca din acest an, altele doar in proportie de 40-50%. De aceea aceasta masura nu va intra efectiv in vigoare decat peste cativa ani. Va asigur ca nicio masura nu va fi luata fara cea mai serioasa analiza.

 • Întrebarea nr. 5 stefan v

  In ultimii 4 ani evaluarea calitatii educatiei s-a dovedit fara rezultate, ARACIS si ARACIP n-au facut nimic sa rezolve aceasta problema. Proiectul de lege nu spune nimic despre acest aspect. Educatia ramane locul unde nimeni nu da socoteala de nimic. Doar cu vorbe nu se rezolva problemele. Ce veti face pentru schimbarea acestei stari de fapt?

  • Daniel Funeriu

   Nu putem spune ca evaluarea calitatii educatiei nu a dat rezultate. Desigur, sunt multe progrese de facut, si la nivelul ARACIS si la nivelul ARACIP. De aceea am prevazut in cazul invatamantului superior si posibilitatea implicarii evaluatorilor straini, practica foarte curenta in tari ale UE.

 • Întrebarea nr. 6 robert

  Am inteles ca scopul dvs. este sa stimulati profesorii din universitati sa faca cercetare.
  Experienta mea de pana acum este ca:
  - sunt multi oameni cu grad de profesor care sunt doar o piedica si nu un progres. Odata ce au obtinut 'mult ravnitul' titlu, nu mai fac nimic: nu publica la conferinte, nu fac cercetare... doar incaseaza un salari enorm.
  - evaluarile la CNCSIS (cel putin, dar nu cred ca este un caz izolat) se fac destul de mult functie de echipa pe care o are directorul de proiect (in sensul ca un nume mare, aduce mai multe sanse de reusita, chiar daca respectivul nume nu face mai nimic). Poate ar fi bine sa dispuneti de masuri stimulative si pentru cadrele didactice mai mici (sl/lector) astfel incat si aceasta categorie de persoane sa aibe sanse sa castige la CNCSIS. Sunt agentii in tara care acorda un mic nr. de puncte pentru un proiect daca te prezinti pentru prima data la un astfel de concurs. In acest fel ar avea sanse si un profesor mai tanar sa castige in fata unor profesori cu ... multi ani vechime.

  • Daniel Funeriu

   Finanţarea proiectelor de cercetare trebuie să aibă ca principale criterii de evaluare performanţele şi rezultatele anterioare ale directorului de proiect şi calitatea ştiinţifică a proiectului. Pentru tineri există competiţii speciale care le permit să îşi înceapă cariera, şi anume competiţia de proiecte de cercetare postdoctorală şi competiţia de proiecte pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente, lansate în acest an şi aflate în prezent în curs de evaluare.

 • Întrebarea nr. 7 Mirel Birlan

  1) Care sunt criteriile de transparenta in cercetarea de excelenta facuta in Romania?

  2) Care sunt parghiile prin care se stimuleaza colaborarile stiintifice internationale?

  3) Cum sunt motivati tinerii formati in spiritul cercetarii in vest sa se intoarca in Romania?

  4) Cum sunt motivati cercetatorii consacrati sa se intoarca in Romania?

  5) Am fost curios sa vad un anunt de scoatere la concurs a unui post de profesor universitar; toate universitatile au un site web, un mic anunt poate fi constituit rapid. Din statistica pe ultimii trei ani, NICI O UNIVERSITATE din cele 10 monitorizate (Univ Bucuresti, Politehnica, pentru a da exemple din Bucuresti) nu are o astfel de preocupare de transparenta.

  6) De ce evaluarea cercetarii in Romania nu raspunde acelorasi criterii unanim valabile (criterii europene daca vreti) statuate in lume? Unde sunt institutiile, criteriile de audit, transparenta? Un articol de bun simt in acest sens poate fi gasit la adresa http://www.ad-astra.ro/journal/10/principii_administrare.pdf

  4)

  • Daniel Funeriu

   Transparenţa sistemului de cercetare şi a posturilor scoase la concurs în universităţi trebuie îmbunătăţită. De asemenea, îmi propun să cresc atractivitatea sistemului românesc de cercetare pentru cercetătorii din diaspora, care reprezintă o resursă umană extrem de valoroasă pentru ţară. Finanţările pentru cercetare care se vor acorda de acum înainte vor fi acordate pe criterii mai obiective, ceea ce va fi în sprijinul cercetătorilor performanţi, inclusiv a celor din diaspora care se vor reîntoarce în ţară. După ce mecanismele de alocare a finanţărilor pentru cercetare vor fi îmbunătăţite, pentru a face mai eficientă alocarea fondurilor, fondurile pentru cercetare vor creşte. Prin proiectul de lege a educaţiei, am eliminat condiţiile de vechime în sistemul românesc care împiedicau persoanele din diaspora să vină pe un post într-o universitate din ţară. Vom elimina şi piedicile birocratice legate de echivalarea diplomelor pentru cei care au absolvit universităţi prestigioase din străinătate.

 • Întrebarea nr. 8 alexandru lapusneanu

  Domnule ministru:


  1)Veti incerca sa limitati si chiar sa diminuati numarul de locuri la universitatile din ro de stat + private care scot pe banda rulanta absolventi (miii si mii de contabili, juristi, relatii intenationale, etc)? Daca da, ce mijloace veti folosii?

  2) Veti incerca sa schimbati regulile formelor de invatamant IDD si FF practicate la scara mare de TOATE universitatiile din ro de stat + private?

  3) Nu credeti ca exista prea multe univesitati la noi in tara? Invatamantul superior era ceva elitist acum 50 de ani, acum este banal si mediocru in cea mai mare parte a universitatilor romane.

  4) Cum intentionati sa gestionati problema universitatiilor care au sectii/facultati neacreditate? Nu ar fii bine sa se introduca sanctiuni penale pentru aceste entitati?

  5) Nu credeti ar trebui sa se reintroduca stagiatura obligatorie dupa terminarea facultatii asa cum era acum 50 de ani?

  Multumesc!
  Spor

  • Daniel Funeriu

   1) + 3) Nu numarul de absolventi este o problema ci calitatea lor. De aceea am prevazut clasificarea universitatilor in functie de misiunea lor proprie, care la randul ei va fi determinata de calitatea programelor de studii pe care le ofera. Acest lucru va duce la o concentrare a resurselor si la o viziune mult mai clara a finantarii diferentiate in functie de performanta fiecarei universitati in cadrul propriei sale misiuni.

   2) formele de invatamant altele decat la zi trebuie sa fie corect reglementate. Legea prevede mecanismele pentru acest aspect.

   4) trebuie aplicata legea.

   5) credem ca este importanta stagiatura in primul an dupa iesirea de pe bancile universitatii in ceea ce priveste cadrele didactice. De aceea am instituit in noua lege un program de stagiatura pentru toti cei care doresc sa devina cadre didactice.

 • Întrebarea nr. 9 Mycroft

  Domnule Ministru
  Am obtinut un doctorat in inginerie aerospatiala la Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, USA. Nu-mi este recunoscut de catre statul roman. Mai mult, pentru a mi se obtinerea recunoasterii mi se solicita obtierea 'apostilei Haga' din Georgia, USA, ceea ce implica un drum pana in Atlanta si inapoi. Lucrez in cercetare in Romania, nu-mi permit un astfel de drum. Noua lege a educatiei nu schimba nimic in ceea ce ma priveste. Cum comentati?

  • Daniel Funeriu

   Intr-adevar recunoasterea diplomelor este prea complicata acum. Am rezolvat problema recunoasterii titlurilor universitare de conferentiar si profesor obtinute in tari din UE. Suntem in procesul de a realiza o echivalare automata a licentelor, masteratelor si doctoratelor din universitatile de calitate din strainatate si sper sa avem sistemul operational in curand.

 • Întrebarea nr. 10 marius

  domnule ministru, sunt de acord ca aceasta lege este fundamentala pt viitorul invatamintului romanesc, e bine sa o facem cit mai buna. Citeva chestiuni:
  1. ce sanse vor mai avea tinerii de la tara sa mearga la liceu dupa cele 9 clase de generala? nu vedeti un regres faptul ca "coborim" de la 10 clase obligatorii, precum azi, la doar 9? nu era mai bine sa "fortam" 12 clase obligatorii?
  2. ce mecanisme aveti in vedere in perspectiva ierarhizarii universitatilor? cit timp va dura aceasta necesara actiune? Nu vom ajunge in top 500 fara finantare adecvata, insa nu bani aruncati aiurea la universitatile din Bacau sau Pitesti, ci directionati spre centrele de traditie, de la Bucuresti, Iasi sau Cluj, ce au ramas cele mai valoroase.
  3. masterele educationale sunt o idee buna, insa va rog sa precizati in lege ca ele vor fi organizate tot in cadrul facultatilor. 3 ani de studiu pe disciplina pt un viitor profesor sunt foarte putini, iar acest master ar putea definitiva pregatirea pe disciplina, impreuna cu pedagogia aferenta. Nu lasam totul pe seama pedagogilor, caci vom avea profesori ca pe vremuri, cu institute de 3 ani.
  4. va rog sa clarificati in lege autonomia universitara. Legea trebuie sa fie clara in ac. privinta.

  • Daniel Funeriu

   1) am explicat mai sus de ce consideram ca trecerea clasei a IX-a la gimnaziu duce la scaderea abandonului scolar. Este un lucru fundamenta.

   2) concentrarea resurselor este unul dintre instrumentele prin care putem creste calitatea din invatamantul superior. Legea prevede termene clare pentru toate procesele. Metodologia de evaluare va fi stabilita in termen de 1 an de la data intrarii in vigoare a legii (Art 174). Procesul va dura minim un an.

   3) multumesc.

   4) in ceea ce priveste autonomia universitara vreau sa spun foarte clar ca aceasta lege intareste de fapt autonomia universitara (Art 113, 114, 115). Nu am auzit niciun argument potrivit caruia aceasta lege va ingradi autonomia universitara. Am auzit doar acuze, repet, fara ca acestea sa fie insotite de argumente.

 • Întrebarea nr. 11 mircea

  Domnule ministru,
  Va reamintesc care a fost rezultatul din vara trecută, a dezbaterii Legii Educaţiei. Ce a rezultat în urma proiectului pe care fosta ministru, Ecaterina Andronescu, l-a redactat impreuna cu sindicatele? O lege călduţă, menită să împace pe toată lumea, dar care, prin suprareglementare şi articole contradictorii, risca să blocheze cu totul sistemul.
  Cine imi da mie garantia - ca parinte, dar si cadru didactic - ca nu se va intampla acelasi lucru?

  • Daniel Funeriu

   Garantia unei legi bune este data de demersul facut pentru a elabora acea lege. Aceasta lege este rezultatul Pactului National pentru Educatie si a strategiei elaborate de catre comisia Miclea. Asadar, legea a fost redactata pe baza unor propuneri legislative foarte bine fundamentate, coerente si care corespund cerintelor tarii noastre asa cum ea este astazi. Le multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au participat la aceasta lege si in special D-lui Miclea cu care a fost un privilegiu sa lucram la redactarea acestei legi pana am ajuns la forma finala. Cred ca aceasta lege are capacitatea de a transforma Romania din ceea ce este in ceea ce ar trebui sa fie. Si poate in primul rand sa ne schimbam noi insine.

6404 vizualizari

 • Formarea initiala a profesorilor (Joi, 15 aprilie 2010, 19:04)

  Sanda [anonim]

  Domnu-le ministru,

  De unde aţi luat modelul formarii initiale a profesorilor? Credeţi ca ati analizat bine consecintele posibile?
  Cu acest mod de formare, in 10 ani va fi o criza de profesori pe piata muncii. Gandiţi-va cati licentiati vor fi dispusi sa mai faca 3 ani pentru o meserie neatractiva? Apoi, dintre cei care fac primii doi ani de masterat didactic, cati vor gasi un loc sa faca practica si sa poata da definitivatul ca sa primeasca certificatul de profesor? Si daca, presupunem ca se angajeaza pe un post pentru practica, dupa 2-3 ani de la pregatirea teoretica, ce mai stie? Nu cred ca acest model va ,,produce" profesori mai buni dar, cu siguranta, mult mai putini decat acum.
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:41)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sanda

   Respectul fata de profesori incepe cu modul in care statul intelege sa asigure si sa incurajeze formarea profesionala a acestora. De aceea este important ca formarea profesorilor sa fie de inalta calitate. Va reamintesc ca pe perioada de master didactic vor exista burse cu un cuantum egal cu salariul unui profesor debutant. Asadar pe de-o parte vom avea profesori mai bine pregatiti impreuna cu un mecanism puternic de incurajare a celor care doresc sa imbratiseze frumoasa cariera didactica. Nicio modernizare nu se poate face fara un corp profesoral de calitate. De aceea intarim mult formarea initiala impreuna cu formarea continua. Aici este una din cheile succesului acestui proces de transformare a educatiei.
 • CNCSIS (Joi, 15 aprilie 2010, 19:09)

  Monica [anonim]

  Domnule ministru, as dori sa aflu de ce in 2010, in Romania, proiectele de cercetare finantate (CNCSIS) se iau de catre oameni care nu fac cercetare si nici performanta ci fac parte din confrerii? De ce nu exista evaluatori internationali si obiectivitate? De ce profesorii universitari iau mii de euro din aceste proiecte si isi sporesc considerabil veniturile fara a face nimic (si acest nimic e foarte justificat caci cat de vizibila e cercetarea romaneasca facuta in Romania?) De ce nu faceti ceva ptr. tinerii foarte buni care sunt dati la o parte (cazul proiectelor PD, TD) ca sa castige oameni al caror unic merit e ca sunt sustinuti (confreriile iarasi) si tot ce au e cantitate. De ce ignorati aceasta problema mereu? Nu e cumva ESENTIALA? Va asigur ca stiu profesori in Romania care castiga, tocmai cumuland salariul cu proiectele, mai mult decat un full profesor in Occident. De ce nu faceti nimic?
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:43)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Monica

   Proiectele de cercetare în curs de derulare au fost evaluate şi contractate înaintea începerii mandatului meu. În acest an s-a lansat şi este în curs de evaluare competiţia de proiecte destinate exact sprijinirii tinerilor de valoare. De asemenea, proiectele câştigătoare ale primei competiţii româneşti de proiecte de cercetare evaluate internaţional vor începe să fie finanţate în acest an. Va asigur ca toate competitiile de proiecte pe care le voi lansa din postura de ministru se vor aloca grupurilor care chiar fac cercetare de nivel internaţional.
 • Despre dictatura bunului ... plac (Joi, 15 aprilie 2010, 19:33)

  victor [anonim]

  Stimate domnule ministru,
  Va rog respectuos sa imi spuneti cum considerati dumneavoastra ca dupa aplicarea noii legi a educatiei va putea fi impiedicata instaurarea in institutiile scolare din Romania a dictaturii bunului plac al directorilor unitatilor de invatamant (numiti desigur politic sau in urma unui concurs de fatada, asa cum se intampla in prezent) vizavi de persoanele care raman si cele care pleaca din sistem. Nu credeti ca in scurta vreme invatamantul romanesc va ajunge populat de un personal necalificat sau slab calificat, dispus sa lucreze pentru salarii mai mici, dar desigur pretabili la furnizarea de spagi grase pentru a-si mentine locurile de munca. Sunteti constient de faptul ca viitorul acestei tari, copiii nostri, vor ajunge sa invete - sau sa-si piarda vremea de pomana - in aceste scoli ale viitorului, a caror oportunitate a aparitiei este creata prin noua lege a educatiei.
 • din nou CNCSIS (Joi, 15 aprilie 2010, 19:36)

  Bazil [anonim]

  D-le ministru, cred ca banuiti ca exista conducatori de doctorat care nu au nici o publicatie ISI. Ma indoiesc ca doctoranzii lor vor aborda cercetari a caror rezultate sa fie publicate in reviste cu vizibilitate internationala. De mai multa vreme se aude despre o reevaluare a conducatorilor de doctorat, dar nu s-a facut nimic. Intentionati ceva in acest sens? Din zona CNCSIS a aparut, referitor la revistele cotate ISI, conceptul de “Factor relativ ajustat”. Am constatat ca o revista cu factor de impact mare (de ex. Inorg Chem, IF > 4) are un factor relativ de 2.179, iar una cu IF mic (de ex. Revista de Chimie) are factorul relativ 0.44 > decat IF. Considerati corect acest concept? La evaluarea cercetarii (indicatorul IC6) se tine cont de acest factor relativ ajustat.
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:44)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bazil

   Conform proiectului de lege (art. 160), conducătorii de doctorat sunt evaluaţi odată la 5 ani, conform procedurilor stabilite prin ordin de ministru, la propunerea CNATDCU. Factorul relativ ajustat raportează factorul de impact la o medie pe domeniu, lucru necesar pentru a putea face comparaţii între domenii. După această raportare, CNCSIS a adăugat valoarea 0,333 la fiecare factor relativ ajustat, ceea ce după părerea mea nu este foarte bine justificat şi duce la situaţia de care spuneţi. Modalitatea de calcul a indicatorului IC6 va fi îmbunătăţită începând cu anul universitar următor, pentru a corespunde mai bine bunelor practici internaţionale şi criteriilor de evaluare cu relevanţă internaţională.
 • Promovare (Joi, 15 aprilie 2010, 19:40)

  Mircea [anonim]

  Domnule Ministru,

  De ce la Academia Nationala de Informatii ati acceptat promovarile foarte multe, iar la celelalte universitati de stat nu (sau asa cum se aude doar in procent de 15%)? Sau trebuie sa fim toti securisti ca sa avem o sansa si sa nu plecam din tara?
 • 3 ani de liceu nu sunt suficienti ! (Joi, 15 aprilie 2010, 19:42)

  Cristian Ionescu [anonim]

  Domnule MInistru,

  Ati facut vreun studiu , vreun proiect pilot prin care sa documentati trecerea clasei a noua la scoala generala? In general scolile nu au spatii si nici profesori . La liceu , pe de alta parte nu sunt suficineti 3 ani pentru a studia de exemplu, Informatica. ROmanii sunt renumiti in lume pentru talentul lor de softisti, lucrand cu miile si la Oracle si la Microsoft si la Aple. Cei mai multi au invatat asta in liceu. Eliminand studiul Programarii , pierdem si acest rezervor de talente. In facultate nu se poate incepe invatarea informaticii, asta vine din liceu. Va rog, daca mai puteti, re-introduceti orele de Programare si lasati liceul de 4 ani!
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:54)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Ionescu

   Da, sunt mai multe astfel de studii. Acum, 20% dintre copiii care termina clasa a VIII-a in mediul rural nu mai merg la liceu, care de multe ori este intr-o alta comuna. Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va permite elevului sa isi finalizeze invatamantul obligatoriu in familia sa. Mai mult, cei care acum pleaca la liceu intr-o alta localitate ajung foarte repede in situatie de esec scolar pentru ca nu sunt pregatiti sa faca fata unei vieti autonome la varsta de 14 ani. Incepandu-si liceul un am mai tarziu, si stim bineca un an inseamna foarte mult intre 14 si 16 ani, elevii sunt mult mai bine pregatiti sa faca fata unei situatii de semi-autonomie deci vom reduce si abandonul scolar si riscul de esec in primul an de liceu. Am lansat la nivelul fiecarui judet o centralizare a situatiilor si relalitatea este destul de heterogena. Unele judete pot sa organizeze 100% clasa a IX-a la gimnaziu inca din acest an, altele doar in proportie de 40-50%. De aceea aceasta masura nu va intra efectiv in vigoare decat peste cativa ani. Va asigur ca nicio masura nu va fi luata fara cea mai serioasa analiza.
 • varsta pregatitoare (Joi, 15 aprilie 2010, 19:53)

  Laura [anonim]

  Domnule ministru, am 2 copii, primul a mers la 6 ani la scoala al doilea, nascut in feb. ar fi mers si el la 6 ani si 7 luni dar conform legii noi, art. 25, nu mai poate merge in clasa 1-a ci doar la pregatitoare=clasa zero. Astfel, in loc sa dea bacul la 18 ani, il va da la 19, pierde un an dpmdv.
  Ati afirmat ca sunteti pro educatie timpurie totusi.
  Ce solutii exista? Multumesc.
 • nelamurire (Joi, 15 aprilie 2010, 19:55)

  berenger [utilizator]

  cum comentati articolul 279 al. 2 din proiectul depus in parlament ("...multi invatatori cu studii medii, absolventi ai licelor pedagogice - aici trebuia sa fie o virgula care nu e - sunt mai bine pregatiti decat absolventii cu studii superioare")?
 • statut profesori / disciplina / homeschooling (Joi, 15 aprilie 2010, 20:13)

  Sorin [anonim]

  Domnule ministru,

  as avea urmatoarele intrebari:

  1a. In conditiile in care in numirea profesorilor/directorilor vor avea cuvinte de spus si alesii locali si parintii - via CA) cum garantati ca un profesor bun nu poate fi dat afara in mod abuziv (e.g. pentru ca refuza sa mareasca artificial notele unor copii de sefi locali)?

  1b . In privinta numirii profesorilor, nu era bine sa se pastreze sitemul centralizat, dar cu adaugarea unui mecanism care sa permita luarea imediata in considerare a plangerilor parintilor?
  Problema azi e ca o nemultumire vis-a-vis de un invatator/profesor/director nu e luata in seama nici la nivelul scolii, nici a inspectoratului. Dar macar mai sunt sperante ca factorii de decizie sa aiba o oarecare competenta in domeniu..

  2. Principiul "Finanterea urmeaza elevul" nu va descuraja si mai mult exmatricularea elevilor turbulenti?
  Eu nu cred ca cei care nu vor sa respecte scoala trebuie obligati sa stea 10 ani in ea. Daca nu vor, si fac probleme colegilor/profesorilor, trebuie sa existe posibilitatea protejarii acestora.
  Un mar stricat strica toata lada, iar in scoala de azi exista deja probleme disciplinare mari (fumat si sex deja in scoala generala, sfidarea gratuita uneori a profesorilor, pe alocuri si batai, nu doar harjoana, etc.)

  3. Articolul 45 din lege este o deschidere spre acceptarea educatiei la domiciliu?
  Sper sa avem si aceasta optiune, evident, in mod controlat (examene periodice, etc.), fie si pentru un numar limitat de ani scolari.
  Sincer, sunt si copii care s-ar dezvolta cognitiv mai bine asa, iar pentru socializare ar putea merge la diverse activitati (sportive, recreationale) in afara scolii sau chiar in scoala, cateva ore pe saptamana.

  Va multumesc.
 • cateva intrebari (Joi, 15 aprilie 2010, 20:15)

  robert [anonim]

  Domnule Ministru,

  As vrea sa va supun atentiei cateva intrebari:
  1. In ultimul timp multe personalitati publice se vaita ca nici o universitate din Romania nu este in top 500. As vrea sa va intreb cum se pot emite astfel de pretentii, cand dotarile din laboratoarele din Romania sunt foarte slabe? Multe machete de laborator sunt facute ca proiecte de licenta, pe banii studentilor si ai profesorilor.
  Ce buget de dotari au universitatile 'top 500' si ce buget de dotari au universitatile din Romania? Putem face performanta doar cu PC-uri si programe demo, freeware, crack, etc.? Nu considerati ca este necesar sa se investeasca in infrasctructura adevarata?
  2. Legat de finantarea pe student: eu sunt profesor si predau in anul 3 la facultate. Cum credeti dvs. ca voi putea sa fiu exigent cu studentii mei, si sa pic un procent ridicat la examenul meu? Stiti ca daca fac asta, colegii mei care predau la anul 4 nu isi mai fac norma? Atunci ce pot sa fac? Interesul studentilor pentru educatie a scazut in general foarte mult. Cu amenintarea salariilor profesorilor, vor stii ca nu vor pica examene si interesul lor va scadea si mai mult.
  Efectul impus de comunisti ca toti elevii trebuiau sa treaca corigentele in liceu a fost catastrofal pentru motivarea elevilor. Eu cred ca 'finantarea pe student' va avea acelasi efect asupra studentilor.
 • Evaluarea calitatii educatiei (Joi, 15 aprilie 2010, 20:20)

  stefan v [anonim]

  In ultimii 4 ani evaluarea calitatii educatiei s-a dovedit fara rezultate, ARACIS si ARACIP n-au facut nimic sa rezolve aceasta problema. Proiectul de lege nu spune nimic despre acest aspect. Educatia ramane locul unde nimeni nu da socoteala de nimic. Doar cu vorbe nu se rezolva problemele. Ce veti face pentru schimbarea acestei stari de fapt?
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:03)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan v

   Nu putem spune ca evaluarea calitatii educatiei nu a dat rezultate. Desigur, sunt multe progrese de facut, si la nivelul ARACIS si la nivelul ARACIP. De aceea am prevazut in cazul invatamantului superior si posibilitatea implicarii evaluatorilor straini, practica foarte curenta in tari ale UE.
 • cercetare (Joi, 15 aprilie 2010, 20:20)

  robert [anonim]

  Am inteles ca scopul dvs. este sa stimulati profesorii din universitati sa faca cercetare.
  Experienta mea de pana acum este ca:
  - sunt multi oameni cu grad de profesor care sunt doar o piedica si nu un progres. Odata ce au obtinut 'mult ravnitul' titlu, nu mai fac nimic: nu publica la conferinte, nu fac cercetare... doar incaseaza un salari enorm.
  - evaluarile la CNCSIS (cel putin, dar nu cred ca este un caz izolat) se fac destul de mult functie de echipa pe care o are directorul de proiect (in sensul ca un nume mare, aduce mai multe sanse de reusita, chiar daca respectivul nume nu face mai nimic). Poate ar fi bine sa dispuneti de masuri stimulative si pentru cadrele didactice mai mici (sl/lector) astfel incat si aceasta categorie de persoane sa aibe sanse sa castige la CNCSIS. Sunt agentii in tara care acorda un mic nr. de puncte pentru un proiect daca te prezinti pentru prima data la un astfel de concurs. In acest fel ar avea sanse si un profesor mai tanar sa castige in fata unor profesori cu ... multi ani vechime.
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:03)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui robert

   Finanţarea proiectelor de cercetare trebuie să aibă ca principale criterii de evaluare performanţele şi rezultatele anterioare ale directorului de proiect şi calitatea ştiinţifică a proiectului. Pentru tineri există competiţii speciale care le permit să îşi înceapă cariera, şi anume competiţia de proiecte de cercetare postdoctorală şi competiţia de proiecte pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente, lansate în acest an şi aflate în prezent în curs de evaluare.
 • CNCSIS... (Joi, 15 aprilie 2010, 20:21)

  Mihaela [anonim]

  Domnule ministru, aveti idee pe ce criterii acorda CNCSIS-ul bursele post doctorale? N-ar fi pacat ca un candidat submediocru, un ilustru anonim pe timpul facultatii, de exemplu, sa obtina o bursa (pe criterii lesne de inteles), in timp ce cei mai buni sa "stea pe bara"? Daca vreti, intradevar, sa schimbati ceva, acum aveti ocazia si puterea! Succes!
 • titularizarea (Joi, 15 aprilie 2010, 20:28)

  popa ramona [anonim]

  Domnule ministru,

  As dori sa stiu care este diferenta intre un titular al postului si un titular al scolii?

  Va multumesc!
 • Conducatori de doctorat (Joi, 15 aprilie 2010, 20:31)

  Mihai [anonim]

  Domnule ministru,

  Am inteles ca toate criteriile de promovare in conferentiar, profesor si conducator de doctorat se vor aplica DOAR DE ACUM INAINTE. Ce ne facem cu profesorii universitari care au promovat pana acum si care nu merita titlul respectiv? Sunt foarte multi dintre ei care habar nu au sa scrie 2 randuri intr-o limba de circulatie internationala. Ce ne facem cu conducatorii de doctorat de carton care sufoca universitatile?
 • QM (Joi, 15 aprilie 2010, 20:41)

  Mirel Birlan [anonim]

  1) Care sunt criteriile de transparenta in cercetarea de excelenta facuta in Romania?

  2) Care sunt parghiile prin care se stimuleaza colaborarile stiintifice internationale?

  3) Cum sunt motivati tinerii formati in spiritul cercetarii in vest sa se intoarca in Romania?

  4) Cum sunt motivati cercetatorii consacrati sa se intoarca in Romania?

  5) Am fost curios sa vad un anunt de scoatere la concurs a unui post de profesor universitar; toate universitatile au un site web, un mic anunt poate fi constituit rapid. Din statistica pe ultimii trei ani, NICI O UNIVERSITATE din cele 10 monitorizate (Univ Bucuresti, Politehnica, pentru a da exemple din Bucuresti) nu are o astfel de preocupare de transparenta.

  6) De ce evaluarea cercetarii in Romania nu raspunde acelorasi criterii unanim valabile (criterii europene daca vreti) statuate in lume? Unde sunt institutiile, criteriile de audit, transparenta? Un articol de bun simt in acest sens poate fi gasit la adresa http://www.ad-astra.ro/journal/10/principii_administrare.pdf

  4)
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:05)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mirel Birlan

   Transparenţa sistemului de cercetare şi a posturilor scoase la concurs în universităţi trebuie îmbunătăţită. De asemenea, îmi propun să cresc atractivitatea sistemului românesc de cercetare pentru cercetătorii din diaspora, care reprezintă o resursă umană extrem de valoroasă pentru ţară. Finanţările pentru cercetare care se vor acorda de acum înainte vor fi acordate pe criterii mai obiective, ceea ce va fi în sprijinul cercetătorilor performanţi, inclusiv a celor din diaspora care se vor reîntoarce în ţară. După ce mecanismele de alocare a finanţărilor pentru cercetare vor fi îmbunătăţite, pentru a face mai eficientă alocarea fondurilor, fondurile pentru cercetare vor creşte. Prin proiectul de lege a educaţiei, am eliminat condiţiile de vechime în sistemul românesc care împiedicau persoanele din diaspora să vină pe un post într-o universitate din ţară. Vom elimina şi piedicile birocratice legate de echivalarea diplomelor pentru cei care au absolvit universităţi prestigioase din străinătate.
 • echivalare studii (Joi, 15 aprilie 2010, 21:34)

  popescu [anonim]

  Domnule ministru,
  Ce considerati ca pot face in situatia in care dupa trei ani de studii universitare,m-am imbolnavit ,facultatea nu a primit actele doveditoare si cand m-am adresat conducerii facultatii pentru a continua mi s-a spus ca nu este posibil decat sa dau iarasi examen de admitere,deoarece intre timp se schimbase sistemul cu cinci ani si se introdusese sistemul Bologna?
 • Promovarea performantei (Joi, 15 aprilie 2010, 21:44)

  Justin Puscasu [anonim]

  Domnule Ministru,

  1. Cum contribuie noua Lege a Invatamantului la promovarea performantei in randul cadrelor didactice?
  2. Cum poate un colectiv de cercetare dintr-o universitate romaneasca de stat sa participe la proiecte europene (FP7), unde se cere o oarecare cofinantare?
  3. Cum apreciati faptul ca la un proiect POSDRU destul de banal au fost solicitate 16 bibliorafturi pline cu documente justificative?
  4. Aveti in proiect restructurarea CNCSIS?
 • invatamant special (Joi, 15 aprilie 2010, 21:47)

  cristina [anonim]

  Domnule ministru,
  vreau sa marefer la invatamantul special.
  E aproape bine ce scrie in lege. Poate ar trebui sa precizati ca unitatile de invatamant special pot functiona si cu mai putin de 300 sau 200 de elevi. Va imaginati o scoala cu 300 de elevi deficienti mintali???
  Cum ati gandit finantarea pe elev pentru logoped? Poate ar trebui sa aveti in vedere "norma" lui care este de 40 elevi.
  Va ganditi ca daca treceti toti psihologii si logopezii la Centrele de Resurse si Asistenta Educationala e o problema cu finantarea lor? Adica ei lucreaza in unitati de invatamant de masa dar sunt platiti de la bugetul consiliilor judetene. Unde vor fi ei titulari? In unitatea de invatamant de masa sau in CJRAE?
 • intrebare (Joi, 15 aprilie 2010, 21:54)

  Mazeta [utilizator]

  Se mai scot posturi la concurs in invatamantul superior anul acesta 2009-2010? Ma intereseaza in particular situatia de la Univ. din Bucuresti.
 • Invatamantul universitar (Joi, 15 aprilie 2010, 21:54)

  alexandru lapusneanu [anonim]

  Domnule ministru:


  1)Veti incerca sa limitati si chiar sa diminuati numarul de locuri la universitatile din ro de stat + private care scot pe banda rulanta absolventi (miii si mii de contabili, juristi, relatii intenationale, etc)? Daca da, ce mijloace veti folosii?

  2) Veti incerca sa schimbati regulile formelor de invatamant IDD si FF practicate la scara mare de TOATE universitatiile din ro de stat + private?

  3) Nu credeti ca exista prea multe univesitati la noi in tara? Invatamantul superior era ceva elitist acum 50 de ani, acum este banal si mediocru in cea mai mare parte a universitatilor romane.

  4) Cum intentionati sa gestionati problema universitatiilor care au sectii/facultati neacreditate? Nu ar fii bine sa se introduca sanctiuni penale pentru aceste entitati?

  5) Nu credeti ar trebui sa se reintroduca stagiatura obligatorie dupa terminarea facultatii asa cum era acum 50 de ani?

  Multumesc!
  Spor
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:14)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandru lapusneanu

   1) + 3) Nu numarul de absolventi este o problema ci calitatea lor. De aceea am prevazut clasificarea universitatilor in functie de misiunea lor proprie, care la randul ei va fi determinata de calitatea programelor de studii pe care le ofera. Acest lucru va duce la o concentrare a resurselor si la o viziune mult mai clara a finantarii diferentiate in functie de performanta fiecarei universitati in cadrul propriei sale misiuni.

   2) formele de invatamant altele decat la zi trebuie sa fie corect reglementate. Legea prevede mecanismele pentru acest aspect.

   4) trebuie aplicata legea.

   5) credem ca este importanta stagiatura in primul an dupa iesirea de pe bancile universitatii in ceea ce priveste cadrele didactice. De aceea am instituit in noua lege un program de stagiatura pentru toti cei care doresc sa devina cadre didactice.
 • posturi blocate (Joi, 15 aprilie 2010, 21:57)

  DC [anonim]

  d-le ministru, cand veti debloca posturile didactice in invatamantul universitar? pana in prezent nu s-a primit nici un raspuns la cererile de deblocare, desi a trecut termenul legal de 30 de zile! asteptati sa treaca timpul, astfel incat sa nu se mai poata organiza concursurile? nu e firesc ce se intampla!
 • Recunoasterea studiilor (Joi, 15 aprilie 2010, 21:58)

  Mycroft [anonim]

  Domnule Ministru
  Am obtinut un doctorat in inginerie aerospatiala la Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, USA. Nu-mi este recunoscut de catre statul roman. Mai mult, pentru a mi se obtinerea recunoasterii mi se solicita obtierea 'apostilei Haga' din Georgia, USA, ceea ce implica un drum pana in Atlanta si inapoi. Lucrez in cercetare in Romania, nu-mi permit un astfel de drum. Noua lege a educatiei nu schimba nimic in ceea ce ma priveste. Cum comentati?
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:18)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mycroft

   Intr-adevar recunoasterea diplomelor este prea complicata acum. Am rezolvat problema recunoasterii titlurilor universitare de conferentiar si profesor obtinute in tari din UE. Suntem in procesul de a realiza o echivalare automata a licentelor, masteratelor si doctoratelor din universitatile de calitate din strainatate si sper sa avem sistemul operational in curand.
 • diverse (Joi, 15 aprilie 2010, 21:59)

  marius [anonim]

  domnule ministru, sunt de acord ca aceasta lege este fundamentala pt viitorul invatamintului romanesc, e bine sa o facem cit mai buna. Citeva chestiuni:
  1. ce sanse vor mai avea tinerii de la tara sa mearga la liceu dupa cele 9 clase de generala? nu vedeti un regres faptul ca "coborim" de la 10 clase obligatorii, precum azi, la doar 9? nu era mai bine sa "fortam" 12 clase obligatorii?
  2. ce mecanisme aveti in vedere in perspectiva ierarhizarii universitatilor? cit timp va dura aceasta necesara actiune? Nu vom ajunge in top 500 fara finantare adecvata, insa nu bani aruncati aiurea la universitatile din Bacau sau Pitesti, ci directionati spre centrele de traditie, de la Bucuresti, Iasi sau Cluj, ce au ramas cele mai valoroase.
  3. masterele educationale sunt o idee buna, insa va rog sa precizati in lege ca ele vor fi organizate tot in cadrul facultatilor. 3 ani de studiu pe disciplina pt un viitor profesor sunt foarte putini, iar acest master ar putea definitiva pregatirea pe disciplina, impreuna cu pedagogia aferenta. Nu lasam totul pe seama pedagogilor, caci vom avea profesori ca pe vremuri, cu institute de 3 ani.
  4. va rog sa clarificati in lege autonomia universitara. Legea trebuie sa fie clara in ac. privinta.
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:27)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   1) am explicat mai sus de ce consideram ca trecerea clasei a IX-a la gimnaziu duce la scaderea abandonului scolar. Este un lucru fundamenta.

   2) concentrarea resurselor este unul dintre instrumentele prin care putem creste calitatea din invatamantul superior. Legea prevede termene clare pentru toate procesele. Metodologia de evaluare va fi stabilita in termen de 1 an de la data intrarii in vigoare a legii (Art 174). Procesul va dura minim un an.

   3) multumesc.

   4) in ceea ce priveste autonomia universitara vreau sa spun foarte clar ca aceasta lege intareste de fapt autonomia universitara (Art 113, 114, 115). Nu am auzit niciun argument potrivit caruia aceasta lege va ingradi autonomia universitara. Am auzit doar acuze, repet, fara ca acestea sa fie insotite de argumente.
 • Pastrarea olimpicilor in tara (Joi, 15 aprilie 2010, 22:08)

  Maria [anonim]

  Domnule ministru,

  In calitate de fost olimpic, m-as fi asteptat nu neaparat sa faceti ceva pentru a-i ajuta pe elevii ce vor sa invete mai mult sa gaseasca resursele necesare in tara, ci macar sa nu le omorati si ultimele sperante. Cum credeti dumneavoastra ca ii ajuta mutarea clasei a IX-a la gimnaziu pe acei elevi ce isi doresc si au capacitatea sa acumuleze mai multe cunostinte? Mentinerea acestora intr-o scoala ce probabil nu dispune de resursele umane necesare, nu face altceva decat sa le intarzie voit evolutia cu inca un an.
  Este un fapt bine cunoscut, ca este mai usor si mai ales mai EFICIENT sa predai unei clase omogene ca nivel. In loc ca invatamantul romanesc sa se indrepte spre o predare mai eficienta, el se concentreaza pe abandonul scolar al maxim 5% din elevi, elevi ce nu vor deveni cetateni cu mult mai valorosi urmand doar 1 sau 2 ani in plus de cursuri. Pe de alta parte, sustinerea acelora care isi doresc cu adevarat sa invete nu pare sa fie pe agenda dumneavoastra!
  Loturile largite pentru olimpiadele internationale cunosc adevarate probleme cauzate de lipsa banilor, ce vor duce in curand la imposibilitatea sustinerii acestora. Este vorba de copii ce aduc in fiecare an medalii unui sistem ce nu ii merita. Acesti copii nu sunt un produs al sistemului, ci dovada faptului ca mai exista inca un numar infim de oameni in aceasta tara ce aprecieaza performanta si pasiunea, o mana de profesori si elevi ce inca mai considera ca invatatul este calea corecta, ce aduce si rasplata meritata. In conditiile in care acesti elevi ne aseaza an de an pe pozitii fruntase in lume, statul roman nu ofera un sprijin minim reprezentat de banii necesari pentru cazarea si masa a in jur de 20 dintre cei mai buni elevi ai tarii la acea materie timp de 2 saptamani.
  Sunt curioasa cum credeti ca aceasta noua lege a educatiei ii va convinge pe elevii valorosi sa ramana in tara? De ce nu este o prioritate schimbarea manualelor si a programei, ci doar modificarea examenelor?
 • oglinda (Joi, 15 aprilie 2010, 22:18)

  mircea [anonim]

  Domnule ministru,
  Va reamintesc care a fost rezultatul din vara trecută, a dezbaterii Legii Educaţiei. Ce a rezultat în urma proiectului pe care fosta ministru, Ecaterina Andronescu, l-a redactat impreuna cu sindicatele? O lege călduţă, menită să împace pe toată lumea, dar care, prin suprareglementare şi articole contradictorii, risca să blocheze cu totul sistemul.
  Cine imi da mie garantia - ca parinte, dar si cadru didactic - ca nu se va intampla acelasi lucru?
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:40)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   Garantia unei legi bune este data de demersul facut pentru a elabora acea lege. Aceasta lege este rezultatul Pactului National pentru Educatie si a strategiei elaborate de catre comisia Miclea. Asadar, legea a fost redactata pe baza unor propuneri legislative foarte bine fundamentate, coerente si care corespund cerintelor tarii noastre asa cum ea este astazi. Le multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au participat la aceasta lege si in special D-lui Miclea cu care a fost un privilegiu sa lucram la redactarea acestei legi pana am ajuns la forma finala. Cred ca aceasta lege are capacitatea de a transforma Romania din ceea ce este in ceea ce ar trebui sa fie. Si poate in primul rand sa ne schimbam noi insine.
 • despre mutarea clasei a IX-a la gimnaziu (Joi, 15 aprilie 2010, 22:22)

  Radu [anonim]

  Domnule ministru,

  In gimnaziu, elevii nu sunt impartiti neaparat dupa valoarea lor. Astfel, un elev bun poate avea colegi slabi si dezinteresati si profesori mediocrii (avand profesori la fel de competenti ca si alti elevi mult mai slabi decat el). Nu credeti ca trecerea clasei a IX-a la gimnaziu poate reprezenta o piedica in dezvoltarea unui copil (foarte) bun pentru care liceul reprezinta un mediu mai competitiv si profesori mai buni? Nu cred ca este corect ca elevi promitatori sa sufere pentru ca altii sa nu abandoneze scoala.

  Pe de alta parte, sper sa incurajati cercetarea, care probabil ca sufera si mai mult decat sistemul educational.

  Multumesc!
 • Reformarea institutelor nationale de cercetare-dez (Joi, 15 aprilie 2010, 22:31)

  bancila cristina [anonim]

  Domnule Ministru, dupa dupa adoptarea legii educatiei:
  1. Va veti ocupa de reformarea institutelor nationale de cercetare-dezvoltare ? In mare, care este agenda si ce sistem de evaluare veti folosi in acest demers ?
  2. Se are in vedere crearea unui registru national al cercetarii (baza de date cu proiecte de cercetare , cercetatori , unitati de cercetare sustinute din fonduri publice) similar cu cel existent, de exemplu, in Ungaria ? (http://www.nkth.gov.hu/english/hungarian-current/national-research)
  3. Vor fi noi competitii de proiecte in 2010 si daca da, ce tipuri de proiecte si cu ce finantare ?
 • cercetare universitara (Joi, 15 aprilie 2010, 22:45)

  grigoriu ana [anonim]

  Domnule Ministru,

  Cercetarea universitara va absorbi cercetarea din institutele nationale sau va co-exista cu aceasta ?
 • cadru didactic (Joi, 15 aprilie 2010, 22:45)

  paula iacobescu [anonim]

  Buna ziua, domnule ministru!
  "ineficient, irelevant, inechitabil şi de slabă calitate", asa ati caracterizat invatamantul romanesc. Luati in calcul si universitatile româneşti, nu avem niciuna în topul celor mai performate din lume. La noi, nginerii invata dupa manuale editate acum 30 de ani, Absenta nejustificata de experiente practice in toate institutiile de invatamant superior face ca ruptura dintre teorie si viitorul job sa fie colosala. Ati avut in vedere - in redactarea acestei legi - a modelului finlandez, considerat cu cel mai mare succes in europa? Specialiştii din Finlanda au înţeles că fără cadre didactice foarte bine pregătite, mai ales în psihologie şi pedagogie, elevii nu vor fi nici motivaţi, nici încântaţi să vină la şcoală.
 • apreciere / întrebări (Joi, 15 aprilie 2010, 22:48)

  Vasila [anonim]

  Domnule Ministru,
  1) Consider că prevederile articolului 279 alin (2) referitor la pregătirea învătătorilor absolventi de liceu pedagogic recunosc calitatea muncii acestora, de multe ori stigmatizati că nu au studii superioare.
  2) Ce se întâmplă cu scolile din mediul rural unde, în general, numărul de elevi+prescolari este în jur de 200? Vor fi toate fără personalitate juridică? Alineatul 4 al articolului 18 specifică "Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în unităţile administrativ-teritoriale, în care numărul total al elevilor şi preşcolarilor cu cerinţe educaţionale speciale". Deci exceptie doar în cazurile copiilor cu cerinte educationale speciale?
  3) În Statutul personalului didactic din învătământul preuniversitar nu se mai găsesc prevederi referitoare la decontarea navetei cadrelor didactice. Cum va fi reglementat acest drept prevăzut în vechiul Statut?
 • Intrebari (Joi, 15 aprilie 2010, 22:51)

  .Matei [utilizator]

  Buna ziua, Domnule Funeriu,

  Intrebarile mele sunt urmatoarele :

  1) Este adevarat ca in noua lege nu se gaseste prevederea conform careia rectorii nu pot fi membri ai unui partid politic? Si daca da, de ce nu a mai fost introdusa aceasta incompatibilitate?

  2) Ati declarat acum cateva luni ca ati semnat un ordin prin care titlurile universitare obtinute in universitati acreditate in tari ale UE sunt recunoscute automat in Romania. Cum functioneaza acest lucru? Daca inchei un program de licenta intr-o universitate din UE si doresc sa ma inscriu la un program de master in Romania, ce proceduri trebuie sa urmez?

  3) Schimbarile introduse de noua lege in invatamantul preuniversitar (trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, evaluarile interdisciplinare, etc.) impun si o schimbare din temelii a programei scolare. Cand, cum si de catre cine va fi realizata noua programa?

  4) De ce se utilizeaza in continuare drept criteriu pentru admiterea in liceu media de absolvire a invatamantului obligatoriu? Cum pot fi comparate notele obtinute de elevi de la scoli diferite, din medii diferite si date de profesori diferiti? In opinia mea, aceasta prevedere nu va face decat sa puna in continuare presiune pe profesori pentru a da note cat mai mari elevilor, astfel incat sa nu le compromita sansele de admitere in liceu. De asemenea, cum se poate evalua portofoliul educational, care este si el un factor in calculul mediei de admitere? Si de ce legea nu precizeaza ponderea exacta a diferitelor componente?

  Va multumesc pentru raspunsuri.
 • Homeschooling (Joi, 15 aprilie 2010, 22:55)

  Asciciatia Profesorilor de Stiinte Sociale [anonim]

  Cand va fi legalizata educatia la domiciliu (HOMESCHOOLING si UNSCHOOLING)?

  In locul legalizarii acesteia, legea impune sanctiuni contraventionale parintilor ce indraznesc sa refuze educatia oficiala publica.
 • disponibilizari (Joi, 15 aprilie 2010, 22:58)

  mihai [anonim]

  Stimate domnule ministru,

  va rog sa imi spuneti cati oameni ati disponibilizat pana acum. firma mea, multinationala, a concediat 20% din angajati.
  cat timp considerati ca trebuie sa mai suportam un aparat cu accente evident comuniste si ineficient de asa zisa educatie ?

  multumesc.
 • Grupa pregatitoare (Joi, 15 aprilie 2010, 22:59)

  Nicole [anonim]

  Domnule ministru,
  Daca trece de Parlament legea va fi aplicabila din toamna.
  Asta inseamna ca pregatitoarea va incepe in scoli???
  Va multumesc,
 • Titularizare (Joi, 15 aprilie 2010, 23:41)

  Mihaela [anonim]

  Domnule ministru,
  Statutul de TITULAR in sistemul de invatamant a fost castigat de foarte multi profesori in urma CNU. De ce vreti sa ne vaduviti de acest drept?
  Concursul National Unic, cu subiecte elaborate de Minister si cu lucrarile corectate in alt judet decat in cel in care s-a sustinut examenul, a fost considerat drept cea mai obiectiva modalitate de a obtine acest statut. De ce nu mentineti acest lucru?
  Ce se va intampla cu actualii titulari in situatia in care peste 2-3 ani intra in restrangere de activitate?
 • Bacalaureat (Joi, 15 aprilie 2010, 23:53)

  Anonim [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  Am doua intrebari:

  1. Ce puteti intreprinde pentru ca sa nu se mai copieze la BAC, respectiv sa nu se mai dea indicatii (si mai mult decat atat)

  2. Ce masuri credeti ca se pot lua pentru ca notarea si, in general, evaluarea elevilor sa se faca prin metode exclusiv obiective?
 • ... (Vineri, 16 aprilie 2010, 0:00)

  im [anonim]

  Domnule ministru,
  1. inteleg ca scolile vor depinde in mare parte de consiliile locale. nu sunt de parere ca lipsa autonomiei poate eficientiza scoala. nu ar fi mai normala acordarea unei mai mari autonomii unitatilor de invatamant, cu respectarea unor reguli?
  2. am observat ca e incurajata participarea angajatorilor prin intermediul stagiilor de pregatire organizabile in scoli. totusi, care va fi ponderea acestui aspect? romania are o mare problema atat la lipsa industriilor locale, cat si la ne-orientarea pragmatica a elevilor si absolventilor.
  3. ce se va preda in scoli? in ce masura vor fi fixe programele? sunt profesor si constat o diferenta imensa intre "competentele" propuse si rezultate. atat religia, cat si educatia civica (drepturile omului "predate" in clasa a III-a, de pilda!) sunt predate de la varste mult prea fragede, iar copiii si le insusesc subconstient. in clasele mari multora le este imposibil sa gandeasca in afara acestor limite mult prea brutal stabilite. e ceea ce neelegant se numeste 'indoctrinare'. si submineaza, evident, unul dintre primele obiective declarate ale invatamantului, acela de a oferi elevilor abilitati de adaptare si auto-reglare.
  4. reiterez o chestiune a unui comentator anterior: reducerea liceului la 3 ani va dauna extrem de mult coeziunii aptitudinilor intelectuale si sociale din liceu. e legitim acest sacrificiu numai pentru pastrarea pentru un an a elevilor care altfel ar fi renuntat la studii? care este, in definitiv, scopul principal al invatamantului? - de baby-sitter pentru copiii abandonati ai unei Romanii cu parinti absenti, de formator al unor 'cetateni' sau de suport pentru o economie in sfarsit emergenta?
  5. ati putea spune cat din aceasta lege are la baza cercetare pe teren (la nivelul situatiei din scoli), si cat - modele externe (si, daca e cazul, din ce tari)? este o lege provizorie - se preconizeaza atingerea unei etape si apoi reformularea conditiilor, sau a fost conceputa ca definitiva?
  Va multumesc
 • Consecintele descentralizarii (Vineri, 16 aprilie 2010, 0:12)

  Ciprian Domnisoru [anonim]

  Domnule ministru,

  1. Credeti ca va fi nevoie ca unor parinti/reprezentanti ai consiliilor locale sa li se explice procesul de executie bugetara sau alte aspecte ale organizarii scolare? Vor exista sesiuni de pregatire pentru parinti si reprezentantii consilierilor locali? Cine le va organiza?

  2. Multe localitati din Romania au devenit orase desi nu respecta multe din cerintele de urbanism pentru a fi orase conform legii . Scolile din aceste localitati vor primi finantare cu 20% mai mica decat scoli din mediul rural, conform schemei diferentiate urban/rural. Inteleg ca se vor face ajustari la aceasta schema. Considerati ca aceste ajustari vor fi suficiente sa compenseze diferenta de aproximativ 20% de finantare per capita intre scolile din mediul urban si cele din mediul rural?

  3. Va ingrijoreaza ca datorita descentralizarii si a puterilor sporite ale parintilor si ale consilierilor locali exista riscul sa apara scoli segregate (ma refer aici la etnia rroma) ? Credeti ca asemenea scenariu este posibil in Romania?

  4. Daca in urma procesului decizional local o scoala adopta un curriculum in care figureaza teme legionare, xenofobe, in general nedemocratice sau interzise de lege, ce autoritate poate sa intervina pentru a evalua si/sau a elimina astfel de situatii?

  Multumesc !
 • studentii romani din strainatate (Vineri, 16 aprilie 2010, 0:28)

  European University Institute [anonim]

  Domnule Ministru, la Institutul European Universitar din Florenta (Italia) sint 7 studenti romani. Ei nu au mai primit bursele din luna iulie 2009. La momentul actual, traiesc dintr-un fond de solidaritate creat de profesorii Institutului. Cu alte cuvinte, profesorii au pus mina de la mina, din propriul buzunar, pentru a nu lasa studentii sa moara de foame. In conditiile in care acest fond de solidaritate se va termina luna viitoare, as dori sa va intreb ce solutie intrevedeti dumneavoastra.
  Mentionez ca in ultimul an in care bursele nu au fost platite (si in care li s-a propus studentilor atit diminuarea sumei la un nivel la care nu se poate plati nici macar caminul, dar si un contract pe care Institutul insusi l-a respins), oficialii EUI au incercat sa contacteze Ministerul prin diverse metode (telefon, e-mail) insa in mod constant angajatii ministerului si ai agentiei care se ocupa de bursele guvernului Romaniei au refuzat dialogul, direct sau pur si simplu neraspunzind apelurilor.
 • deblocare posturi (Vineri, 16 aprilie 2010, 3:25)

  Alin Stefanescu [anonim]

  Hristos a inviat!

  Sunt un cercetator postdoctorand in Germania (trecut prin mai multe universitati europene - printre care si TU München :-)) si de vreun an tot tatonez terenul pentru a ma intoarce in Romania la universitate. Din pacate, in special datorita blocarii posturilor la universitate (si a crizei), perspectivele sunt destul de firave.

  As avea doua intrebari:

  1) Exista vreo posibilitate ca intr-un viitor cat de cat apropiat sa se deblocheze posturile in universitati?

  (Banuiesc ca si Ministerul Educatiei si Cercetarii doreste sa schimbe aceasta situatie destul de neplacuta.)

  2) S-a vorbit mult despre atragerea tinerilor cercetatori romani din strainatate. Exista o strategie concreta a Ministerului in acest sens?

  (Un exemplu pozitiv este reluarea concursului pentru bursele CNCSIS de reintoarcere http://cncsis.ro/articole/1613/Proiecte-de-cercetare-pentru-stimularea-revenirii-in-tara-a-cercetatorilor--tip-RP.html si am aplicat deja pentru o asemenea bursa, insa chiar si aceasta initiativa este impiedicata de blocarea posturilor astfel: bursa se acorda doar daca cercetatorul este angajat cu norma intreaga la o universitate sau un institut; insa dupa actuala ordonanta de guvern, nimeni nu poate fi deocamdata angajat...)

  Cu multumiri anticipate, urari de bine si sperante sincere,

  Alin Stefanescu
 • Propunere (Vineri, 16 aprilie 2010, 4:36)

  Doar un cetatean [anonim]

  Credeti viabile urmatoarele proiecte?

  1. Sa se faca scoala Luni-Sambata? Consider ca este importanta scolarizarea putin mai agresiva sa spunem . Iar in sensul acesta copii nostrii vor fi mai mult ocupati cu scoala decat cu alte prostii. Dar parerea mea este ca sambata sa nu fie ziua de desen, sport si muzica. Programa sa fie distribuita pe 6 zile .

  2. Infiintarea unui post de televisiune platit de minister si distribuit gratuit de firmele de "cablu tv" al carui program sa fie de exemplu ... o ora explicarea teoriei lui pitagora pe o tabla de catre un profesor, despartirea in silabe alta ora . Ceva de genul o predare la tv de la 7 dim la 9 seara....cu profesor retineti , nu o placa pusa aiurea. ( se practica in tarile asiatice cu foarte mare succes) . Multi copii care nu pricep anumite chestii deschid televizorul si in linistea casei sunt mai atenti la ce nu au inteles la scoala . )

  3.
 • directori (Vineri, 16 aprilie 2010, 4:41)

  Aida [anonim]

  Masura ca un director sa nu fie in acelasi timp consilier local, judetean se va mentine in legesau e doar o idee, care va zbura de ochi lumii. Legat de titularizare, cred ca nu trebuie mentinuta titulatura in invatamint, ci titulatura pe unitate scolara.
  BAcalaureatul adevarata problema in Romania, este supravegherea elevilor, acolo unde frauda este ceva de speriat, si duce la non valoare.Ce se va face cu adevarat?
 • Admiterea la liceu in 2011 (Vineri, 16 aprilie 2010, 6:18)

  Mariana Radulescu [anonim]

  Domnule Ministru,

  Chiar daca am citit proiectul de lege care a fost publicat pe site-ul ministerului, nu am inteles cum se va realiza admiterea la liceu pentru elevii care sunt acum clasa a VII-a.
  Va rog sa-mi comunicati daca admiterea la liceu in 2011 se va face pe baza prevederilor din legea noua sau vor fi avute in vedere alte modalitati de evaluare si admitere.
  Va multumesc.
  • R (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:52)

   Daniel Funeriu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana Radulescu

   Admiterea la liceu pentru un elev care acum este in clasa a VII-a se va face exact asa cum ea se face acum. Exista masuri tranzitorii iar noul tip de admitere va intra in vigoare din 2013. Vreau sa spun foarte clar: din punctul de vedere al examenelor nu se va schimba nimic pana in 2012. Stabilitatea sistemului este prima noastra preocupare iar introducerea unei noi legi nu trebuie sa perturbe actul educational. De aceea exista aceste masuri tranzitorii (Art 313) pentru a ne putea pregati temeinic pentru schimbarile necesare.
   Din pacate acesta va fi ultimul meu raspuns astazi, dar voi raspunde tuturor intrebarilor puse pana acum pe parcursul zilelor care urmeaza. De asemenea, pe site-ul www.unpasinainte.edu.ro puteti gasi legea explicata si va invit sa il vizitati. Va multumesc si va asigur ca impreuna vom face acel pas inainte de care avem nevoie.
 • Dreptul părinţilor la educarea copiilor (Vineri, 16 aprilie 2010, 6:21)

  Augustin Moga [anonim]

  Domnule Ministru,

  O primă întrebare pe care aş avea-o pentru Dvs. are la bază Articolul 2 al Primului Protocol al Convenţiei Drepturilor Omului [1], care spune aşa:

  „Nici unei persoane nu i se poate interzice dreptul la educație. În exercițiul oricărei funcții pe care și-o asumă în relație cu educația și învățatul, Statul trebuie să respecte dreptul părinților pentru a se asigura că această educare și învățare este în conformitate cu convingerile religioase și filozofice ale acestora.”


  În actuala formă a proiectul Legii Educaţiei Naţionale articolul 16, aliniatul (2) adresează parţial această problemă; citez:

  „La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără această disciplină.”


  Pot fi de acord că acest aliniat e suficient pentru a adresa la modul satisfăcător convingerile religioase ale părinţilor. Sunt omise însă --şi nu doar în acest aliniat, ci în întreg textul legii-- convingerile filozofice ale părinţilor. De ce, domnule Ministru? De ce această omisiune?

  În opinia mea, soluţia e simplă. Legea ar trebui să consemneze, în unul din primele sale articole, următorul fapt: Responsabilitatea educării copilului revine părinţilor (sau tutorilor legal instituiţi).

  O astfel de recunoaştere ar seta în mod fără echivoc balanţa puterii dintre Stat şi familie în ceea ce priveşte educaţia copiilor.

  O astfel de recunoaştere ar fi legitimă şi normală într-o ţară care se doreşte a fi democratică.

  O astfel de recunoaştere nu există în actuala formă a proiectului Legii Educaţiei Naţionale. Din contră, prin caracterul de obligativitate pe care-l impune legea se subminează responsabilitate părinţilor, în locul acesteia fiind propusă o ipotetică responsabilitate a Statului.

  În ce mă priveşte, consider această omisiune ca fiind principala carenţă a actualului proiect legislativ.

  Care este opinia Dvs.?

  ---

  [1] http://www.hri.org/docs/ECHR50.html#P1.Art2
 • lege învîţîmântului (Vineri, 16 aprilie 2010, 6:27)

  vasilescu gheorghe [anonim]

  Care este câştigul financiar al guvernului în urma eliminării din Statutul personalui didactic a normei didactice de 16 ore pentru profesorii cu peste 25 ani vechime la catedră?
  Cum vedeţi dumneavoastră un profesor de peste 55 ani stând la catedră 18 ore?
  Credeţi că toţi aceşti profesori vor avea aceeaşi capacitate de lucru, luciditate şi autoritate în faţa elevilor? Gândiţi-va că mulţi vor avea şi probleme de sănătate, iar cele două ore suplimentare vor conta foarte mult şi nu îşi vor permite să iasă la pensie anticipat pentru a nu pierde din cuantumul pensiei aşa cum prevede noua lege a pensionării.
 • Educaţie la domiciliu (Vineri, 16 aprilie 2010, 6:33)

  Augustin Moga [anonim]

  Domnule Ministru,

  Pe data de 10 martie a.c., doamna deputat Carmen Axenie va transmis, în scris, o întrebare prin care vă solicita, tot în scris, să vă prezentaţi poziţia vizavi de opţiunea educaţiei la domiciliu (aka „homeschooling”). Întrebarea are nr. de înregistrate 2151A/09-03-2010 la Camera Deputaţilor, şi poate fi accesată online la următoarea adresă:
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=22590&idl=1

  Domnule Ministru, aş dori să ştiu dacă aţi răspuns întrebării doamnei deputat Axenie.

  Dacă da, unde poate fi citit acest răspuns?

  Dacă nu, de ce nu? (Au trecut 35 de zile de la data interpelării; nu există cumva un termen de 30 de zile în care trebuie dat un răspuns?) Şi dacă intenţionaţi să daţi un răspuns în viitorul apropiat?

  Vă mărturisesc că sunt foarte interesat de răspunsul Dvs. la întrebarea doamnei deputat Axenie, şi nu m-ar bucura dacă aţi alege să daţi acest răspuns chiar acum în dialogul organizat de HotNews.ro.

  Vă mulţumesc,
  A.M.
 • Educaţia şi azilul politic (Vineri, 16 aprilie 2010, 6:51)

  Augustin Moga [anonim]

  Domnule Ministru,

  Pe data de 26 ianuarie a.c., în Memphis, U.S.A., un judecător american a acordat azil politic unei familii germane care şi-a părăsit ţara natală din cauza persecuţiilor la care erau supuşi pentru că au optat să-şi educe copiii acasă.

  Germania este una din puţinele ţări europene care interzic forma de educare acasă. România deasemenea. Actualul proiect de lege nu prevede nici o modificare din acest punct de vedere.

  Ce va face Statul român cu familiile care, în pofida statului de ilegalitate, vor alege totuşi să-şi educe copiii acasă?

  Ce şanse credeţi că există ca într-un viitor apropiat unei familii de români să-i fie acordat azil politic într-o ţară occidentală, pe motive similare cu cele considerate în cazul familiei germane de care am pomenit în paragraful de debut?

  Consideraţi sau nu necesar ca Statul român să depună eforturi pentru a evita astfel de situaţii? Şi dacă da, care ar trebui să fie aceste eforturi?


  Vă mulţumesc,
  A.M.


  ---

  [1] http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5174919,00.html
  [2] http://www.nytimes.com/2010/03/01/us/01homeschool.html
 • COPIATUL (Vineri, 16 aprilie 2010, 7:14)

  mariusxmarius [utilizator]

  S-ar putea mentiona explicit in legea invatamantului interzicerea copiatului si plagiatului plus pedepsele aferente ? asftel cei care copiaza nu ar mai incalca doar o cutuma sau regulament intern ci direct legea .... siii cine stie poate scapam de copiat !
 • Adevarul (Vineri, 16 aprilie 2010, 7:25)

  Jean Valjean [anonim]

  Domnule Funeriu,
  De zeci de ani invatamantul este structurat la 8 ani scoala generala si 4 ani de liceu si nimeni nu a contestat aceasta structura. Au mai fost pe vremea comunistilor acele clase a IX-a si a X-a "afiliate" scolilor generale dar s-a renuntat rapid la ele.
  De fapt care este adevarul cu clasa IX-a la gimnaziu ?
  Vreti sa faceti economie din diferenta de salariu intre un profesor de liceu si unul de gimnaziu ?
  Daca da, mai bine reduceti-le direct salariile dar nu demolati un sistem ce functioneaza bine de multi ani.
 • Intrebare (Vineri, 16 aprilie 2010, 7:56)

  Andy [anonim]

  O singura intrebare.
  Dupa parerea dvs. la scolicum se vor face angajarile pe pile sau pe cunostinte (totusi sa nu uitam ca traim in romania)?

  Multumesc
 • cercetarea (Vineri, 16 aprilie 2010, 7:56)

  pascal [anonim]

  Domnule ministru cum ati gandit sa gestionati rezultatele cercetarii? Nu credeti ca rezultatele cercetarii romanesti vor ajunge la firme straine in mod gratuit din lipsa de securitate?
 • bacalaureat (Vineri, 16 aprilie 2010, 7:58)

  Mugurel [anonim]

  Domnule ministru ne puteti explica mai bine in ce va consta noul examen de bacalaureat ? Si de ce cei de la profil mate-info dau acelasi examen ca dificultate cu cei de la filologie ,in timp ce cei de la filo dau un examen mult mai simplu la mate asta daca il mai dau .
 • bursele doctoranzilor (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:03)

  Anonim [anonim]

  In prezent doctoranzii nu au primit bursele din octombrie din lipsa un ordin al ministrului din cate s-a spus.

  1.O sa fie bursele platite retroactiv?

  2.Ce masuri intentionati sa luati pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete?
 • informatica? (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:03)

  Geo [anonim]

  Domnule ministru,
  poate ne veti explica dumneavoastra ce se va intampla cu profilul metematica-informatica intensiv resprectiv metematica informatica, tinand cont ca la examenul de bacalaureat disciplina informatica ( si aici ma refer la informatica->algoritmmi, programare,.... si nu la TIC) a disparut iar profilul nu se regaseste in cadrul examenului de bacalaureat sub nicio forma. VA disparea si profilul?
  Nu am gasit raspuns la aceasta intrebare nici macar la secretarii dvs. de stat din minister..... Au ridicat din umeri... si atat.
  Va multumesc!
 • grdinite program prelungit (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:12)

  anonim [anonim]

  S-au auzit zvonuri cum ca in noul proiect de lege la gradinitele cu program prelungit la tura de dupa amiaza se va renunta la educatoare si se vor angaja supraveghetoare (cu salar mai mic decat cel a unei educatoare - de parca educatoarele castiga de ordinul miilor de lei pe luna) pentru a face ceva economii la buget.

  Puteti sa confirmati sau sa infirmati aceste zvonuri?
 • directori de scoli (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:15)

  dinu gelu [anonim]

  Ce se va intimpla cu directorii de scoli care au deja contract semnat cu inspectoratul scolar pe 4 ani? vor fi dati afara si vor sustine iar concurs sau isi vor duce mandatul legal pina la capat? Normal si logic codul nu ar trebui sa se aplice retroactiv, adica pt. directorii care deja au contract semnat, ci numai functiilor de director care vor fi scoase la concurs dupa aparitia legii...eu asa vad. nu?
 • sistem lipsit de demnitate (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:25)

  dimitria [anonim]

  domnule director,

  va felicit mai intai pentru disponibilitatea de a veni la aceasta discutie si doresc sa va asigur ca inteleg partial dorinta de schimbare radicala pe care o intentionati.

  am citit cu atentie intrebarile de mai sus si revin cu una dintre ele, pe care o consider flagranta:

  daca doriti sa vedeti cum arata in mod real relatia profesorilor cu directorii lor, deschideti o adresa de email la care sa poata sa fie trimise descrieri succinte ale situatiilor in care directorii spun "s-ar putea sa nu mai vii in scoala asta" sau "s-ar putea sa nu stii cine iti este superiorul", fara alte motive decat critica directa adresata anumitor decizii administrative sau pur si simplu diferentele de opinie.

  in lipsa unui sistem adecvat de evaluare "(Care permite de multe ori profesorilor care au gradele didactice luate, vechime suficienta, sa nu mai intre la ore cu aceeasi constiinciozitate cu care o fac profesorii mai tineri, care au jumatate cat salariul primilor) cum veti putea impiedica un sistem de abuzuri care va fi multiplilcat exponential?

  daca acum ati primi 200-300 de exemple (dau o cifra de marime) de plangeri, cum veti face fata cand vor veni 2000-3000 de proteste scrise (pentru inceput), de la majoritatea scolilor din tara? v-ati putea imagina o astfel de situatie si dezastrul care ar putea aparea, mai ales in situatia influentelor politice care sunt tot mai puternice?

  sunteti constient ca veti fi acuzat (sunteti deja) de faptul ca doriti intentionat sa politizati invatamantul si sa il dati "Cadou" clientelei politice, diminuandu-i astfel si din demnitate, si din capacitatea de a educa in spiritul libertatii generatiile viitoare?

  mergeti in doua scoli la intamplare si vedeti ca daca directorul nu este in cancelarie, discutiile vor fi mult mai libere si veti afla realitatea. aveti acest curaj?

  va multumesc
 • scoli (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:31)

  oana [anonim]

  Domnule Ministru,
  am un baietel in clasa a 3 a si doua fetite care urmeaza sa treaca in grupa pregatitoare. Baietelul invata in trei schimburi. Daca se introduc clasele pregatitoare la scoala in cite ture vor invata?
 • legea educatiei, art. 36 (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:38)

  Dan Schiau [anonim]

  D.-le Ministru, in art. 36, alin.2 al legii propuse de dumneavoastra se spune "Stabilirea gradului de handicap al elevilor cu dizabilitati se realizeaza de catre comisiile din cadrul CJRAE în colaborare cu comisiile pentru protectia copilului din cadrul Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului."
  Credeti ca este bine sa separati incadrarea in grad de handicap a copiilor din sistemul de invatamant de cea a copiilor din afara sistemului? Boala este tot boala pentru toti copiii iar evaluarea si incadrarea lor in grad de handicap trebuie sa fie unitara si in interesul copilului. Aceste incadrari au mai fost facute in trecut de comisii din cadrul inspectoratelor scolare si a fost un fiasco. Actualul proces de inadrare in grad de handicap se realizeaza de catre specialisti (medici, psihologi, psihopedagogi, asistenti sociali) care nu sunt nici ai sistemului de invatamnant nici ai sistemului sanitar. Sunt echipe neutre, care in ciuda unor ambiguitati ale legii chiar au reusit sa faca ordine in acest domeniu.
  Aveti grija de cutia pandorei pe care o veti deschide. Daca treceti aceste incadrari in grad de handicap si orientari scolare in curtea inspectoratelor scolare nu veti face decat sa oferiti un instrument prin care sa se justifica posturi suplimentare.
 • reforma profesorilor emeriti (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:42)

  Mihai Ionescu [anonim]

  Fiul meu are sansa sa aiba ca profesor unul dintre cei mai buni profesori de matematica din Bucuresti. De numele lui se leaga generatii de “olimpici” si titluri de carti. Eu nu am avut aceasta sansa. Profesorii mei au fost obisnuiti, colegii mei asisderea. Nu olimpici, nu literatura de specialitate, nu vedete scolare. Obisnuiti pur si simplu. Insa toti colegii de care stiu au cel putin o licenta, o pozitie buna si un cuvint de spus in meseria pe care o practica, in Romania ori aiurea.
  Fiul meu are insa alta sansa ! Sansa unui profesor pe care nu il intereseaza decat elitele, un profesor care isi aduce aminte foarte rar ca mai are si cursuri de predat si aproape deloc de faptul ca are clase de elevi fata de care are obligatia de a ii invata matematica. Nu de a le reproduce pe tabla ( daca foloseste tabla!) putine cuvinte in cele cateva minute cat tine, in versiunea acestui emerit profesor, ora de matematica. Nu de a le preda toata materia la inceputul scolii ori la sfarsitul ei, alegere data de o functie cu foarte multe necunoscute. Caci necunoscute sunt pozitiile conducerii scolii, a inspectoratului scolar si chiar a ministerului, fiind de notorietate comportamentul arogant al acestui profesor emerit. Iar logica ma indeamna sa cred ca nu este singurul purtator al acestui gen.
  Domnule ministru, intrebarile mele sunt:
  Reforma invatamantului va crea un mecanism eficient de instruire a tuturor elevilor ?
  Va reusi aceasta reforma sa impiedice derapajele, deja institutionale, fata de menirea {declarata si intens declamata a }invatamintului ?
  Vom mai avea de a face cu sistemul meditatiilor obligatorii ? Va deveni invatamintul de stat din Romania un sistem menit exclusiv cultivarii elitelor, precum si a acelora care isi permit sa plateasca {cat mai multe} meditatii ?
  Cui vom imputa existenta a atator de multi elevi slab pregatiti, unii proveniti tocmai din catedrele profesorilor emeriti ?
  Reforma invatamantului va reusi sa priveasca obiectiv pe acel profesor care
 • clasa pregatitoare (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:42)

  Mikaela [anonim]

  Exista posibilitatea ca un copil care face in gradinita de stat 4 ani (din care 2 sunt de grupa mare pregatitoare) sa intre la clasa I fara a mai urma clasa pregatitoare?
  Parintii care au copiii la gradinita cu program prelungit sunt disperati, ar trebui infiintat obligatoriu si after school odata cu formarea clasei pregatitoare, nu asa lasat optional.
 • conflict intre legi (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:50)

  Florin Oprea [anonim]

  Partea 1. Propunerea de Lege aduce un conflict cu legi existente:

  Art.262/ (5) Inovaţiile, invenţiile sau patentele care au fost realizate în laboratoarele universitatii şi cu materiale ce aparţin instituţiei de învăţământ superior sunt considerate ca proprietate a autorului sau autorilor şi a instituţiei de învăţământ superior. Drepturile de proprietate sunt partajate conform prevederilor Cartei universitare şi legislaţiei în vigoare.

  Contravine legii inventiilor

  Legea nr. 64 din 11 octombrie 1991 (*republicată*) privind brevetele de invenţie*),publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 541 din 8 august 2007 - (pdf)
  Legea 28 din 15.01.2007 pentru modificarea şi completarea Legii 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată în MO nr 44 din 19.01.2007

  Art. 5
  (1) Daca inventatorul este salariat, in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de inventie apartine:
  a) unitatii, pentru inventiile realizate de salariat in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract;
  b) salariatului, pentru inventiile realizate de catre acesta fie in exercitarea functiei sale, fie in domeniul activitatii unitatii, prin cunoasterea sau folosirea tehnicii ori mijloacelor specifice ale unitatii sau ale datelor existente in unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, in lipsa unei prevederi contractuale contrare.
  (2) Daca inventia rezulta dintr-un contract de cercetare, in lipsa unei clauze contrare, dreptul la brevet de inventie apartine unitatii care a comandat cercetarea, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.  Prof. dr. ing. Florin Oprea
  Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti
  Autor a 18 brevete din care aplicate industrial 11
 • Doua intrebari (Vineri, 16 aprilie 2010, 8:50)

  Marii cai albastri [utilizator]

  D-le ministru,
  am doua intrebari:
  1. Cum va veti asigura ca examenele pe post sustinute in scoli, pentru accesul in invatamant al profesorilor, vor fi corecte, altfel decat prin presupenerea ca directorii sunt direct interesati de asta? V-ati gandit la scenariul pesimist (care vai, e la ordinea zilei in România): daca nu se intampla asa, ce căi de contestare are candidatul? Contestatii rezolvate tot in scoala? Mă tem că dacă nu se prevad mijloace serioase de control, de genul lucrarile se pastreaza cinci ani, ministerul controleaza prin sondaj 10 % din lucrari, ca la bac, etc, vom asista la falimentul invatamantului, convinsi ca i-am facut un bine.

  2. Din câte am inteles din noua Lege a invatamantului, dar poate n-am inteles bine, doctoratul fara frecventa dispare. Acum va intreb: daca tot vorbim pe educatia pe tot parcursul vietii, pe flexibilitatea curriculei si a parcursului scolar, etc, de ce la nivel de doctorat sa nu se poata? Problema doctoratelor romanesti trebuie rezolvate in punctul terminus, la comisia de acreditari, nu luand posibilitatea celor care vor si pot sa faca doctorat lucrand si altceva. Stiu specialisti de top in tara care au facut doctorat ff si au luat summa cum laude.

  Multumesc.
 • legea educatiei (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:00)

  carina [anonim]

  Domnule ministru,
  deoarece nu apare la exceptii trecerea grupei pregatitoare in invatamantul primar inseamna ca va aceasta grupa pregatitoare va trece la scoala din acest an dupa publicarea legii in monitorul oficial ori dupa publicarea normelor ori s-a omis cumva de la exceptii grupa pregatitoare?
 • SAM (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:10)

  mim [anonim]

  1. Nu credeti ca ar fi bine sa transformati SAM-urile in scoli din care elevii sa invete o meserie si sa aibe o sansa in viata? Acum se fac aceleasi materii ca la liceu si in momentul in care termina scoala nu prea stiu ce au de facut ca sa-si castige existenta. In plus, pe piata muncii este nevoie de muncitori calificati.
  2. Poate ca ar fi o idee buna sa introduceti posibilitatea elevilor/parintilor de a-si alege materiile/profesorii prin introducerea mai multor optionale din care trebuie sa aleaga x (s-ar aplica cu succes in scolile mari).
  3. Occidentalii acorda o importanta deosebita copiilor supradotati intelectual. Se incearca ceva de genul acesta si la noi?
  4. Cand doriti sa introduceti consilierea elevilor/parintilor in scolile din Romania?
 • situatia claselor pregatitoare (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:33)

  Caravia Cristina [anonim]

  In proiectul legii invatamantului se hotaraste trecerea claselor pregatitoare (varsta 6 ani) la scoli. Nu exista masuri tranzitorii pentru aceasta schimbare (in sensul amanarii, asa cum exista pentru trecerea claselor a-IX-a la gimnaziu), ca atare inteleg ca acest lucru ar trebui sa se intample din toamna daca legea este votata in aceasta sesiune parlamentara. V-ati gandit cum se va realiza acest lucru din punct de vedere logistic si al personalului? Cum vom putea noi ca parinti (cu copii care vor trece la grupa pregatitoare) sa putem studia oferta scolilor intr-un timp foarte scurt si sa-i inscriem?
 • Statutul religiei (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:48)

  Ioan Ivascu [anonim]

  Domnule Ministru,

  Ce statut va avea religia in noua lege a educatiei?

  Multumesc.
 • Legea invatamantului (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:51)

  anonim [anonim]

  Care ar fi inconvenientul introducerii admiterii la orice forma de invatamant pe baza de examen si atat?
  Nu am elimina goana dupa note mari (de cele mai multe ori nemeritate, conditionate doar de orele de pregatire particulara platite profesorilor) si situatiile hilare cand intr-o clasa sa ai jumatate cu media generala 10 si daca le dai un test serios sunt vai de ei. Acum am inteles ca se tine cont si de prezenta la concursuri, care toate in afara de olimpiade sunt cu taxa de participare ca doar sunt destui oameni ,,destepti'' sa faca bani pe spinarea fraierilor. Atunci cum se respecta principiul egalitatii de sanse pentru un copil care are nenorocul sa aiba niste parinti mai saraci si nu il pot trimite la nenumarate concursuri si pregatiri. Chiar vreti sa indobitociti toti copii acestia, oare de ce? Poate pentru ca prostimea este mai usor de manipulat.
 • Propuneri (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:52)

  Claudiu [anonim]

  - Ce masuri de securitate pentru elevi sunt prevazute in noua lege si care este responsabilitatea cadrelor didactice in supravegherea si pastrarea integritatii fizice a elevilor in scoala?
  - Ce masuri disciplinare se vor prevedea pentru abateri atat pentru elevi cat si pentru profesori?
  - Ar fi indicat ca invatamantul liceal si superior sa se faca numai contra cost , acesta nefiind obligatoriu.
  - Propun desfiintarea imediata a universitatilor de tip Spiru Haret si anularea diplomelor obtinute fraudulos.
 • si despre salarii totusi (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:54)

  izabela [anonim]

  Domnule ministru,
  banuiesc ca stiti cat arata salariul unui profesor?

  Ce motive sunt ca diferentele intre categoria primilor 10 ani de activitate sa fie atat de mari fata de cele ale profesorilor care au urmatorii 20 de ani?
  Credeti ca e suficient criteriul varstei pentru a diferentia salariile?
  Aveti de gandt sa faceti ceva in acest sens?

  Multumesc
  Izabela Staniloaie
 • Rolul Comitetului de parinti pe scoala (Vineri, 16 aprilie 2010, 9:54)

  Mihai [anonim]

  Domnule ministru,
  Care va fi rolul si nivelul de reprezentare al parintilor in asigurarea calitatii si competitivitatii procesului educational si stiintifico-aplicativ la realitatile din piata muncii interna si internationala?
  Multumesc anticipat pentru solicitudine!
 • Invatamant (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:02)

  jaffu [utilizator]

  Buna ziua !
  Cred ca principalele probleme pe care trebuie sa le trateze modificarea legii invatamantului ar trebui sa vizeze in primul rand evaluarea unitatilor de invatamant si a profesorilor care la randul lor evalueaza si, pe cale de consecinta, eliminarea ponderii notelor obtinute in decursul anilor de studiu in media de admitere la liceu sau bacalaureat.Oare cand o sa priceapa si « legiuitorul » ca nu se cade sa echivalezi notele obtinute de copilul patronului de la carciuma din Cucuieti cu cele obtinute de un elev de la o scoala din oras ? De ce nu instaurati un regim concurential obiectiv in care media notelor obtinute la probele scrise sa decida ?Va rog ca , in cazul in care veti binevoi a-mi raspunde,sa incercati sa evitati sintagme de genul “cuantificarea activitatii elevului in timpul anului”.
  In alta ordine de idei,care sunt resorturile care v-au determinat sa introduceti la examenul de bacalaureat ,pe langa a treia disciplina (din pacate nedefinita inca),patru probe orale la niste discipline (competente digitale si limbi straine) care nu pot fi evaluate obiectiv printr-un examen oral ?
  In final (am incercat sa limitez amploarea comentariului pentru ca am multe semne de intrebare fata de invatamant in general,nu numai fata de aceasta lege) o intrebare referitoare la activitatea dvs.:v-am citit CV-ul pe internet si am ramas impresionat de activitatea si rezultatele in domeniul chimiei.Doua neclaritati am insa:1.ce v-a determinat sa renuntati la o cariera stiintifica prodigioasa pentru a intra in politica (refuz sa cred ca le puteti face pe amandoua cu succes) si 2. de ce nu mentionati in CV-ul dvs. nici una din scolile urmate in Romania si sariti direct la varsta de 20 ani cu activitatea universitara din Franta?
  Multumesc pentru atentia acordata!
 • Invatamantul universitar (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:06)

  Lucian [anonim]

  Avand in vedere art. 255 care limiteaza numarul de norme didactice la una plus cel mult plata cu ora, cum credeti ca este posibil sa se implementeze din aceasta toamna atata vreme cat majoritatea prof si conferentiarilor au cel putin 3-4 norme. Solutia e laudabila, atata vreme cat absolventi de doctorat in strainatate sunt someri cu acte in regula in Romania.
  Succes!
 • titluri universitare (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:10)

  Ilinca [anonim]

  Una din problemele invatamantului universitar este numarul mare de conferentiari, profesori
  universitari si conducatori de doctorat. Multi, foarte multi dintre ei nu-si merita titlurile respective si nu sunt decat o povara si pentru universitate si pentru studenti. Sunt oameni care vor ramane pe aceste pozitii ani de zile, daca nu zeci de ani. Nu vor face decat sa blocheze posturile, sa dea inapoi universitatea respectiva la evaluarea stiintifica, si evident, sa constituie o povara financiara pentru sistem.
  Imposibil sa cresti valoarea unei universitati ( criteriul de baza fiind calitatea stiintifica) in aceste conditii, cu toate schimbarile prevazute la nivel de conducere, administratie etc.
  Ce intentionati sa faceti privitor la acest subiect, unul dintre cele mai importante din invatamantul universitar?
 • nelamuriri (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:12)

  Mara M [anonim]

  Domnule ministru,

  am studiat psihologia la Roma (5 ani sistem Bologna) si un master postuniversitar de 2 ani tot la Roma. Doresc sa ma intorc sa fac ceva bun pt colectivitate dar ma cam sperii cand vad cum merg lucrurile la angajari (incompetenta, pile, spaga). Si acum intrebarile:
  Imi vor fi diplomele recunoscute in tara?
  Psihologul din scoala/liceu care se ocupa de consilierea copiilor/profesorilor/parintilor trebuie sa fie neaparat si profesor de psihologie in acea unitate de invatamant?
  Multumesc si felicitari pt. normalitatea (dupa spusele dv) care vreti sa o aduceti in inv.romanesc.
 • posturi ocupate prin concurs in universitati (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:16)

  Adina [anonim]

  Domnule ministru,

  As vrea sa stiu daca aveti in vedere o mai buna utilizare a resurselor umane de inalt nivel de care dispune in primul rand invatamantul superior romanesc. Cand se vor organiza concursuri pentru posturile din universitati dupa modelul din tarile din vestul Europei? Este vorba in primul rand despre eliminarea barierelor birocratice inca din faza procedurilor de inscriere pentru un post (gen cazier judiciar, recomandare de la fostul loc de munca, copii autorizate dupa diplome, etc.). Lucruri de genul acesta sunt necesare, dar pot fi cerute in alte faze ale procedurii de selectie. De asemenea, de ce nu se incearca o difuzare centralizata a informatiei privitoare la posturile academice in Romania? Un astfel de mecanism ar permite, poate, sa se inceapa a se renunta la "modelul stridiei" de promovare in invatamantul superior (adica incepi studiile universitare intr-o anume facultate si iesi la pensie, ca profesor, tot de acolo).

  De asemenea, nu credeti ca ar fi util sa incurajati universitatile romanesti sa creeze baze de date serioase cu tot ceea ce publica profesorii si colaboratorii? Inainte de a exista o masura a expresiei stiintifice a cercetatorilor romani in spatiul european si mondial (care se urmareste intre altele prin ISI), nu credeti ca ar trebui creata o masura serioasa a exprimarii stiintifice romanesti in Romania? Am cautat de multe ori articole sau publicatii gasite in cate un curriculum vitae al unui cercetator ori profesor roman si nu le-am gasit nicaieri, nici intr-o biblioteca...E normal sa fie asa?

  In final, as vrea sa va pun intrebari asemanatoare cu privire la selectarea personalului din ministerul educatiei. Nu credeti ca ar trebui sa organizati concursurile intr-un mod mai putin birocratic? Cel putin anumite functii si responsabilitati cred ca ar necesita persoane cu viziuni mai largi, care sunt dificil de identificat urmand procedurile actuale de selectie?
 • Corectitudine (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:16)

  Oana [anonim]

  Eu sunt de parere ca orice sistem de evaluare a elevilor este bun, atata timp cat este CORECT.
  Admiterea pe baza de examen a functionat (zic eu, care-am prins-o) bine, pentru ca examinarea era corecta.
  Si evaluarea continua ar fi foarte buna, daca s-ar face corect. Dar nu este cazul.
  Concret, am ajuns sa ma indoiesc de justetea hotararii mele de a muta copilul la un liceu, pentru ciclul gimnazial, pentru ca in acel liceu testele respective sunt corecte (si notele reflecta asta). De ce ma indoiesc? Simplu: deoarece asta clar dezavantajeaza copilul care studiaza acolo, comparativ cu cei care dau testele umflate din majoritatea scolilor.
  Si chiar daca se modifica sistemul, experienta ultimilor 20 de ani nu ofera nicio garantie in ceea ce priveste stabilitatea si continuitatea.
  Chiar sa ajungem la astfel de calcule meschine, care pana la urma sunt in detrimentul copilului?
 • forma sau fond ? (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:17)

  escu [anonim]

  Buna ziua, doua intrebari :
  1. In noua lege sunt f. multe masuri de forma ...fondul problemei in invatzamantul de astazi este lipsa de DISCIPLINA !!!! Ma refer atat la elevi cat si la profesori.
  La profesori este clar si simplu...cat timp statul se face ca ii plateste ei se vor face ca muncesc! Nu poti sa-i ceri pasiune la 1100 lei !
  La elevi insa se mai poate face cate ceva: inprezent 80% copiaza, nimeni nu mai invata ceea ce este un cataclism pentru Romania de maine ! Nu se mai invata nici la gimnaziu nici la liceu nici in inv. universitar. Intrebarea este ce impune noua lege pentru ca ELEVII SA INVETE DIN NOU?
  2. Cum se vor preveni abuzurile, coruptia, promiscuitatea in randul directorilor din scoli ajunsi satrapi !
 • blog (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:20)

  Bibliotecaru [anonim]

  O să vă mai vizitaţi blogul? Sau este abandonat definitiv?
 • IB (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:33)

  Andrei [anonim]

  (1) Exista o sugestie la un moment dat pentru introducerea bacalaureatului international la sfarsitul liceului, un standard care ar putea influenta intreg sistemul.

  Vi se mai pare o idee posibila?

  (2) Spuneati ca lucrati la o lista "alba" de universitati straine ale caror diplome sunt recunoscute ex officio. Se mai intampla?
 • Bacalaureat (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:36)

  Vintila Marius [anonim]

  Cand intra in vigoare noile probe pentru bacalaureat?
 • Avansari in sistemul universitar (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:37)

  Roxana [anonim]

  Avansarile in sistemul universitar romanesc presupun plicuri groase.Nu mai are nici o valoare CV-ul candidatului ci doar daca a dat plicul sefului de catedra.
  Cum ati putea rezolva aceasta problema?
 • materii bacalaureat (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:38)

  Floriana Gacichevici [anonim]

  Domnule ministru,
  1.Va rog sa initiati o modificare a materiilor care sunt prevazute a se da la bacalaureat la Liceul de arhitectura. Din pacate, a fost scoasa matematica la materiile optionale , desi, se preconizeaza introducerea acestei materii la concursul de admitere la Facultatea de Arhitectura. De asemenea, elevii care vor sa candideze la Facultatea de constructii, sunt impiedicati de faptul ca la aceasta facultate trebuie sa prezinte nota de la bacalaureat la examenul de matematica, pe care ei sunt impiedicati sa il sustina, lucru care duce la o lipsa de egalitate de sanse. De asemenea, va sugerez , cu respect, sa se initieze examinarea la literatura romana pe grade de dificultate in functie de specialitate , la fel ca la matematica. De ce trebuie sa stie un constructor sa analizeze text poetic la prima vedere la nivel academic, cum se cere acum? Chiar si celelalte materii de examen (economie, filozofie) nu sunt specifice profilului arhitectura. Va rog , consultati un specialist pt stabilirea materiilor, astfel incat absolventii de licee de arhitectura, care sunt diferiti de cei de la liceele de arte plastice, sa poata sa candideze ori la facultatea de arhitectura ori la constructii. 2. O alta problema este aceea a copiilor DISLEXICI, care in tarile civilizate sunt sprijiniti concret in procesul de invatare, care pt ei este diferit de al altor copii. Acesti copii, unii dintre ei cu IQ foarte ridicat , sunt dezavantajati de sistemul de predare traditional si nicio scoala din romania, in afara de cea din TG. Mures, nu prevede sisteme de predare si de evaluare speciale pt acesti copii. S-au creat rampe pt cei handicapati fizic peste tot, dar pt acesti copii, care nu sunt handicapati decat prin lipsa educatorilor si administratorilor din invatamant de SOLUTII, nu se doreste sa fie sprijiniti , ci sunt chinuiti si aruncati la groapa sociala, cand ar putea fi folositori societatii. Va voi trimite un memoriu pe aceasta tema, cu permisiunea dvs. Va multumesc.
 • blocare posturi (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:40)

  popescu [anonim]

  1) posturile sunt blocate in invatamant. Eu doresc sa lucrez la o universitate de stat din alt oras. Interesant este faptul ca o colega s-a mutat la Academia Militara. Ei nu sunt tot de stat? Cand se vor putea scoate la concurs posturile?

  2) cei de la CNCSIS au redus drastic bugetele si nu mai permit mobilitati. Cum este posibil acest lucru? Cum poti participa si scrie articole ISI cu mobilitati zero?
 • inscrierea la gradinite (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:43)

  Carina Alistar [anonim]

  Cu respect, domnule ministru, va adresez rugamintea de ma informa cu privire la data inceperii inscrierilor la gradinitele din Bucuresti. Locuiesc in sectorul 5, Calea Ferentari n.8 si doresc sa-mi inscriu cei doi copii, baiatul in varsta de 6 ani(n.la22.03.2004) si fetita de aproape 3 ani (n.la 10.07.2007) la Gradinita nr.205, din Calea Ferentari nr.2. La secretariatul acestei gradinite este manifestata o atitudine ostila, de secretizare a oricarei infomatii. Citind acum despre proiectul noii Legi a invatamantului, va rog sa ma lamuriti cu privire la forma de invatamant la care urmeaza sa-l inscriu pe fiul meu de 6 ani, nascut la 22.03.2004.
 • Titulatura in invatamint (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:44)

  Cristian [anonim]

  Buna ziua domnule ministru,

  Din cite am inteles, in noua lege este in intentie a se renunta la titulatura in invatamint. Totul va depinde de consiliul de administratie, in speta de director. Nu credeti ca se incurajeaza mafia locala si ca directorul se va crede un Dumnezeu pe pamint, sa angajeze si sa dea afara pe cine vrea?

  Multumesc anticipat.
 • in mediul rural problema este mai delicata (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:46)

  notpennysboat [anonim]

  problemele de baza ale educatiei romanesti asa cum le vad se manifesta in special in mediul rural. acolo, lipsa de speranta a comunitatii pentru o dezvoltare durabila ii face pe parinti sa creada ca, daca copilul lor nu face matematica si fizica intensiv la scoala, pentru ca apoi sa plece la oras si de acolo din tara, inseamna ca scoala nu este buna. din acest punct de vedere, in mediul rural scoala este de multe ori vazuta mai mult ca o rampa de lansare in afara sistemului, si mai putin ca und emers catre un sistem perfectionat.

  credeti ca noua lege a educatiei va fi eficienta, luand in calcul situatia prezentata mai sus?
 • forumul legii (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:48)

  geo [anonim]

  Ati citit macar cateva dintre opiniile de pe site-ul ministerului? Pentru mine sunteti o mare dezamagire, chiar si astazi nu ati raspuns decat la ce v-a convenit.
  De ce copiii de 6 ani nu mai pot merge in clasa 1 si mai trebuie sa faca inca un an? Multi stiu sa citeasca. In plus, in cele mai multe scoli nu sunt locuri. Vor ajunge iar sa invete in 3 schimburi, noi deja dormitam la cursurile care treceau de ora 20.
 • clasa 8+1 (Vineri, 16 aprilie 2010, 11:02)

  Mazeta [utilizator]

  Dle ministru,

  ati afirmat in repetate randuri ca 1) trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu va duce la scaderea abandonului scolar, 2) aveti mai multe studii de impact.

  Spuneti-mi, va rog, cati tineri se estimeaza ca vor abandona scoala la terminarea clasei a IX-a? Multumesc anticipat.
 • 30% sporuri (Vineri, 16 aprilie 2010, 11:17)

  adrian [anonim]

  cum vor fi incadrati cei cu dirigentie, gradatie de merit, spor invatamant special in conditiile in care legea 330 prevede ca suma sporurilor si indemnizatiilor sa nu depaseasca 30%per angajator dar si per individual conform art 23 alin. 1 si 2. sunt cazuri in care acest procent se depaseste incalcand alin. 2. va multumesc
 • Masuri in invatamantul preuniversitar (Vineri, 16 aprilie 2010, 11:31)

  Ovidiu Rosca [anonim]

  Sindicatele aduna semnaturi prin care sa ne exprimam parerea in legatura cu cateva masuri cuprinse in lege. Le expun pe scurt: introducerea clasei a 9-a la gimnaziu, componenta consiliului de administratie, desfiintarea titularizarii in sistem.
  Va rugam sa ne spuneti care trebuie sa fie procentul de sindicalisti care se opun acestor masuri ca sa sustineti eliminarea lor din lege?
 • biblioteca a propriilor publicatii si/sau postere (Vineri, 16 aprilie 2010, 11:32)

  cercetator [anonim]

  Prin acest text doresc sa aduc o completare la o postare de maisus (vezi: posturi ocupate prin concurs in universitati (Vineri, 16 aprilie 2010, 10:16) Adina [anonim]
  Cred ca este absolut necesara OBLIGAREA atat a universitatilor - mai ales a celor de stat - cat si a institutelor de cercetare extrauniversitara romanesti - care sunt institutii de interes public - sa alcatuiasa cat mai curand cate o baza de date (sub forma de biblioteca liber accesibila public) continand TOATE articolele, abstracturile, posterele si rezumatele de comunicari stiintifice pretinse a fi fost realizate in acele institutii, trecute "cu multa fala" in CV-uri, dar care nu pot fi supuse verificarii decat cu mare greutate sau deloc. Sunt convins ca se poate gasi o formula de asigurare a accesului liber la o astfel de baza de date, care sa nu intre in conflict cu cerintele respectarii copyright-ului.
  Sper ca sunteti de acord, Domnule Ministru, ca asemenea baze de date exista in toate institutiile serioase din UE, USA sau oriunde in lume, numai in Romania, nu. Daca nu aveti aceasta convingere, va rog sa verificati.
  Cu stima,
  Cercetator-cu-vechime-si-publicatii-ISI
 • Ce se face pentru elevii DISLEXICI ? (Vineri, 16 aprilie 2010, 11:42)

  Gabriel Ciogolea [anonim]

  În cadrul instituţiei de învăţământ de astăzi, individul dislexic are de a face cu două nepotriviri distincte şi frustrante:
  - sistemul tradiţional de învăţământ în sine şi
  - cei care îl gestionează.

  Darul minunat al dislexiei este adesea văzut ca o tulburare, deoarece planul de creier dislexic nu se încadrează în sistemele noastre tradiţionale de învăţământ.
  Sistemele de formare şi de învăţământ din ziua de azi stimulează în primul rând, lobul temporal stâng unde este procesată informatia. În schimb, creierul dislexic procesează informaţia în primul rând în cortexul vizual (situat în partea din spate a capului).
  Acest lucru creează o neconcordanţă între sistemul educaţional şi creierul dislexic. În plus, pentru că planul creierului dislexic procesează informaţiile atât de diferit de modul în care sistemul tradiţional de învăţământ livrează informaţia, dislexicul adesea se simte ca un cui pătrat blocat într-o gaură rotundă.
  Unii dintre noi ar putea să nu ştie, dar mulţi dintre liderii gândirii din epoca noastră modernă in diferite domenii de la fizică şi muzică la modă şi drept, au fost dislexici. Au fost prezentate ca fiind dislexice persoane ca Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Albert Einstein, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Erin Brockovich, John F. Kennedy, Nelson Rockefeller, Walt Disney, Edgar Allen Poe, F. Scott Fitzgerald, Winston Churchill, William Hewlett (co -fondator, Hewlett-Packard), George Patton, Andy Warhol, Cher, Quentin Tarantino, Tommy Hilfiger, Fred Astaire, Jay Leno, Ted Turner, Henry Ford, Charles Schwab, Richard Branson, precum şi lista şi pe mai departe. Chiar trei dintre părinţii fondatori din Statele Unite, George Washington, Benjamin Franklin şi Thomas Jefferson au fost dislexici.
  La noi, la Bacalaureat, unui absolvent al liceului de arhitectura, dislexic, i se cere "limba si literatura romana" la superlativ. Ca si cand ar fi fost la un liceu filologic si ar urma sa continue filiera filologica.
 • invatator,institutor sau profesor ...? (Vineri, 16 aprilie 2010, 14:10)

  mariana [anonim]

  Domnule ministru,
  Va multumesc pentru amabilitatea de a sta de vorba cu cei ce au multe nelamurirI.
  Daca sunt absolventa de liceu pedagogic+facultatea de limba si literatura romana din cadrul Universitatii Spiru Haret,invatamant la distanta,promotia 2009(mentionez ca specializarea a avut autorizatie provizorie de functionare),de ce nu pot fi incadrata ca profesor pentru invatamantul primar?
 • miscarea personalului (Sâmbătă, 17 aprilie 2010, 11:35)

  Gabriela [anonim]

  Buna ziua!
  In conditiile in care cadrele didactice vor fi angajate de Consiliul de Administratie al scolii, dupa criterii care vizeaza calitatea, ce se intampla cu acele cadre didactice care isi schimba domiciliul si a caror activitate nu este cunoscuta nici de CA, nici de comunitatea locala in care ar dori sa se integreze?
  Va multumesc!
 • D-le Ministru (Sâmbătă, 17 aprilie 2010, 23:29)

  loredan [anonim]

  Ma numesc Loredan fost student si licentiat al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad profil Ecologie si Protectia Mediului iar in prezent masterant.Am o nemlamurire, oamenii destepti cu o facultate care vor sa se angajeze pe domeniu nu au sanse de angajare deoarece li se spun pe fata ca nu au experienta. Dar ce experienta sa avem cand noi am iesit de pe bancile facultatii.Si altu care are pe cineva in spate intra chiar daca are doar liceul in mediu.Asa mi sa intamplat mie.Am depus un cv intr-un loc pe mediu si altu fara facultate doar cu liceul de mediu facut a ocupat postul.Mie nu mi se pare corect.Ar trebui sa faceti ceva in privinta asta.Multumesc pt intelegere.
 • O intrebare (Duminică, 18 aprilie 2010, 15:58)

  Un elev [anonim]

  Avem sanse de a se schimba legea?
 • Informatica (Luni, 19 aprilie 2010, 0:27)

  Monica Gradinescu [anonim]

  Stimate domnule Ministru,

  In noul proiect al legii, nu mai apare specializarea matematica-informatica si de asemenea informatica nu mai apare ca materie la care se sustin probe la Bacalaureat. Imi exprim ingrijorarea pentru ca in felul acesta se va diminua numarul de viitori specialisti in informatica, un domeniu care poate oferi un viitor pentru multi tineri. S-au investit sume uriase pentru dotari cu retele de calculatoare pentru toate scolile din tara. Mai trebuie sa se investeasca si in oameni(profesori si elevi), pentru ca aceste calculatoare sa devina folositoare. Este nevoie de acesta specializare pentru masa de elevi, pentru a-i initia intr-o meserie care nu produce someri, cum sunt atatea alte specializari inutile in tara noastra. In momentul acesta, a se da cu piciorul la tot ce s-a facut in acest domeniu in ultimii 15 ani, mi se pare ca are efecte incalculabile. Odata distrusa aceasta traditie care s-a creat in scoala noastra, e mai greu sau chiar imposibil de reparat. Cred ca, indiferent de ce partid a inceput aceasta, de cata coruptie si risipa s-a facut pentru acest proiect de dotare a scolilor cu calculatoare, avem datoria sa continuam sa-i invatam pe copii sa le foloseasca cu adevarat, nu doar ca pe simple masini de scris, sau de navigare pe Internet.
  Cu stima,
  prof. Monica G.
 • titularizare pe 5 ani (Luni, 19 aprilie 2010, 16:00)

  any [anonim]

  De ce directorii de scoli cu colaborarea unor oameni cu interese din ISJ-uri scot posturi la concursul de titularizare, marea majoritate neviabile. Iar apoi daca se vede titularizat nu tu perfectionare, nu tu ore la clasa efectuate cum trebuie, ca doar e titular. In sistem, cei care intradevar se pregatesc sunt cei care sustin an de-a randul examene de titularizare, bine pregatiti. Parerea mea ca titularizarea sa fie pe 5 ani de zile, si apoi sa treaca prin furcile caudine. Eu personal, am venit in sistem de putin timp, nu am post de titularizare, si nici nu voi avea in urmatorii multi ani de acum in colo. De ce? Predau istoria si in ultimii ani orele la clasa s-au redus - lucru rau ca nu suntem si nici nu vrem sa fim nationalisti - si in al doilea rand ca aproape toate posturile sunt ocupate de profesori titulari, multi invechiti, cu aceeasi stinta de carte de acum 30 de ani.
 • Când? (Miercuri, 21 aprilie 2010, 13:34)

  Augustin Moga [anonim]

  „UPDATE: Ministrul Daniel Funeriu a promis ca in zilele urmatoare va raspunde tuturor intrebarilor adresate de cititori (postate pana vineri, la ora 11.00)”

  Promisiunea asta nu pare să fie respectată. Cel puţin până acum. Mai are sens să verific dacă aparrăspunsuri la comentarii sau nu mai e nici o şansă ca ministrul Funeriu să se ţină de promisiune?
 • 9 clase o eroare (Miercuri, 5 mai 2010, 14:30)

  S.Corneliu [anonim]

  Domnule ministru dumneavoastra in ce tara traiti? In Romania noastra nu cred ,altfel ar trebuisa stiti ca la sate multe scoli de-abia pot asigura spatiile necesare care sa mai fie si salubre.Si ce va face sa credeti ca nu vor fi abandonuri de la soala? Eu cred ca vor creste si in loc sa avem muncitori cu cel putin 10 clase vom avea cu 9 sau mai putin.
 • admiterea la liceu a elevilor veniti din strainata (Duminică, 5 septembrie 2010, 0:08)

  anonim [anonim]

  Va salut domnule ministru.Va spun eu tatal elevului a trebuit sa dau peste 100 de telefoane si tot nu am primit nici un raspuns toti spune-au ca nu stiu nimic.a trebuit sa caut pe net o saptamana pentru ca ave.ti 8 consulenti si nici unul nu este capabil sa puplice un site cum ar trebui sa fie procedura.Directori de liceu aprofita de neinteresul ministerului de invatamant,si cand mergi cu elevul mai cer si bani c-a sa inscrie elevul.La liceul din Bolintin-vale doamna directoare este una care a inscris elevi ,ce nu aveau drepul.Va rog frumos face-ti un control si o sa va convinge-ti cati euro a putut sa primeasca...Va mulumesc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by