Angajatii RATB au decis joi seara, dupa mai multe ore de negocieri cu primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, sa-si reia complet activitatea incepand de vineri dimineata. Unele autobuze au iesit pe trasee inca de joi seara, dar majoritatea soferilor RATB au anuntat ca vor reincepe activitatea de vineri dimineata din cauza oboselii acumulate pe parcursul zilei de joi. Hotararea protestatarilor a fost luata in pofida declaratiei primarului Sorin Oprescu, care spunea dupa discutii ca soferii ii vor relua activitatea chiar joi seara.

Unii dintre ei au intrat in trafic inca din aceasta seara, deoarece au un grad de oboseala mai redus si nu pun astfel in pericol siguranta calatorilor.

Sorin Oprescu a mai declarat dupa negocierile cu protestatarii ca managementul RATB este defectuos si va fi efectuat un audit in acest sens. El a adaugat ca angajatii Regiei au intrat in greva spontana din cauza zvonurilor cum ca vor pierde o parte din sporuri si orele suplimentare.

"Am spus raspicat de azi dimineata ca nu li se taie din salarii, nu li se taie din sporul de munca grea, nu le ia nimeni orele suplimentare", a afirmat Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a mai anuntat ca protocolul privind introducerea unui nou sistem de salarizare la RATB a fost semnat joi dupa-amiaza, iar acesta nu prevede eliminarea sporului de munca grea. Primarul general a refuzat sa precizeze daca noul protocol aduce majorari salariale pentru angajatii RATB.

Potrivit Primariei Capitalei, salariile angajatilor RATB nu au scazut, iar salariul mediu net al unui conducator auto este in acest moment de 2.400 de lei net, plus sporurile de munca grea si tichete de masa cu valori intre 150 -170 de lei. Mai mult, salariile angajatilor RATB au fost incarcate inca de miercuri, adica in avans, tocmai pentru ca sunt sarbatorile de Paste, se mai arata in comunicat.

In cadrul intalnirii de la sediul RATB, Sorin Oprescu a verificat daca se respecta contractul colectiv de munca, daca salariile sunt platite la timp, daca sporurile de munca grea sunt acordate conform legii si daca tichetele de masa sunt distribuite in concordanta cu intelegerea dintre sindicate si conducerea regiei, prin contractul colectiv de munca. El spune ca prevederile Contractului colectiv de munca au fost respectate in totalitate.

Primaria Capitalei a mai precizat ca din discutiile purtate joi dimineata a reiesit faptul ca angajatii au o anumita nemultumire fata de liderii de sindicat, insa primarul Capitalei nu are posibilitatea sa intervina in acest conflict, singurii in masura sa isi aleaga liderii de sindicat fiind angajatii RATB.

Sindicalistii RATB vor fuziona cu cei de la Metrou

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat, joi, la finalul protestului spontan de la autobaza Titan, ca sindicalistii RATB care si-au renegat liderii vor fuziona cu cei pe care fostul deputat ii reprezinta. Ion Radoi a precizat ca un protocol in acest sens este deja inregistrat legal, informeaza Mediafax.

"Vom fuziona, exista deja inregistrata structura sindicala comuna, au iesit actele de o saptamana si ceva. Le am in geanta", a declarat Ion Radoi.

Potrivit unora dintre cei aproximativ o mie de protestatari adunati, joi, la autobaza Titan, viitoarea formatiune sindicala se va numi Uniunea Sindicatelor Libere din Transportul Public.

Peste o mie de soferi ai RATB au declansat, miercuri noaptea, un protest spontan la autobaza Titan din Bucuresti. Ei au refuzat sa iasa pe trasee cu autobuzele, tramvaiele si troleibuzele. Joi dimineata toti soferii RATB s-au alaturat protestului, iar intregul trasport public de suprafata din Bucuresti a fost paralizat.

Angajatii RATB amenintasera inca de miercuri dupa-amiaza ca vor recurge la proteste.Protestatarii sunt nemultumiti de salariile tot mai mici de la o luna la alta si ca nu au semnat contractul colectiv de muca pe acest an. Ei reclama si faptul ca liderii de sindicat nu le mai reprezinta interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar ca acestia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele in discutiile cu conducerea Regiei

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a negociat miercuri noaptea cu soferii insa a plecat dupa doua ore. El spune ca soferii nu pot face greva pentru ca li s-a respectat contractul colectiv de munca.