Este oare adevarat ca Biserica este imobila si ca tinerii se indeparteaza de ea? A devenit preotul un simplu prestator de servicii ritualice? Parintele Daniel Benga si tanarul filozof Dragos Dodu au raspuns la intrebarile cititorilor.

Referitor la taxele percepute pentru serviciile religioase, preotul Daniel Benga spune in interviul acordat HotNews.ro ca Arhiepiscopia a trimis un ordin circular luna trecuta prin care s-a pus in vedere tuturor parohiilor din capitala si alte orase sau sate sa nu se perceapa niciun fel de contributie pentru servicii religioase in cazul familiilor nevoiase. Dragos Dodu crede ca biserica ar trebui separata mai clar de stat. De exemplu este foarte ciudat ca Biserica Ortodoxa este intitulata "nationala". Oare un catolic sau un budist nu fac parte din natiunea romana? Poate ca ar fi bine ca separarea sa fie facuta si la nivel financiar.

Cele mai importante declaratii din timpul interviului

pr.Daniel Benga

Activitatea sociala este un reflex al Sfintei Liturghii si izvoraste din iubirea lui Dumnezeu pentru lume. Aproape toate parohiile au fundatii sau programe sociale, de ajutor. Multe sunt din nefericire necunoscute. Schimbarea este evidenta in multe dintre parohiile noastre, in sensul implicarii in social.

Dragos Dodu

Tinerii trebuie sa faca si ei un efort si sa se apropie de Biserica. Pe de alta parte, macar pentru ca are mult mai multa putere spirituala si nu numai, Biserica e cea care ar trebui sa faca mai mult pentru legatura ei cu tinerii. Ea e cea care are nevoie de o schimbare masiva, de o reforma, de o aducere la zi, pentru a putea raspunde viu nevoilor sufletesti ale oamenilor. E adevarat, asta nu inseamna ca tinerii se pot culca pe o ureche. Dar as insista: tinerilor li se face educatie, nu ei fac educatie Bisericii.

pr. Daniel Benga

O schimbare in sensul reformei protestante nu va avea loc in Biserica Ortodoxa, dar incercarea de a raspunde nevoilor unei societati in schimbare este o preocupare constanta.

pr. Daniel Benga

In urma cu o luna am primit un ordin circular de la Arhiepiscopie, in care s-a pus in vedere tuturor parohiilor din capitala si alte orase sau sate sa nu se perceapa niciun fel de contributie pentru servicii religioase in cazul familiilor nevoiase.

La noi la biserica contributia pentru un botez este de 150 lei, iar la cununie 250 lei, in masura in care familiile pot achita aceste sume. Daca nu, serviciile sunt savarsite fara nicio taxa si mai cunosc zeci de biserici din Bucuresti unde se face la fel. Aceste taxe nu sunt stabilite de preoti, ci de consiliile parohiale, iar din ele se asigura intretinerea bisericii.

La o biserica care are un cor de 30 de persoane, iar cei care fac nunta vor cor, cine poate plati acel cor? Daca se achita doar 10 lei de persoana, iata doar contributia pentru cor la 300 de lei. Pentru inmormantare de obicei nu se percep taxe.

Dragos Dodu

Biserica ar trebui separata mai clar de stat. De exemplu este foarte ciudat ca Biserica Ortodoxa este intitulata "nationala". Oare un catolic sau un budist nu fac parte din natiunea romana? Poate ca ar fi bine ca separarea sa fie facuta si la nivel financiar. Este extrem de ciudat ca preotii sunt angajati ca functionari ai statului.

pr. Daniel Benga

Biserica Ortodoxa Romana s-a ingrijit de recuperarea memoriei celor morti in inchisorile comuniste. Cu siguranta acestia isi vor gasi locul in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane. Pana acum Biserica noastra a publicat un volum intitulat “Martiri ai temnitelor comuniste”, ceea ce este un prim pas in evaluarea acestui dosar.

pr. Daniel Benga

Orice metoda de contraceptie contravine sensului vietii lasat de Creator. Stiu ca este un adevar greu de acceptat si de trait in societatea contemporana. Dar poate ca societatea este de vina, nu Biserica si revelatia, iar evolutia ei este de fapt o involutie spirituala si personala.

pr. Daniel Benga

Am fost rugat sa transmit un mesaj pentru tinerii romani non-religiosi: Eliade spunea ca spalatul masinii duminica, in timpul Sfintei Liturghii, este un fel de religie. O atasare de ceva, in cazul acesta un obiect. Asadar nu prea exista oameni non-religiosi. Daca se inchina la lucruri finite, care putrezesc, si isi pun nadejdea ultima in ele, vor regreta infinit mai tarziu si nu vor gasi un sens mai inalt al vietii, decat mancarea, bautura sau placerea.

Siluan Athonitul impartea oamenii in doua tipologii: tipologia cocosului, care sta mereu cu ciocul pe pamant si cauta graunte sa-si umple gusa. Dar exista si tipologia vulturului care se inalta si incearca sa vada lumea de sus si nu se gandeste doar la mancare. Tinerilor care ne citesc asta le doresc: sa nu fie doar cocosi, ci si vulturi in aceste zile.