Judecatoarea Lavinia Lefterache a discutat online cu cititorii HotNews.ro 

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 28 martie 2010, 21:53 Actualitate | Esenţial

Lavinia Lefterache
Foto: HotNews.ro
Peste 300 de judecatori au semnat pe data de 24 martie un apel referitor la modul de actiune al Consiliului Superior al Magistraturii in legatura cu implicatiile etice puse in discutie de “cazul Voicu”, precum si fata de arbitrariul si lipsa de transparenta a numirilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Unul dintre semnatari, judecatoarea Lavinia Lefterache, de la Curtea de Apel Bucuresti, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga.


Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste mai multe despre   


Comentarii alese de moderator

 • Responsabilitatea judecatorilor (Duminică, 28 martie 2010, 22:55)
  adrian88000 [utilizator]

  Statul Roman a pierdut multe procese la CEDO. Sumele de bani pe care statul le-a platit ca urmare a sentintelor CEDO au fost suportate de buget. Nu era mai corect sa fie suportate de TOTI judecatorii implicati in caz si care au dat o sentinta gresita?(contrara cu sentinta CEDO).
  Ce solutii aveti pentru a RESPONSABILIZA judecatorii astfel ca acestia sa nu mai dea sentinte de protejare a celor ce jefuiesc statul si submineaza economia nationala si implicit nivelul de trai ?

 • Justitie (Duminică, 28 martie 2010, 23:19)
  Peter Badesco [anonim]

  Doamna Judecator, noi cei din Diaspora suntem convinsi ca CSM-ul este un paravan al coruptiei mai curand decat o institutie care poate reglementa functionalitatea sistemului judiciar. Deasemeni incompabilitatiile functiilor membrilor CSM face ca acestia sa nu poata mentine standarele morale care vin cu functia. Acest lucru , cred, nu mai trabuie demonstrat. Sunteti de parere ca membrii CSM-ului nu pot detine functii de conducere fie ele la ICCJ sau Curti de Apel si/sau Tribunale teritoriale,..? si daca DA, ce demersuri puteti face pentru un astfel de deziderat,..? Va multumesc si va doresc succes.

 • codul (Duminică, 28 martie 2010, 23:37)
  elvira ionescu [anonim]

  Credeti ca se vor pune in aplicare anul acesta noile Coduri?Ce se va intampla cu sentintele ce urmeaza a fi pronuntate, in speta, in cazul in care pedeapsa prevazuta de noul cod este mai mica decat cea din codul in viguare iar instanta se va pronunta pana la punerea in aplicare? Multumesc

 • 2 grade de jurisdictie (Luni, 29 martie 2010, 0:33)
  Liviu Iordache [anonim]

  1.Ati facut un calcul daca ar mai fi nevoie de magistrati in cazul introducerii celor 2 grade de jurisdictie si a filtrarii actiunilor inainte de a intra in instanta
  2. Veti folosi infrastructura video pusa la dispozitie de parchet pentru alegerile la CSM?

 • Intrebare (Luni, 29 martie 2010, 1:20)
  pete [anonim]

  Imaginea justitiei, cel putin din punctul meu de vedere si al prietenilor mei, este aceea ca, la nivel local, in fiecare judet, se regasesc cel putin 3(trei) retele tip Voicu. De regula aceste retele functioneata in cadrul partidelor politice.
  --intrebare--
  Credeti ca in 20 de ani Romania v-a avea o justitie curata??? ...pt ca, eu atunci vreau sa ma intorc in Romania!
  Va multumesc!

 • Intrebari (Luni, 29 martie 2010, 8:18)
  cosmin [anonim]

  1 As vrea sa stiu daca ati primit amenintari,daca va simtiti in pericol dumneavoastra sau familia dumneavoastra.
  Va intreb pentru ca unde locuiesc(America) judecatorii sunt printre cele mai pazite persoane,nimeni nu stie unde isi fac cumparaturile,unde locuiesc,discretie totala despre familie.
  Mult succes in cariera profesionala.

 • rezultate concrete (Luni, 29 martie 2010, 8:53)
  laur [anonim]

  Buna dimineata. Inteleg ce condamnati dumneavoastra prin aceasta petitie, dar as vrea sa va intreb ce rezultate concrete va avea. Practic ce va asteptati sa se intample dupa ce aceasta petitie va fi semnata de mai multe persoane?

 • CSm si societatea civila (Luni, 29 martie 2010, 9:04)
  curios [anonim]

  credeti ca marirea ponderii societatii civile in CSM (de ex. la 33% - cu putere deliberativa) ar duce la cresterea transparentei si a eficientei controlului?

 • Candidati la csm? (Luni, 29 martie 2010, 9:32)
  Emilia I [anonim]

  Doamna judecator,

  Protestul acesta face parte din strategia dvs.de campanie pentru candidatura la CSM?

 • numire iccj (Luni, 29 martie 2010, 9:50)
  lucia [anonim]

  Numirea la ICCJ a Corinei Corbu, secretar general al CSM in ultimii patru ani, cred ca nu indeplineste una din conditiile legale: existenta calificativului "f.bine", in ultimii 3 ani ce se poate acorda numai unui judecator de scaun.
  Curtea de Apel Bucuresti ar fi putut emite acest calificativ ? - avand in vedere ca C.C. a luat examenul pentru promovare la aceasta instanta (in per. in care era la CSM si nu a dat o zi pe la curte) .

  Daca numirea conducerii CSM a fost contestata in instanta de catre asociatile de magistrati, numirea lui Corbu n-ar putea fi si ea, tocmai pentru ca sint atitea voci din sistem care reclama procedura de numire la ICCJ ?

  (raspuns pt curios: societatea civila la procedura de numire pt ICCJ desfasurata joi, 25 martie, a dat voturi nule, dupa ce viorica cozma, fost inspector judiciar la CSM, a fost votata de ceilalti membri ai CSM pt ocuparea unui post vacant la instanta suprema, dupa ce, in procedura disctincta, desfasurata miercuri, 24 martie, nu primise voturi suficiente)

 • intrebari pentru d-na judecator (Luni, 29 martie 2010, 9:58)
  corina [anonim]

  1. Ce parare are d-na judecator despre raspunderea magistratilor atunci cand se constata ca datorita solutiilor date de magistrati Statul Roman a fost obligat de instantele Internationale sa plateasca daune?
  2. Considera medierea o alternativa viabila la justitie? Si daca da, de ce magistratii nu indruma partile spre o astfel de cale pentru degrevarea instantelor de procese ce se pot solutiona amiabil?

 • Promovare ICCJ (Luni, 29 martie 2010, 10:11)
  Irina [anonim]

  Doamna judecator...pana la gradul de curte judecatorii au acelasi mod de promovare ca si procurorii respectiv EXAMEN, Pentru a promova la Parchetul ICCJ procurorii sustin tot EXAMEN ( a se vedea ultima promovare din 2009 cand au promovat 13 procurori la PICCJ, http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/16_06_2009__24420_ro.pdf ) iar domnii judecatori promoveaza doar printr-un jalnic interviu..de ce?
  Inca ceva ..legea unica a salarizarii le-a facut si coeficientele de salarizare la fel..procurorii de la PICCJ vor trebuii adusi la acelasi nivel cu judecatorii de la ICCJ dupa ce pana acum au fost diferente mari, atunci de ce sa nu fie si promovarea la fel?

  Va multumesc

 • Am doua intrebari pentru dvs: (Luni, 29 martie 2010, 10:24)
  CD [anonim]

  1)-Explicati de ce magistratii semnatari ca si alti magistrati nu propun solutii legislative alternative celor existente, astfel incat protestul sa aiba o nota constructiva intrucat magistratii sunt cei care se confrunta practic cu hibele legislative ale sistemuului si nu pot pretinde , la nesfarisit ,ca solutiile sa vina din partea altora ?
  2)-Ignorati ,ca magistrati, existenta unor retele ale traficului de influenta initiate de mediul juridic local compus din magistrati ,avocati ,procurori ,fini ,cumetri ai acestora si alte rude ale celor cuprinsi in sistem si stiti cum functioneaza aceste veritabile retele ,nelipsite de la orice instanta ?

 • Coruptie (Luni, 29 martie 2010, 10:52)
  Maria [anonim]

  Cazul ''Voicu'' din fericire este unul dintre cazurile mediatizate.Dar ce facem Stimata Doamna cu cele care nu sunt mediatizate si sunt cel putin la fel de grave ?Stistemul judiciar din Romania este extem de corupt ,eu personal nu cred ca are vreo sansa .Care sunt parghiile pe care le pot folosi Judecatorii si procuroprii sa nu fie corupti si coruptibili sau ''resemnati cu ceea ce se intampla''?

 • o intrebare simpla... (Luni, 29 martie 2010, 11:42)
  echos [utilizator]

  ... recunosc un pic pe langa subiect si cumva legata de intrebarea d-lui/d-nei CD :
  de ce nu se introduce conceptul de "PRECEDENT" la noi in justitie? Nu credeti ca s-ar simplifica actul de justitie cel putin la nivel de durata/timp?
  Multumesc

 • foc de paie sau petititie cu follow-up? (Luni, 29 martie 2010, 11:49)
  adrian_v [anonim]

  Doamna judecator, eu n-am calcat in viata mea intr-un tribunal si nu-mi doresc sa fac asta vreodata. Imaginea mea despre magistrati a fost formata din "vedetele" breslei Dvs. (si reprezentantii lor) respectiv Rodica Stanoiu, Mona Pivniceru, Lidia Barbulescu, judecatoarea beata din Dambovita, judecatorii striptease din Craiova, judecatorii care i-au facut scapati pe Gorbunov si Ghenosu, judecatorii grevisti desi n-au voie sa faca greva, procurorii suspecti din presa, etc. si lista poate continua foarte sinistru.

  A fost ca o gura de aer sa citesc altfel de discurs din partea magistratilor odata cu aceasta petitie si chiar am ramas foarte placut impresional de invitatul-judecator de la Stelian Tanase de sambata. Sau de alti cativa magistrati cu blog, pe care i-am gasit tonici si fascinanti ca intelectuali sau pur si simplu ca scriitura de blog.

  Scuzati-mi introducerea dar era necesara.

  Intrebarile mele sunt:

  1. Dvs. realizati cu adevarat cat rau public v-au facut si va fac unii magistrati colegi si unele actiuni publice ale CSM? (poate putin retoric)

  2. Aceasta petitie nu e doar un foc de paie dupa care revenim linistiti la vechile practici?

 • cum vedeti INM-ul in viitor? (Luni, 29 martie 2010, 12:19)
  justitiar roman [anonim]

  Ati condus INM intr-o perioada in care acesta a fost zguduit de scandaluri care amintesc de prezentele convulsii, respectiv promovari pe pile (atunci era vorba de functii de conducere). Cum vedeti pe viitor INM-ul? De ce puterea in magistratura este atat de concentrata, favorizand abuzul acesteia in folosul cercului de interese?

 • restitutio.ro intreaba judecatorii cu demnitate: (Luni, 29 martie 2010, 13:02)
  restitutio.ro [anonim]

  /// Neregulile se tin lant in justitie in cauzele privind Restituirea Proprietatilor. Cum vedeti solutia sau iesirea din acest cerc al coruptiei, ce ne face de rusinea Europei?

 • intrebare (Luni, 29 martie 2010, 13:13)
  silvia [anonim]

  Multi magistrati au semnat petitia si aceasta atitudine e de a dmirat. Problema este cati dintre semnatari sunt si gata sa va fie alaturi? Atunci cand veti ajunge in CSM pe cati colegi va puteti baza cu adevarat? Cati dintre dumneavoastra sunteti gata sa lasati totul si sa va sacrificati cu adevarat pentr o atat de nobila cauza? Sunteti constienta la ce va inhamati? Indiscutabil, aveti printre dumneavoastra oameni cu coloana vertebrala, dar nu sunt dispusi sa faca niciun sacrificiu. Le ajunge sacrificiul profesiei. Deci: Care este echipa? Sunteti suficienti? Daca da, VA DORESC MULTA PUTERE PENTRU A RAZBI.
  MULTUMIM.
  ZI MINUNATA!

 • Prezumtia de nevinovatie (Luni, 29 martie 2010, 13:34)
  Ionescu Radu [anonim]

  Credeti ca demersul dumneavoastra respecta prezumtia de nevinovatie? Ce ati zice, daca un inculpat din dosarul pe care il solutionati in sedinta de la CAB (din cele 7-10 pe sedinta) ar publica pe blog inventii despre dumneavoastra?
  Ar afla presa, ar fi vizibile, s-ar pune problema sa nu intrati in sala de judecata. La cea mai simpla cercetare a parchetului, credeti ca e necesara aceata masura? De ce judecati cu mintea infierbantata? Sunteti judecator de penal, e o mare intrebare.

 • concurs si la ICCJ (Luni, 29 martie 2010, 13:36)
  Ionescu Radu [anonim]

  Dumneavoastra cum ati ajuns vicepresedinte la TMB si apoi director la INM, prin concurs?
  De ce nu exista concurs si la ICCJ? Pentru ca nicaieri in Europa nu mai exista?

 • reforma trebuie sa o porniti in interior (Luni, 29 martie 2010, 13:51)
  Ionescu Radu [anonim]

  De ce sunt conflicte intre asociatiile de magistrati? Nu credeti ca e mai bine sa va spalati rufele murdare in familie Nu credeti ca imaginea dumneavoastra e patata suficient si nu mai e nevoie de spectacol Cum se explica faptul ca unul dintre sefii de tribunal din tara isi deleaga constant sotia in functii de conducere? Eu cred ca reforma trebuie sa o porniti in interior. Va multumesc pentru taote raspunsurile. Cu stima, Ionescu Radu

 • CSM (Luni, 29 martie 2010, 13:52)
  Eugen Badauta [anonim]

  Buna ziua !
  Va multumim , sincer , pentru gest !
  Denota responsabilitate si atingerea unei "mase critice" de mult asteptate.
  Credeti ca un sistem legislativ cu "juri" ar fi adecvat pentru Romania ?
  De asemenea : Nu credeti ca alegerea procurorului general ar trebui sa se faca pe baza de alegeri populare ca in SUA ?
  In final , doresc sa va asigur ca nu sunteti deloc numai 300 ...
  Cu stima,
  EM
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

5971 vizualizari

 • Responsabilitatea judecatorilor (Duminică, 28 martie 2010, 22:55)

  adrian88000 [utilizator]

  Statul Roman a pierdut multe procese la CEDO. Sumele de bani pe care statul le-a platit ca urmare a sentintelor CEDO au fost suportate de buget. Nu era mai corect sa fie suportate de TOTI judecatorii implicati in caz si care au dat o sentinta gresita?(contrara cu sentinta CEDO).
  Ce solutii aveti pentru a RESPONSABILIZA judecatorii astfel ca acestia sa nu mai dea sentinte de protejare a celor ce jefuiesc statul si submineaza economia nationala si implicit nivelul de trai ?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:05)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian88000

   Jurispudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului scoate in evidenta trei categorii de vinovati pentru incalcarea drepturilor recunoscute de Conventie, autoritatile administrative, Guvernul sau unitatile subordonate acestuia, autoritatea legiuitoare sau autoritatea judecatoreasca.
   Raspunderea delictuala este reglementata de dispozitiile codului civil, articolele 998 si urmatoarele conform carora cel ce cauzeaza altora un prejudiciu este obligat al repara, inclusiv judecatorii. In consecinta, reglementarea actuala permite tragerea la raspundere civila a magistratilor daca se dovedeste existenta intentiei delictuale. Ar fi de dorit sa existe si posibilitatea unei asigurari de raspundere civila pentru magistrati, astfel incat, daca se stabileste raspunderea delictuala sa fie acoperit mai usor prejudiciul cauzat.
 • Justitie (Duminică, 28 martie 2010, 23:19)

  Peter Badesco [anonim]

  Doamna Judecator, noi cei din Diaspora suntem convinsi ca CSM-ul este un paravan al coruptiei mai curand decat o institutie care poate reglementa functionalitatea sistemului judiciar. Deasemeni incompabilitatiile functiilor membrilor CSM face ca acestia sa nu poata mentine standarele morale care vin cu functia. Acest lucru , cred, nu mai trabuie demonstrat. Sunteti de parere ca membrii CSM-ului nu pot detine functii de conducere fie ele la ICCJ sau Curti de Apel si/sau Tribunale teritoriale,..? si daca DA, ce demersuri puteti face pentru un astfel de deziderat,..? Va multumesc si va doresc succes.
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:05)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter Badesco

   Una dintre modificarile legislative din anul 2005 viza si interdictia pentru membrii CSM de a ocupa o functie in sistem pe durata mandatului.S-a ajuns ca in articolul 23 din legea 317 din 1 iulie 2004, astfel cum a fost modificata si completata, functiile de conducere detinute de judecatorii sau procurorii alesi ca mambrii ai Consiliului Superior al Magistraturii sa se supende de drept la data publicarii hotararii Senatului Romaniei de validare a alegerilor pentru Consiliu.
 • codul (Duminică, 28 martie 2010, 23:37)

  elvira ionescu [anonim]

  Credeti ca se vor pune in aplicare anul acesta noile Coduri?Ce se va intampla cu sentintele ce urmeaza a fi pronuntate, in speta, in cazul in care pedeapsa prevazuta de noul cod este mai mica decat cea din codul in viguare iar instanta se va pronunta pana la punerea in aplicare? Multumesc
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:06)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui elvira ionescu

   Noile Coduri nu vor intra in vigoare in acest an dat fiind faptul ca nu sunt adoptate Codurile de Procedura civila si penala aferente . In situatia in care de la momentul savarsirii unei infractiuni si pana la judecata acesteia intra in vigoare o lege mai favorabila, aceasta lege se va aplica faptei.
 • 2 grade de jurisdictie (Luni, 29 martie 2010, 0:33)

  Liviu Iordache [anonim]

  1.Ati facut un calcul daca ar mai fi nevoie de magistrati in cazul introducerii celor 2 grade de jurisdictie si a filtrarii actiunilor inainte de a intra in instanta
  2. Veti folosi infrastructura video pusa la dispozitie de parchet pentru alegerile la CSM?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:09)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   1. Studiul de impact privind adoptarea Codului de Procedura Penala si celui de Procedura Civila urmeaza sa fie intocmit de Ministerul de Justitie, cel in a carui competenta intra si bugetele pentru instante si parchete. La finalizarea studiului de impact vom sti daca mai este nevoie de judecatori si procurori.

   2. Parchetul General este partener al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania in proiectul desfasurat impreuna cu Fundatia Konrad Adenauer si Friedrich Ebert privind alegerile la Consiliul Superior al Magistraturii. Infrastructura video urmeaza sa fie folosita incepand cu luna octombrie, atunci cand se vor desfasura dezbateri intre candidati.
 • Intrebare (Luni, 29 martie 2010, 1:20)

  pete [anonim]

  Imaginea justitiei, cel putin din punctul meu de vedere si al prietenilor mei, este aceea ca, la nivel local, in fiecare judet, se regasesc cel putin 3(trei) retele tip Voicu. De regula aceste retele functioneata in cadrul partidelor politice.
  --intrebare--
  Credeti ca in 20 de ani Romania v-a avea o justitie curata??? ...pt ca, eu atunci vreau sa ma intorc in Romania!
  Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:10)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui pete

   Pentru cei care au semnat mesajul trimis Consiliului Superior al Magistraturii este important sa avem cat mai rapid mecanisme de autoreglementare a profesiei, care sa descurajeze comportamentele de care vorbiti dvs.
 • Intrebari (Luni, 29 martie 2010, 8:18)

  cosmin [anonim]

  1 As vrea sa stiu daca ati primit amenintari,daca va simtiti in pericol dumneavoastra sau familia dumneavoastra.
  Va intreb pentru ca unde locuiesc(America) judecatorii sunt printre cele mai pazite persoane,nimeni nu stie unde isi fac cumparaturile,unde locuiesc,discretie totala despre familie.
  Mult succes in cariera profesionala.
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:11)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Nu am primit amenintari, nu ma simt in pericol. Nefiind o persoana publica, beneficiez de toata discretia atunci cand imi fac cumparaturile.
 • rezultate concrete (Luni, 29 martie 2010, 8:53)

  laur [anonim]

  Buna dimineata. Inteleg ce condamnati dumneavoastra prin aceasta petitie, dar as vrea sa va intreb ce rezultate concrete va avea. Practic ce va asteptati sa se intample dupa ce aceasta petitie va fi semnata de mai multe persoane?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:12)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui laur

   Rezultatul asteptat in urma petitiei il reprezinta stabilirea unui mecanism eficient si descurajant pentru cazurile de incalcare a normelor profesiei noastre. Un alt rezultat il reprezinta fie modificarea procedurii actuale de promovare la Inalta Curte, fie suspendarea procedurii, avand in vedere ca insusi Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un comunicat de presa, a recunoscut ca procedura este perfectibila. Nu cred ca ar trebui sa profitam de imperfectiunile ei.
 • CSm si societatea civila (Luni, 29 martie 2010, 9:04)

  curios [anonim]

  credeti ca marirea ponderii societatii civile in CSM (de ex. la 33% - cu putere deliberativa) ar duce la cresterea transparentei si a eficientei controlului?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:15)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui curios

   Cresterea transparentei si a eficientei controlului exercitat de CSM se pot realiza prin metode care presupun modificari de legislatie primara cu efectul intarzierii acestor modificari, avand in vedere ca procesul legislativ este de durata. O modificare a regulamentelor interne ce reglementeaza activitatea consiliului, precum cea pe care o propunem noi dureaza mai putin si poate fi la fel de eficienta.
 • Candidati la csm? (Luni, 29 martie 2010, 9:32)

  Emilia I [anonim]

  Doamna judecator,

  Protestul acesta face parte din strategia dvs.de campanie pentru candidatura la CSM?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:18)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emilia I

   Multumesc pentru intrebare. Imi permite sa clarific in public, in afara profesiei noastre, faptul ca sunt incompatibila cu candidatura pentru CSM, avand in vedere ca in cadrul UNJR organizez, impreuna cu d-na judecator Garbovan, dezbaterile preliminare pentru alegeri. Prin urmare, orice candidatura a noastra ar fi lovita de nulitate absoluta, fiind vorba de un conflict de interese. Pentru a face o paralela, ar fi ca secretar general al CSM fiind, as cere membrilor CSM, colegilor mei, sa ma voteze pentru Inalta Curte.
 • numire iccj (Luni, 29 martie 2010, 9:50)

  lucia [anonim]

  Numirea la ICCJ a Corinei Corbu, secretar general al CSM in ultimii patru ani, cred ca nu indeplineste una din conditiile legale: existenta calificativului "f.bine", in ultimii 3 ani ce se poate acorda numai unui judecator de scaun.
  Curtea de Apel Bucuresti ar fi putut emite acest calificativ ? - avand in vedere ca C.C. a luat examenul pentru promovare la aceasta instanta (in per. in care era la CSM si nu a dat o zi pe la curte) .

  Daca numirea conducerii CSM a fost contestata in instanta de catre asociatile de magistrati, numirea lui Corbu n-ar putea fi si ea, tocmai pentru ca sint atitea voci din sistem care reclama procedura de numire la ICCJ ?

  (raspuns pt curios: societatea civila la procedura de numire pt ICCJ desfasurata joi, 25 martie, a dat voturi nule, dupa ce viorica cozma, fost inspector judiciar la CSM, a fost votata de ceilalti membri ai CSM pt ocuparea unui post vacant la instanta suprema, dupa ce, in procedura disctincta, desfasurata miercuri, 24 martie, nu primise voturi suficiente)
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:22)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucia

   Modalitatea de promovare la Inalta Curte este reglementata de articolul 52 din legea 303/2004 si doua hotarari ale CSM nr 482/2005, respectiv 492/2005, pe care le gasiti pe site-ul Consiliului la rubrica hotarari ale plenului, categoria diverse.

   In aceste hotarari se prevede ca se evalueaza calitatea redactarii hotararilor pronuntate, volumul de activitate al candidatului dedus din raportul cauze pe rol/ cauze solutionate. Nu pot sa speculez asupra promovarii d-nei Corina Corbu, cata vreme hotararea CSM care constata indeplinirea cerintelor din lege nu este motivata.

   De asemenea, nu sunt atasate fisele de evaluare a candidatilor, care desigur, au fost intocmite de catre membrii CSM. In lipsa publicarii acestora, precum si a unui punct de vedere al Consiliului privind chestiunea de principiu a promovarii membrilor proprii, secretarului general, secretarului general adjunct, directorilor de directii, solictat Consiliului la 15 martie 2009, nu putem spune decat ca este regretabila lipsa de transparenta.
 • intrebari pentru d-na judecator (Luni, 29 martie 2010, 9:58)

  corina [anonim]

  1. Ce parare are d-na judecator despre raspunderea magistratilor atunci cand se constata ca datorita solutiilor date de magistrati Statul Roman a fost obligat de instantele Internationale sa plateasca daune?
  2. Considera medierea o alternativa viabila la justitie? Si daca da, de ce magistratii nu indruma partile spre o astfel de cale pentru degrevarea instantelor de procese ce se pot solutiona amiabil?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:25)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui corina

   1. Vedeti primul raspuns, exista o raspundere civila delictuala, ideal ar fi sa avem si o asigurare de raspundere in cadrul profesiei.

   2. Medierea este o alternativa pentru justitie, presupune costuri mai scazute si timp redus de rezolvare a conflictelor. UNJR a redactat ghiduri de mediere transmise tuturor instantelor din tara.
 • Promovare ICCJ (Luni, 29 martie 2010, 10:11)

  Irina [anonim]

  Doamna judecator...pana la gradul de curte judecatorii au acelasi mod de promovare ca si procurorii respectiv EXAMEN, Pentru a promova la Parchetul ICCJ procurorii sustin tot EXAMEN ( a se vedea ultima promovare din 2009 cand au promovat 13 procurori la PICCJ, http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/16_06_2009__24420_ro.pdf ) iar domnii judecatori promoveaza doar printr-un jalnic interviu..de ce?
  Inca ceva ..legea unica a salarizarii le-a facut si coeficientele de salarizare la fel..procurorii de la PICCJ vor trebuii adusi la acelasi nivel cu judecatorii de la ICCJ dupa ce pana acum au fost diferente mari, atunci de ce sa nu fie si promovarea la fel?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:27)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Irina

   In cadrul protestului transmis CSM, subliniem nevoia unei proceduri transparente pentru promovarea la Inalta Curte. UNJR a oferit mai multe variante de rezolvare a acestei chestiuni, fata de faptul ca, intr-un comunicat al CSM, se afirma ca procedura actuala este perfectibila. Nu credem ca ar trebui sa profitam de imperfectiunile prezente.
 • Am doua intrebari pentru dvs: (Luni, 29 martie 2010, 10:24)

  CD [anonim]

  1)-Explicati de ce magistratii semnatari ca si alti magistrati nu propun solutii legislative alternative celor existente, astfel incat protestul sa aiba o nota constructiva intrucat magistratii sunt cei care se confrunta practic cu hibele legislative ale sistemuului si nu pot pretinde , la nesfarisit ,ca solutiile sa vina din partea altora ?
  2)-Ignorati ,ca magistrati, existenta unor retele ale traficului de influenta initiate de mediul juridic local compus din magistrati ,avocati ,procurori ,fini ,cumetri ai acestora si alte rude ale celor cuprinsi in sistem si stiti cum functioneaza aceste veritabile retele ,nelipsite de la orice instanta ?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:33)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui CD

   1. Puneti punctul pe i. Intr-adevar, problema noastra este dificultatea in a gasi solutii. Unul dintre lucrurile pe care il criticam la CSM este faptul ca principala modalitate prin care a solutionat chestiunile care tin de abateri disciplinare a fost aceea de a intoarce privirea. Cred ca tacerea de care s-au lovit pana acum initiativele UNJR referitoare la modalitatea de promovare, modalitatea de rezolvare a chestiunilor disciplinare trebuie sa inceteze. Este adevarat ca tacerea consiliului poate descuraja initiativele viitoare, insa nu vom da inapoi. Solutiile propuse de noi sunt simple:

   - un mecanism eficient si descurajant pentru reglementarea abaterilor de la normele profesiei
   - o procedura transparenta privind promovarea la Inalta Curte.

   In legea nr 317/ 2004 se prevede in cadrul art. 46 un termen de maximum 70 de zile de solutionare a cercetarii disciplinare (10 zile in care se dispune efectuarea cercetarii disciplinare, 30 de zile de efectuare a acesteia si inca 30 de zile prelungirea termenului anterior, daca exista motive temeinice) Data protestului nostru a fost ulterioara expirarii termenului de 70 de zile, care a inceput sa curga in ianuarie 2010, data la care Consiliul a declarat ca s-a autosesizat.

   2. Tocmai pentru a avea o rezolvare generala, iar nu legata de un caz particular, am solicitat CSM sa se pronunte asupra unor chestiuni de principiu privind abaterile de la normele profesiei.
 • Coruptie (Luni, 29 martie 2010, 10:52)

  Maria [anonim]

  Cazul ''Voicu'' din fericire este unul dintre cazurile mediatizate.Dar ce facem Stimata Doamna cu cele care nu sunt mediatizate si sunt cel putin la fel de grave ?Stistemul judiciar din Romania este extem de corupt ,eu personal nu cred ca are vreo sansa .Care sunt parghiile pe care le pot folosi Judecatorii si procuroprii sa nu fie corupti si coruptibili sau ''resemnati cu ceea ce se intampla''?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:35)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Cred si eu, ca si dvs, ca tacerea de care s-a lovit protestul, ca si initiativele anterioare ale UNJR, erau menite sa ne faca sa ne resemnam. Dupa cum ati vazut, si noi credem ca sunt lucruri pentru a caror solutionare trebuie sa continui sa pui intrebari.
 • o intrebare simpla... (Luni, 29 martie 2010, 11:42)

  echos [utilizator]

  ... recunosc un pic pe langa subiect si cumva legata de intrebarea d-lui/d-nei CD :
  de ce nu se introduce conceptul de "PRECEDENT" la noi in justitie? Nu credeti ca s-ar simplifica actul de justitie cel putin la nivel de durata/timp?
  Multumesc
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:37)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Nu putem judeca un sistem judiciar ca fiind mai bun sau mai putin bun in raport de similitudinile cu alte sisteme de drept. Recursurile in interesul legii reprezinta modalitatea prin care Inalta Curte unifica jurisprudenta instantelor de judecata. Acestea ar putea eventual sa fie considerate ca un precedent, in sensul intrebarii dvs.
 • foc de paie sau petititie cu follow-up? (Luni, 29 martie 2010, 11:49)

  adrian_v [anonim]

  Doamna judecator, eu n-am calcat in viata mea intr-un tribunal si nu-mi doresc sa fac asta vreodata. Imaginea mea despre magistrati a fost formata din "vedetele" breslei Dvs. (si reprezentantii lor) respectiv Rodica Stanoiu, Mona Pivniceru, Lidia Barbulescu, judecatoarea beata din Dambovita, judecatorii striptease din Craiova, judecatorii care i-au facut scapati pe Gorbunov si Ghenosu, judecatorii grevisti desi n-au voie sa faca greva, procurorii suspecti din presa, etc. si lista poate continua foarte sinistru.

  A fost ca o gura de aer sa citesc altfel de discurs din partea magistratilor odata cu aceasta petitie si chiar am ramas foarte placut impresional de invitatul-judecator de la Stelian Tanase de sambata. Sau de alti cativa magistrati cu blog, pe care i-am gasit tonici si fascinanti ca intelectuali sau pur si simplu ca scriitura de blog.

  Scuzati-mi introducerea dar era necesara.

  Intrebarile mele sunt:

  1. Dvs. realizati cu adevarat cat rau public v-au facut si va fac unii magistrati colegi si unele actiuni publice ale CSM? (poate putin retoric)

  2. Aceasta petitie nu e doar un foc de paie dupa care revenim linistiti la vechile practici?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:39)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian_v

   1. Multumesc pentru aprecierile legate de colegul meu, dl judecator Horatiu Dumbrava, cel care a fost prezent la emisiunea de care vorbiti. Sunt momente in care tacerea face mult rau, iar prieteniile se transforma in cardasii. Momentul de fata este unul dintre acele momente. Mesajul nostru semnat de mai mult de 300 de colegi arata ca sistemul judiciar nu mai poate functiona dupa reguli care au corespuns altor timpuri si altor nevoi.
 • cum vedeti INM-ul in viitor? (Luni, 29 martie 2010, 12:19)

  justitiar roman [anonim]

  Ati condus INM intr-o perioada in care acesta a fost zguduit de scandaluri care amintesc de prezentele convulsii, respectiv promovari pe pile (atunci era vorba de functii de conducere). Cum vedeti pe viitor INM-ul? De ce puterea in magistratura este atat de concentrata, favorizand abuzul acesteia in folosul cercului de interese?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:42)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui justitiar roman

   Intr-adevar, in timpul in care am fost la INM a inceput unul dintre primele scandaluri legate de promovari, respectiv promovarea in functii de conducere a procurorilor. Trebuie sa subliniez ca, la fel ca toate celelalte concursuri, si acesta a avut drept presedinte al comisiei de organizare o persoana din aparatul tehnic al CSM. Concursurile aveau ca presedinte al comisiei de organizare fie secretarul general al CSM, fie secretarul general adjunct. La momentul acelui scandal absolut rusions pentru modul de promovare in functii de conducere, s-a solicitat consiliului delimitarea de cei care erau vinovati. Tacerea consiliului imi lasa si astazi un gust amar. Viitorul INM-ului tine de cursantii sai, auditorii de justitie. Protestul de astazi are valoare prin persoanele care-l sustin, multe dintre acestea absolvind INM-ul.
 • restitutio.ro intreaba judecatorii cu demnitate: (Luni, 29 martie 2010, 13:02)

  restitutio.ro [anonim]

  /// Neregulile se tin lant in justitie in cauzele privind Restituirea Proprietatilor. Cum vedeti solutia sau iesirea din acest cerc al coruptiei, ce ne face de rusinea Europei?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:44)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui restitutio.ro

   Nu numai ca exista multe cauze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului privind violarea dreptului de proprietate privata, dar in toti acesti ani nu s-a gasit o solutie legislativa sau jurisprudentiala. Probabil Fondul Proprietatea ar putea fi o asemenea solutie.
 • intrebare (Luni, 29 martie 2010, 13:13)

  silvia [anonim]

  Multi magistrati au semnat petitia si aceasta atitudine e de a dmirat. Problema este cati dintre semnatari sunt si gata sa va fie alaturi? Atunci cand veti ajunge in CSM pe cati colegi va puteti baza cu adevarat? Cati dintre dumneavoastra sunteti gata sa lasati totul si sa va sacrificati cu adevarat pentr o atat de nobila cauza? Sunteti constienta la ce va inhamati? Indiscutabil, aveti printre dumneavoastra oameni cu coloana vertebrala, dar nu sunt dispusi sa faca niciun sacrificiu. Le ajunge sacrificiul profesiei. Deci: Care este echipa? Sunteti suficienti? Daca da, VA DORESC MULTA PUTERE PENTRU A RAZBI.
  MULTUMIM.
  ZI MINUNATA!
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:45)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui silvia

   Trebuie sa precizez inca de la inceput ca in ceea ce ma priveste exista o incompatibilitate cu candidatura pentru functia de membru al CSM. Alaturi de d-na Garbovan, organizam dezbaterile preliminare pentru alegerile de anul acesta. Nu putem fi si arbitrii si jucatori, un deziderat pe care l-am subliniat si in privinta promovarii la Inalta Curte a secretarului general al CSM.
 • Prezumtia de nevinovatie (Luni, 29 martie 2010, 13:34)

  Ionescu Radu [anonim]

  Credeti ca demersul dumneavoastra respecta prezumtia de nevinovatie? Ce ati zice, daca un inculpat din dosarul pe care il solutionati in sedinta de la CAB (din cele 7-10 pe sedinta) ar publica pe blog inventii despre dumneavoastra?
  Ar afla presa, ar fi vizibile, s-ar pune problema sa nu intrati in sala de judecata. La cea mai simpla cercetare a parchetului, credeti ca e necesara aceata masura? De ce judecati cu mintea infierbantata? Sunteti judecator de penal, e o mare intrebare.
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:50)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionescu Radu

   Pot sa inteleg punctul dvs de vedere. Tocmai de aceea, am cerut CSM sa se pronunte cu privire la regulile de urmat in ceea ce priveste existenta unei urmariri penale fata de un judecator. Nu este vorba de acte prealabile si nici de actiune penala pusa in miscare. Vorbim despre inceperea urmaririi penale, caz in care Consiliul ar trebui sa raspunda si sa clarifice atat dilema dvs, cat si dilema mea: care este comportamentul de urmat. Pana acum, regulile nescrise ale profesiei vorbeau despre faptul ca ar trebui sa avem doar activitati administrative si sa nu se intre in sedinta de judecata.
 • concurs si la ICCJ (Luni, 29 martie 2010, 13:36)

  Ionescu Radu [anonim]

  Dumneavoastra cum ati ajuns vicepresedinte la TMB si apoi director la INM, prin concurs?
  De ce nu exista concurs si la ICCJ? Pentru ca nicaieri in Europa nu mai exista?
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:51)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionescu Radu

   Nu am fost director la INM, am fost director adjunct numita de CSM. In ceea ce priveste concursul pentru postul de judecator la Inalta Curte, ma intreb cui ii e frica de concurs.
 • reforma trebuie sa o porniti in interior (Luni, 29 martie 2010, 13:51)

  Ionescu Radu [anonim]

  De ce sunt conflicte intre asociatiile de magistrati? Nu credeti ca e mai bine sa va spalati rufele murdare in familie Nu credeti ca imaginea dumneavoastra e patata suficient si nu mai e nevoie de spectacol Cum se explica faptul ca unul dintre sefii de tribunal din tara isi deleaga constant sotia in functii de conducere? Eu cred ca reforma trebuie sa o porniti in interior. Va multumesc pentru taote raspunsurile. Cu stima, Ionescu Radu
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:53)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionescu Radu

   Nu exista un conflict intre asociatiile de magistrati. Protestul este semnat si de catre unii dintre membrii AMR. In ceea ce priveste publicitatea pe care o are demersul nostru, cred ca profesia nu are decat de castigat prin solutiile pe care le poate oferi intreaga societate problemelor noastre.
 • CSM (Luni, 29 martie 2010, 13:52)

  Eugen Badauta [anonim]

  Buna ziua !
  Va multumim , sincer , pentru gest !
  Denota responsabilitate si atingerea unei "mase critice" de mult asteptate.
  Credeti ca un sistem legislativ cu "juri" ar fi adecvat pentru Romania ?
  De asemenea : Nu credeti ca alegerea procurorului general ar trebui sa se faca pe baza de alegeri populare ca in SUA ?
  In final , doresc sa va asigur ca nu sunteti deloc numai 300 ...
  Cu stima,
  EM
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:55)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eugen Badauta

   Sistemul cu jurati are punctele sale tari, dar si punctele slabe. In Parlament, se discuta codul de procedura penala, iar un asemenea sistem de stabilire a vinovatiei nu a fost prevazut. Nu cred ca pentru sistemul romanesc ar fi mai potrivit un sistem de jurati, avand in vedere caracterul emotional pe care-l pot avea uneori solutiile pronuntate de curtile cu jurati. In ceea ce priveste alegerea procurorului general, rata de participare a populatiei la alegeri in Romania ma determina sa dau mai degraba un raspuns negativ.
 • Caminul INM de la Giroc (Luni, 29 martie 2010, 14:09)

  Un auditor disperat [anonim]

  Ce parere aveti despre Caminul INM de la Giroc? Cum se poate sa fie pus in camp, la 5 kilometri de Timisoara? Cand ati hotarat in INM, de ce nu v-ati gandit si la un mijloc de transport pentru oamenii de acolo? Scoala Europeana de Magistratura nu se construieste pe camp, printre fabrici. Ma scuzati.
 • Motive (Luni, 29 martie 2010, 14:10)

  Popescu [anonim]

  As vrea sa știu cum vede cineva din sistemul asta judiciar faptul ca romanii nu mai cred în lege și în cei care ar trebui sa o aplice. Iar acest lucru se întâmplă din cauza precedentelor.
  Când oare se va reduce corupția și ce se face efectiv pentru asta, atâta timp cât cei care trebuie sa monitorizeze asta nu-și fac treaba cum trebuie?
  Din punctul meu de vedere, la CSM este vârful neregulilor, pentru ca de acolo se deleagă sau se suspenda celelalte mecanisme ale justiției.
  As dori sa știu care este ultimul caz de judecător suspendat si de ce merg lucrurile atat de greu cu "găsirea" corupților, având in vedere ca toata lumea știe ce sistem putred avem. Si când se va face într-adevăr ceva?
  Mulțumesc.
 • Jurindex&stuff (Luni, 29 martie 2010, 14:23)

  marii cai albastri [anonim]

  I Una din metodele de a descuraja marea coruptie in justitie (de tipul Casuneanu-Voicu-Costiniu sau Adrian Nastase-Tanase Joita as zice eu daca as fi o persoana tendentioasa, dar cum nu sunt... nu fac astfel de afirmatii despre stimabilii cetateni) ar fi si actualizarea si eficientizarea bazei de date JURINDEX. Pe linga beneficiile aduse apararii de cunoasterea sinuozitatilor practicii judiciare aceasta baza de date poate arata presei curioase ca "regele e gol". Spre exemplu, sa zicem un domn jude sindic de la Tribunalul X are o slabiciune pentru un anumit domn deputat de la partidul Z care a pus o vorba buna pentru ca acesta sa ajunga din simplu jurist de intreprindere in anii 90, judecator ca Camera de conturi judetana X si de acolo prin desfiintarea sectiei jurisdictionale a Curtii de Conturi fara examen in magistratura. Va dati seama ce poate face la o sectie comerciala un asemenea mar putred?
  Daca nu va zic eu. Poate sa respinga cererile de deschidere a procedurii insolventei firmelor de partid, poate sa le aprobe planuri de reorganizare donquijotesti, poate sa inchida ochii la vinzarea unor active subevaluate fostilor stapini ajutindu-i astfel sa isi rascumpere datoriile la pret de nimic. Sau poate pur si simplu sa dea numiri pe alese unui lichidator unde nepoata domnului deputat din partidul Z lucreaza ca si avocat sau consultant.

  jurnalistii curiosi pot vedea spre exemplu de cite ori judecatorul sindic X se nimereste sa judece falimentele anumitor firme de partid, ce practica are acelasi magistrat pe aceesi problema de drept, de ce isi schimba parerea brusc cind judeca un miliardar de carton.

  Ori azi, dupa cum puteti vedea Jurindex-ul nu functioneaza si nici nu se incarca pe el toate deciziile Curtilor de Apel. Cind se va extinde si la alte instante?

  II. Ce solutii aveti si cum va ginditi sa le implementati pentru a astupa portitele sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor, deoarece s-a dovedit a fi un tigru de hartie?
 • Inamovibili ? (Luni, 29 martie 2010, 14:35)

  Mihaela [anonim]

  La ultimele examene de intrare in magistratura,rezultatele au fost mai mult decat mediocre.Si atunci pe ce motiv,un judecator admis cu nota minima este inamovibil?Cum se poate sa nu raspunda pentru greselile sale prin nimic?Ca in mod sigur greseli o sa faca.Si atunci de ce nu se restrange acest drept suprem al judecatorilor( de fapt sunt singurii cu acest drept, alt exemplu ar fii Kim Ir Sen si fi-su) pentru judecatori cu vechime(macar 10 ani de activitate fara probleme) sau pe3ntru ce4i cu merite deosebite. Nu credeti ca inamovibilitatea ar trebui sa fie un drept castigat de oameni meritosi si nu acordat la gramada dupa un examen discutabil?
 • Semnaturi petitie (Luni, 29 martie 2010, 14:38)

  Update semnaturi [anonim]

  349 de magistrati, majoritatea judecatori, au semnat pana acum
  http://www.adrianneacsu.jurindex.ro/?p=935

  Intrebari:
  1. Cat reprezinta acest numar din numarul total?
  2. Petitia este a unei asociatii profesionale, sau este asumata individual de semnatari, indiferent de apartenenta lor asociativa?
  3. Cei care nu semneaza sunt impotriva ei?
 • Ancheta CSM (Luni, 29 martie 2010, 15:04)

  Ancheta [anonim]

  1. Este adevarat ca termenul pentru realizarea anchetei de catre CSM este dapasit? Daca da, atunci CSM-ul a mintit cand a afirmat ca s-a autosesizat in ianuarie?
  3. Explicati-ne, potrivit legii, ce cercetari putea face CSM-ul si cat timp puteau dura acestea, maxim.

  Multumesc.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 29 martie 2010, 15:57)

   Lavinia Lefterache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ancheta

   Potrivit legii nr. 317/ 2004, art 46, este stabilit un termen maximum de solutionare a cercetarii disciplinare. Nu cred ca CSM a mintit, de aceea astept zilele acestea, dat fiind ca termenul intr-adevar a expirat, publicarea concluziilor.
 • magistratii (Luni, 29 martie 2010, 16:01)

  Costy [anonim]

  Considerati ca exista posibilitatea ca sistemul judiciar sa se blocheze din cauza plangerilor penale pe care o parte sau alta din diferite dosare le pot adresa Parchetului, pentru a timora magistratii?
  Considerati ca introducerea institutiei procurorului independent, respectiv a unui jurist cu vechime de peste 10 ani, cu autorizarea instantei competente, sa poata instrumenta dosare penale in mod individual si profesionist, cu posibilitatea conexarii acolo unde sunt mai multe dosare incepute, distinct de actuala institutie a MP?
 • reforma justitiei (Luni, 29 martie 2010, 16:17)

  Serban [anonim]

  Stimatä doamnä, actiunea Dumneavoasträ si a celorlati semnatari imi da oarecare sperante in inbunätätirea sistemului judiciar din tara noastra.
  Din observatiile mele pot trage concluzi ca una din piedicile cele mai eficiente in obtinerea unor rezultate pozitive in urmärirea si combaterea marii coruptii este legea privind prescrierea dosarelor penale, pentru care s-au specializat "anumiti advocati".Aceste tergiversäri produc cheltuieli uriase sistemuliui judiciar si apasä greu asupra economiei tärii, permitind totodata atit celor anchetati, cit si advocatilor lor, sä se imbogäteascä peste masura pe socoteala contribuabilului.
  Intrebare: vedeti necesarä si, deci,posibila o schimbare a legislatiei actuale in sensul renuntärii sau mäcar al prelungirii termenului de prescriptie al unui dosar penal in lucru ?
  Vä multumesc si vä urez succes in cele ce v-ati propus
  cu aleasä stimä!
 • grade de jurisdictie (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 21:45)

  Stefan [anonim]

  doamna presedinta, eu cred ca ar trebui sa fie reintroduse cele 3 grade de jurisdictie: fond, apel, recurs;
  chiar daca in prezent majoritatea cauzelor se solutioneaza in fond si apoi recurs, vreau sa spun ca exista dosare care sunt pe rolul instantei din 2006 ( gorj ) si sunt multe.
  nu este normal ca pentru o actiune privind incredintarea unui minor sa mergem in 3 grade de jusrisdictie iar in cazul in care imi este afectata definitiv proprietatea ( ex de catre unitatile miniere care activeaza in zona ) procesul sa se termine la tribunal in recurs.
  ati putea sa faceti propuneri in acest sens?
  credeti ca ar fi oportuna reintroducerea celei de-a treia cai de atac ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri