Piratii somalezi cer 3 milioane de dolari in schimbul eliberarii cargoului libian MV RIM, la bordul caruia se afla si un marinar roman, si ameninta ca ii vor ucide pe membrii echipajului, in cazul in care nu primesc suma solicitata. Nava MV RIM, cu o capacitate de 4.800 de tone, a fost capturata in nord-vestul Golfului Aden la inceputul lunii februarie. Proprietate a companiei libiene White Sea Shipping, cargoul plecase din Romania si nu si-a anuntat ruta la autoritatile care supravegheaza traficul in Oceanul Indian.

Potrivit AFP, la bordul navei se afla zece marinari sirieni. Reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor din Romania, Adrian Mihalcioiu, declarase insa pentru Mediafax, la inceputul lunii februarie, ca la bordul cargoului se afla si un marinar roman. El a precizat atunci ca nava Rim, care apartine unei companii libiene si naviga sub pavilion nord-coreean, este un fost vas romanesc, care a fost lansat la apa sub numele de Ramnicu Valcea.

La randul sau, prietena marinarului roman declarase, la sfarsitul lunii februarie, pentru Mediafax, ca acesta se afla in pericol si solicitase interventia urgenta a autoritatilor romane. Ea a afirmat ca a primit un telefon de la marinarul luat ostatic, care ii spusese ca piratii ameninta ca vor incepe sa ucida marinarii aflati la bord daca nu vor primi banii pe care ii cer pentru eliberarea navei.

Contactati de Mediafax in luna februarie, reprezentantii Ministerului roman de Externe au afirmat ca MAE monitorizeaza zilnic situatia navei si este in contact permanent cu firma proprietara a navei, care negociaza cu rapitorii.