Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, a solicitat, luni, prezenta ministrului de Interne Vasile Blaga in zona, in conditiile in care nu maghiarii, ci romanii sunt minoritari in aceasta regiune si au nevoie "de cea mai importanta si semnificativa protectie din partea statului roman'', relateaza Agerpres.

''Solicitam ca ministrul de Interne sa vina cat mai repede in zona. De asemenea solicitam infiintarea unei comisii parlamentare care sa analizeze situatia creata in urma acestor manifestari'', a spus liderul spiritual al romanilor din regiune, care s-a referit astfel la Adunarea Alesilor Locali din Secuime, de la Sfantu Gheorghe, unde s-a cerut oficializarea limbii maghiare, si la inaltarea steagului secuiesc pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc.

El a afirmat ca romanii doresc sa traiasca in buna intelegere cu maghiarii, dar a subliniat ca cei care sunt minoritari aici sunt romanii si ei au nevoie de protectie din partea statului roman.

''Noi, romanii din aceasta parte de tara, dorim sa traim in relatii bune cu maghiarii de aici si dorim sa se pastreze aceeasi masura, conform legislatiei europene, si pentru unii, si pentru altii. De remarcat ca in aceasta zona nu maghiarii ci noi, romanii, suntem minoritari si noi avem nevoie de cea mai importanta si semnificativa protectie din partea statului roman'', a conchis IPS Ioan Selejan.

Peste 250 de primari, viceprimari si consilieri din Harghita, Covasna si Mures, majoritatea de la Partidul Civic Maghiar, au solicitat, vineri, la Sfantu Gheorghe, oficializarea limbii maghiare si declararea zilei de 15 martie ca zi nelucratoare pentru maghiari.

De asemenea, in cursul zilei de luni, pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a fost inaltat steagul secuiesc care va flutura, de acum incolo, alaturi de drapelul Romaniei.