Romanii trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna ca nu putem cheltui mai mult decat producem, a afirmat vineri presedintele Traian Basescu, la sedinta de bilant a Ministerului Apararii.

"Va trebui sa dimensionam exigentele pe realitatile Romaniei si sa intelegem odata pentru totdeauna ca nu putem cheltui mai mult decat putem produce. Nu o spun pentru Armata, ci o spun in general. Imaginati-va ca in perioada urmatoare guvernul nu ar putea sa ia masuri pentru ca se opune o masa intreaga de propagandisti, pe la tv, peste tot", a afirmat seful statului.

Traian Basescu a sustinut ca daca Guvernul nu va fi lasat sa adopte masurile necesare de ajustare a cheltuielilor publice, Romania va fi nevoita sa contracteze un nou imprumut extern la sfarsitul anului.

"Sa ne imaginam ca guvernul nu ar putea impune niste cheltuieli rezonabile pentru stat. (...) Efectul ar fi ca la sfarsitul lui 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut pentru a putea plati toate facilitatile de care au beneficiat in mod nejustificat anumite categorii" ale populatiei, a spus el, exemplificand cu sporul de zambet sau sporul pentru imbracat decent.

"Am mers prea departe cu bucuria, cu veselia de a cheltui, fara sa avem si responsabilitatea de a ne intreba de unde sursele de finantare".

El a asigurat insa militarii ca va "colabora" cu Parlamentul si cu guvernul pentru a gasi "solutiile rezonabile pentru ca dotarea si problematica sociala sa fie rezonabil rezolvate" in domeniul Apararii.

"Imi este foarte clar si este una dintre responsabilitatile mele in calitate de comandant al fortelor armate sa privesc cu realism catre nevoile Armatei, in mod deosebit catre nevoile de dotare si securitate sociala".

Seful statului a notat ca militarii au probleme de dotare in indeplinirea misiunilor externe, in conditiile in care dotarea Armatei este destinata, in prezent, apararii teritoriului si mai putin interventiilor in afara tarii.

"Este nevoie de o prioritizare a programelor Romaniei, chiar intr-o perioada de austeritate bugetare. Este nevoie de asigurarea echipamentelor necesare si pentru misiunile de lupta in afara teritoriului national", a explicat el.