Institutul condus de Vladimir Tismaneanu anunta ca isi va extinde activitatea de investigare de la abuzurile comise de regimul comunist la Revolutie si mineriade

de D.T.     HotNews.ro
Joi, 4 martie 2010, 18:41 Actualitate | Esenţial


Vladimir Tismaneanu
Foto: Rompres
Intr-una din primele luari oficiale de pozitie dupa schimbarea lui Marius Oprea de la Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, noua conducere formata din Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir anunta ca intentioneaza sa-si extinda investigatiile asupra evenimentelor din 1989 si mineriadelor din 1990. Marius Oprea il acuzase pe Vladmir Tismaneanu ca doreste sa preia sefia IICCMER pentru a stopa activitatea de investigare a crimelor comunismului si pentru a aronda institutul Presedintiei.

Cele mai importante puncte din comunicatul semnat de Vladimir Tismaneanu (Presedinte al Consiliului Stiintific) si Ioan Stanomir (Presedinte Executiv). Vezi integral comunicatul aici
 • IICCMER va continua in baza HG-ului care ii reglementeaza activitatea sa investigheze abuzurile impotriva drepturilor omului comise in intervalul regimului comunist 1945-1989 si perioada imediat urmatoare (Revolutie si mineriade). Reafirmam ca obiectivul nostru esential este acela de a identifica datele relevante in vederea constituirii cadrului legal necesar pedepsirii celor vinovati in conformitate cu legislatia romana si internationala. Institutul sprijina integrarea in legislatia autohtona a tuturor conventiilor si acordurilor internationale relevante in domeniu.
 • Totodata, IICCMER militeaza pentru incorporarea in legislatia romaneasca a tuturor documentelor care prevad declararea ca imprescriptibile a crimelor comise in timpul regimului comunist. De asemenea, IICCMER va promova proiecte legislative in directia extinderii posibilitatilor de investigare obiectiva si nonpartizana a evenimentelor tragice si abuzurilor din epoca comunista si perioada imediat urmatoare (Revolutie si mineriade). Mai mult, IICCMER va asigura informarea prompta a opiniei publice referitor la efectele acestor actiuni. Vedem conlucrarea dintre IICCMER si societatea civila drept indispensabila.
 • IICCMER ramane fidel unei viziuni ce pune accentul pe  dezvoltarea unei culturi  a democratiei si libertatii, omagiind memoria victimelor si analizand mecanismul de functionare al regimului totalitar, instalat dupa 6 martie 1945. Nu este asadar vorba nicicum de o restrangere a vreunei activitati a IICCMER.  Dimpotriva, pe langa continuarea consecventa a activitatilor actuale, s-a deschis posibilitatea analizei evenimentelor din decembrie 1989 si ale anului 1990. Cum se stie, aceasta investigatie este o cerinta insistenta, urgenta si legitima a numeroase organizatii ale societatii civile.


Citeste mai multe despre   


1730 vizualizari

 • -6 (16 voturi)    
  Aaaa.... (Joi, 4 martie 2010, 18:59)

  Gigi [anonim]

  ....aici era problema cu Oprea. :))

  In maxim un an o sa apara Basescu in Parlament si o sa condamne "Revolutia si Mineriadele" si pe Ilici. Iar in 2012 ... PD-ul va avea ca si tema de campanie "uite ce buni suntem noi, am condamnat Revolutia si Mineriadele". In ce tara traim...
  • 0 (0 voturi)    
   CE AVEM DE FACUT ... (Duminică, 7 martie 2010, 0:43)

   rata alex. [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Este clar ca trebuie organizat un referendum in Romania cu multe subiecte, acest al revolutionarilor al restituirilor al despagubilrilor celor vezi distrusi de regimul comunism dar cu burti cat trei si vile ,masini, al impostorilor care au facut avere pe spatele poporului si acum sunt marii profitori ai democratiei. Sa fie date ajutoare numai celor care au fost raniti, mortilor, cat se poate mai mult ajutor famililor acestora , caci restul au iesit la revolutie sa schimbe regimul nu sa castige averi. Sa multumeasca lui Dzeu ca are democratie acum si sunt vii. Sunt mii de studenti care intradevar sau expus pericolului in timpul revolutiei nu marsavi ca cei care au functii inalte. Sau dus la TV si a dat cu gura spunand tot felul de prostii in urma carora au murit zecii de oameni in drum , apoi astia trebuie sa fie in puscarie fiindu-mi iertata ideia!!!!!!!!!!Gata cu acordarea de drepturi financiare si materiale pentru “revolutionari”! Au trecut deja 20 de ani! E suficient! Ele trebuie acordate numai familiilor celor cazuti (raniti) efectiv pe baricadele Revolutiei. A face o fapta buna pentru cei din jur nu necesita neaparat o rasplata materiala; il respect sincer pe dl Ion Iliescu ca nu a acceptat sa primeasca favoruri pentru ca a participat la Revolutie. A trece o lege noua in Parlament, care sa retraga aceste drepturi revolutionarilor, este o proba de maturitate la care poate ajunge societatea romaneasca. Ea se adauga altor masuri restrictive ce se iau in plan economic. Nu am nimic cu adevaratii revolutionari care au avut curajul sa infrunte vechiul regim comunist. Ii respect profund pe cei care se aflau la ultimul miting a lui Ceausescu! Cati dintre ei au fost recunoscuti ca revolutionari si au primit rasplata? Foarte putini! Un revolutionar de bun simt, ar renunta de buna voie la favorurile acordate!SA RAMANA CU AVANTAJELE SI ARANJAMENTE DE PANA ASTAZI. Sa se porneasca de la momentul ~0~ sis a se inceteze cu spriritul de gasca si cu amenintari. Toti, inclusiv toti
 • +8 (12 voturi)    
  Bravo asta vrem (Joi, 4 martie 2010, 19:13)

  Horia [anonim]

  Revolutia si mineriadele.Asta vrem.Nu schelete din 1950.Dezvaluit tot.Sa vedem noi cine sant politicieni de azi si complici lor.Unul il stiu :Ion Ilici Iliescu Minerul
  • 0 (0 voturi)    
   re (Duminică, 7 martie 2010, 0:41)

   gadina c. [anonim] i-a raspuns lui Horia

   Doua intrebari : A.) Stiati ca in Romania sunt inregistrati ca revolutionari la 1.01.2010 : 1.) 21.527 revolotionari luptatori (participanti); 2.) 2.825 revolutionari retinuti; 3.) RANITI (impuscati, ..); 4.) RANITI IN LEGATURA CU … (mostenitori,..), DECI SI RESTUL POPULATIE INTRA LA Pct. A . CINE MAI TREBUIE SA MUNCEASCA ? --B.) Stiati ca in anexa decretului se află si doi revoluţionari - fantomă răniţi , NEMĂSCUŢI ÎN 1989 : nr. lista decret 359 – Drăgoi Nicolae nascut in Zecca Mare la data 18-06-1996, fiul lui Nicolae/Carolina CNP 1 96 06 18 354763 SI nr. lista decret 1098 – Ştefan Alexandru nascut in Pucheni Mosneni la data 03-12-1996, fiul lui Dima / Stana CNP 1 96 12 03 400694 —– CURAT MURDAT, ZIS-A NEICA CARAGIALE, nu !
 • -4 (10 voturi)    
  Aha! (Joi, 4 martie 2010, 19:17)

  Duster2 [anonim]

  S-a demascat! Fostilor tortionari nu mai are ce sa le faca. Au ramas Iliescu si altii din psd - pe astia vrea sa-i perpeleasca la indicatiile pretioase ale matelotului. Inca o institutie vopsita portocaliu.
  • +6 (8 voturi)    
   conteaza daca e vopsit ? (Joi, 4 martie 2010, 20:36)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Duster2

   ce conteaza daca e vopsit si in ce culoare cata vreme iliescu va plati pt crimele comise?
  • 0 (0 voturi)    
   Ce bucuros (Vineri, 5 martie 2010, 8:29)

   domino63 [anonim] i-a raspuns lui Duster2

   erai cand toate institutiile erau vopsite in rosu, nu?
   Erai imbujorat tare, este?
   La voi la comunisti doar voi contati. Cand o luati in barba, sunteti oropsiti. Demagogilor!
 • +1 (5 voturi)    
  bun asa (Joi, 4 martie 2010, 19:21)

  Mazeta [utilizator]

  Au fost investigate crimele comunistilor comise intre 45 si 89. Au fost gasiti vinovatii, damnata memoria lor si pedepsiti tortionarii supravietuitori. Sistemul de securitate, care a facut posibil, a perpetuat si a amplificat toate aceste crime, a fost eliminat complet; intreaga arhiva a securitatii este publicata pe internet; fostii securisti au platit daune considerabile catre victimele lor si nu se mai bucura de drepturi banesti din partea statului. Toate bunurile obtinute de comunistii si securistii de rang inalt au fost confiscate. Perfect. Este timpul sa trecem mai departe.
  • 0 (0 voturi)    
   crimele PMR (Joi, 4 martie 2010, 20:37)

   Credulu [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Bine le-a facut, asa le trebuie. Nenorocitii.. Sa se invete minte si alta data sa nu mai faca.
 • +5 (9 voturi)    
  super (Joi, 4 martie 2010, 19:43)

  nelu [anonim]

  tot respectul. Un inceput promitator. Sunt sigur ca Dr. Tismaneanu va reusi sa dezvaluie o gramada de lucuri, dar ca se vor produce multe valuri..atat de multe incat o sa i se ceara demsia mereu si mereu si mereu. Sper sa reziste macar 5 ani la coducrea acestor organizatii si sa nu se lase manipulat.
 • +2 (2 voturi)    
  desecretizare (Joi, 4 martie 2010, 19:48)

  bulversatu [anonim]

  Si cum se vor condamna mineriadele cand toate documentele privitoare la acestea sunt secretizate? Rudele scheletelor oare nu s-au saturat de acest stat? Crimele comise acum 50 de ani sunt la fel de odioase ca si cele din 89.
 • +3 (3 voturi)    
  Eheee! (Joi, 4 martie 2010, 20:28)

  Gimmy [anonim]

  Acum intelegei copiii mosului de ce atat galceava cu schimbarea lui Oprea!?...
 • +4 (4 voturi)    
  certificatele de revolutionar (Joi, 4 martie 2010, 20:32)

  mircea g. [anonim]

  Sint foarte multe orase din tara ,in care NU AU EXISTAT EVENIMENTE (vezi Teleorman,Turnu Magurele) in care FALSII REVOLUTIONARI dpasesc cu mult numarul celor ''REALI'' , care sint in jur de 30. Printre ei sint condamnati de drept comun ,informatori sau colaboratori ai fostei securitati si mai grav ,ofiteri acoperiti .Si-au mai cumparat certificate si alte categorii cum ar fi : medici ,profesori,ofiteri ,persoane care la acea vreme satifaceau stagiul militar si chiar copii minori.Cine si din ce fonduri li se platesc drpturile banesti ? Va rog sa verificati si va veti convinge.
 • -1 (1 vot)    
  SOBOLANUL ROSU TISMANEANU DESCONSPIRAT (Vineri, 5 martie 2010, 4:58)

  ROBERT HORVATH [anonim]

  INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS !
  AMBASADA ROMANIEI IN SUA.
Ministru Consilier
Domnule Cristian Gaginsky
Va rog trimiteti Presedintelui Romniei acest document.

  Presedintele Romaniei Traian Basescu.
  Excelenta
  Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El relefeaza pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea
  sa produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca in calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti.
  Va rog a confirma primirea memoriul si numarul de inregistrare.
  Robert Horvath Deva
  cineast USA
  DESCHIDETI: http://devanewyork.blogspot.com/

  DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADIMIR TISMANEANU
  Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o
  actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) - Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea sa facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola.cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR.
  In Septembrie 1981 Gizela Vass sefa sectiei deschide un pasaport cu o viza turistica unica pe numele Vladimir Tismaneanu cu dreptul de a vizita toate tarile din vestul Europei. Ajuns cu mama sa in Franta vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Vol
  • 0 (0 voturi)    
   Mare (Vineri, 5 martie 2010, 10:34)

   GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui ROBERT HORVATH

   e gradina lui Dumnezeu si gardul prea mic.

   Meeeedicamenteeeee.....
 • 0 (2 voturi)    
  dar din perioada de dinainte la 6 martie 1945 (Vineri, 5 martie 2010, 5:05)

  cetatean [anonim]

  Pe astea cine le investigheaza? Alta comisie? Fie si numai in intervalele 1940-41, 44-45 bolsevicii/comunistii au comis crime infioratoare impotriva populatiei Romaniei.

  E greu de inteles cum aceasta comisie ignora de ex drama ostasilor romani luati prizonieri in mod abuziv de bolsevici(in conditii de nebeligeranta sau de alianta militara) in 1940 si 1944-45 - sute de mii; crimele(omorurile, jafurile, deportarile si persecutiile) impotriva romanilor in Basarabia sub regimul bolsevic/comunist din perioada 1940-41 si cele comise mai apoi dupa 23 August 1944 in restul teritoriului national de armata sovietica de ocupatie, NKVD si pleiada de politruci si de agenti cominternisti ce ia insotit.
 • 0 (0 voturi)    
  deci...v-atzi lamurit !!! (Vineri, 5 martie 2010, 10:52)

  escu [anonim]

  Va este clar now ? v-atzi lamurit ? Toata manevra este destinata unei banale lupte politice actuale impotriva PSD ! NU-I MAI INTERESEAZA STALINISTII ! Il vor DOAR pe Iliescu. Se apropie alegerile din 2012 !!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit! (Vineri, 5 martie 2010, 11:56)

  Alionte [anonim]

  Am incredere in Vladimir Tismaneanu si sper ca va reusi sa isi duca misiunea pana la capat. Sunt convins ca nu va fi usor dar ii urez mult succes!! Romanii merita sa stie adevarul. Mai bine mai tarziu decat niciodata, chiar daca nu mai avem pe cine pedepsi macar sa stim ce s-a intamplat si de ce. Nu cred ca umanitatea invata din evenimentele trecute dar cred in justitie, cat de postuma ar fi ea.
  Curaj intregii echipe!!
 • +1 (1 vot)    
  Fiori de frica pentru vinovati. (Vineri, 5 martie 2010, 13:46)

  mircea [anonim]

  Se vede din comentarii ca pe multi ii iau fiori de frica privind deconspirarea faradelegilor facute de comunisti si bratul sau armat-securitatea.Iliescu si gasca lui securisto-comunista au creat o diversiune,dind vina numai pe securitate,fara a spune ca de fapt securitatea era bratul armat al partidului comunist care executa ordinele primite de la fruntasii comunisti.Eliminarea oricaror forme de opozitie sa facut de comunisti prin intermediul securitatii,dar daca nu sanctionam si pe ce-i care au dat ordin,nu vom reusi sa scapam de marasmele comunismului.Nu vedeti cum infecteaza pe zi ce trece orice initiativa democratica,transformand-o in derizoriu,creand piste false,sau intervenind fatis,obraznic si cu tupeu,inclusiv prin unii comentatori.La televiziunile realitatea si antene se fac spume doar,doar se va reusi distragerea atentiei populatiei de la incercarile disperate ale "FOSTILOR" pentru a pune mana pe puterea economica si politica,transformand Romania intr-o feuda proprie.
 • +1 (1 vot)    
  Si-au cautat-o cu lumanarea (Vineri, 5 martie 2010, 18:06)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cei doi din conducerea IICCMER si a ..., inlocuiti recent, au facut politica prea agresiva pro-PNL (anti PD-L, anti Basescu). In acest fel, si-au pierdut simpatia castigata timp de decenii, a unei jumatati din populatia informata (care voteaza).
  Chiar daca sunt membri PNL, trebuia sa isi tempereze tendinta de a se manifesta politic. Trebuia sa se poarte ca si cum n-ar fi avut un angajament politic, sa fie numai niste profesionisti cu specific IICCMER.
  Cum se spune, "si-au cautat-o cu lumanarea". Este bine sa se adapteze noului lor statut (de angajati, ca specialisti, ai IICCMER) si sa astepte rezultatele alegerilor viitoare, cand ar putea sa ajunga PNL la putere (presedinte, prim-ministru), moment in care vor fi reinstalati in posturile de conducatori ai celor doua institute. Asa este in politica. De-asta e bine sa te multumesti cu statutul de profesionist. Romania duce lipsa de palmasi, nu de politicieni.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version