O dezbatere intre CNA si comisiile de Cultura din Parlament pe tema programelor tv violente ar fi benefica. Iata ce spune, la RFI, vice-presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ioan Onisei.

Reactia sa vine dupa ce parlamentarul PNL Cristina Pocora a propus in Parlament o dezbatere publica despre desenele animate violente. Pocora spune ca 22 de minute dintr-o ora de desene animate contin violenta.

"Exista o latura intunecata in fiecare dintre noi. Important este sa o tinem acolo in interior si sa nu ne manifestam. Exista in fiecare dintre noi aceste tendinte", explica Ioan Onisei apetitul publicului fata de programele violente.

"Cred ca este necesara si benefica o dezbatere cu comisiile reunite de Cultura din Parlament, ea poate la un moment dat sa creeze o masa critica, pentru ca exista foarte multe probleme in continutul emisiunilor transmise de radiodifuzorii romani", declara Ioan Onisei.

Vice-presedintele CNA precizeaza ca institutia nu poate face mare lucru pentru a reduce violenta din programele de televiziune. "Sanctiunile exista, dar exista post festum (dupa difuzarea emisiunilor respective - n.r.). Aici cred ca ar trebui sa intervina auto-reglementarea, auto-cenzura. Cred ca este responsabilitatea majora a radio-difuzorilor, a redactorilor, a producatorilor si, nu in cele din urma, vorbim despre alte categorii de emisiuni, a jurnalistilor", explica Ioan Onisei.

"CNA-ul nu poate sa faca mare lucru. CNA-ul nu poate interveni in continutul programelor radio-difuzorilor, poate sanctiona, eventual, un radio-difuzor pentru emisiuni care deja au fost difuzate. Pe de alta parte, daca emitentului programului este de pe teritoriul altui stat, atunci procedurile sunt laborioase: trebuie sesizata autoritatea nationala din statul respectiv, autoritatea similara CNA-ului si, in caz de divergenta, Comisia Europeana", conchide vice-presedintele CNA, Ioan Onisei.