Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, miercuri, o atentionare hodrologica de inghet, care intra in vigoare astazi si va fi valabila timp de o saptamana. Hidrologii avertizeaza asupra blocajelor de gheturi formate pe rauri din Vestul tarii, in zona de campie din Sudul tarii, dar si pe Barlad si pe Prut, potrivit Mediafax.

Atentionarea a fost trimisa catre Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, SC Hidroelectrica S.A., Directiile de ape din Somes-Tisa Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges, Ialomita-Buzau, Siret, Prut si Dobrogea-Litoral.

Hidrologii avertizeaza ca in intervalul mentionat se vor mentine blocajele de gheturi formate anterior pe Iza aval de Sacel - judetul Maramures si pe Bistrita, amonte de acumularea Izvorul Muntelui pe sectorul Poiana Teiului-Borca - judetul Suceava.

In plus, se pot forma blocaje de gheturi pe unele sectoare de rau indeosebi pe Mara, Sieu, Somes, Mures-in aval de Glodeni si pe unii afluenti ai Muresului (Aries, Sebes, Secas, Ampoi, Pian).

Se vor mentine curgerile de naboi pe Viseu, Iza, Somesul Mare, Crisul Alb, Mures, Aries, Tarnava Mare, Tarnava Mica, Jiu, Gilort, Olt, Arges, Sabar, Dambovita, Ialomita, Prahova, Bistrisa si Buzau. Acestea pot produce in evolutia lor variatii mai importante de niveluri pe unele sectoare de rau, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe cursul superior al Somesului si pe Firiza.

Se vor mentine podurile de gheata existente pe: Iza, Tarnave, Bistrita (bazinul Somes), Raul Negru, Oltet, Vedea, Siret, Suceava, Moldova, cursul superior al Bistritei, Trotus, Putna, Buzaul inferior, Ramnicul Sarat, Barlad, Prut, Jijia, Bahlui, pe raurile din Dobrogea si pe cursurile superioare ale raurilor: Crasna, Barcau, Mures, Jiu, Cibin, Ialomita si Prahova.

Gheata la maluri va predomina pe raurile din vestul tarii si din zona de campie din sud.