Societatea Romana de Parapsihologie dezminte orice implicare directa a parapsihologiei in activitati politice din Romania. Reprezentantii Societatii au aratat ca niciuna dintre persoanele mentionate in legatura cu actiuni desfasurate in campania electorala prezidentiala nu apartine acestei comunitati, potrivit Mediafax.

"Societatea Romana de Parapsihogie dezminte orice implicare directa a parapsihologiei in activitati si actiuni de natura politica din Romania. Societatea Romana de Parapsihogie mentioneaza faptul ca niciuna dintre persoanele mentionate in legatura cu aceste pretinse activitati si actiuni, unele hilare si cu accente medievale, nu apartine comunitatii parapsihologice si nu poate fi considerata parapsiholog. Aceste persoane sunt, de fapt, reprezentanti ai curentului neospiritual eclectic", se arata intr-un comunicat al Societatii.

In plus, presedintele Societatii Romane de Parapsihologie avertizeaza asupra riscului de "decredibilizare a parapsihologiei", care s-a accentuat "prin incercarea de a o asocia cu pretinse activitati si actiuni neconventionale, coordonate de serviciile speciale, care s-ar fi desfasurat in timpul recentei campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din Romania".

"Parapsihologia este considerata, in prezent, o disciplina de sine statatoare, complementara psihologiei, fizicii, biologiei, antropologiei sau ecologiei. Datorita cercetarilor sistematice riguroase din ultimele decenii, parapsihologia a dobandit un statut stiintific, devenind o disciplina acceptata, care este predata ca atare la unele universitati cunoscute din intreaga lume", se mai arata in document.

Potrivit presedintelui Societatii, comunitatea parapsihologica internationala este formata, in principal, din psihologi, fizicieni, biologi, chimisti, medici sau matematicieni, cu o activitate stiintifica recunoscuta in domeniile traditionale respective si care ocupa, in majoritate, o pozitie academica sau de cercetare in universitati si institute de cercetare: "Aceste personalitatile stiintifice, care desfasoara si o activitate notabila in cercetarea fenomenelor parapsihologice, sunt reunite in jurul Asociatiei Internationale de Parapsihologie care reprezinta principala organizatie stiintifica profesionala internationala de profil, la care este afiliata si Societatea Romana de Parapsihologie", subliniaza Adrian Patrut.

"Aceste persoane sunt denumite, de obicei, cu termenul general subiecti psi. Numerosi reprezentanti ai comunitatii parapsihologice s-au aratat ingrijorati si deranjati de faptul ca disciplina lor ar putea fi folosita si chiar deturnata partial spre interese militare si politice", a adaugat acesta.

Presedintele Societatii atrage atentia ca in ultimii 20 ani, in Romania s-a dezvoltat excesiv un curent neospiritual eclectic, "ce reuneste intr-o maniera originala elemente de esoterism, ocultism, misticism, magie, religie si folclor".

"Acest curent neospiritual a fost promovat excesiv de media, datorita caracterului senzational al discursului pe care il promoveaza. Demersul stiintific al parapsihologiei este opus curentului neospiritual eclectic, ce propune, in esenta, o revrajire a lumii in care traim. Din pacate, noul curent s-a autodeclarat adesea ca apartinind parapsihologiei sau chiar reprezentind parapsihologia, iar unii dintre reprezentantii sai, indeosebi cei care ofera servicii contra cost, se autodenumesc si parapsihologi, uneori in baza unor diplome, adeverinte sau certificate eliberate de institutii sau firme care au cel mult un statut pseudostiintific", a explicat Adrian Patrut, care sustine ca astfel de confuzii, mai mult sau mai putin intentionate, "tind sa compromita statutul parapsihologiei ca disciplina stiintifica".