O viitura pe Dunare produsa de incalzirea vremii a ajuns la intrarea in Romania, in zona Bazias, hidrologii apreciind ca aceasta este valoarea maxima a debitelor fluviului dupa o perioada cu vreme calda, ploi si topiri de zapezi.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) si citat de Mediafax, "astazi (joi, n.r.), fluviul Dunarea inregistreaza debitul maxim la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, de 11.000 de metri cubi pe secunda, debit care se va mentine maxim si in cursul zilei de maine. Incepand de sambata, nivelul Dunarii va inregistra o usoara tendinta de scadere, cu 2-5 centimetri pe zi".

Potrivit expertilor ANAR, perioada cu debite mari pe Dunare va continua "cel putin 2-3

saptamani". In urmatoarele 8-10 zile, unda de viitura este asteptata sa ajunga in zona Tulcea.

Totusi, hidrologii sustin ca debitele pe raurile interioare sunt in scadere, aportul acestora la viitura de pe Dunare fiiind "nesemnificativ". In ciuda acestei situatii, Dunarea va ramane si vineri in faza a doua de aparare, echivalenta cu codul portocaliu pentru zonele neindiguite ale fluviului, in sectorul Calafat- Zimnicea.

Pana joi, apele fluviului au iesit intr-un singur loc din matca, in aval de Calafat, in zona localitatilor Poiana Mare si Seaca de Camp, singura problema cauzata fiind inundarea a 200 de hectare de teren arabil.