In cadrul dezbaterii de la Parlament pe marginea bugetului, membrii opozitiei au solicitat cu insistenta suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde de lei. In conditiile in care nu a fost identificata sursa de finantare, amendamentul a fost respins in plen, dupa ce, initial, a fost aprobat in comisiile de buget finante. Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a afirmat ca nu sunt bani pentru suplimentarea bugetului acestui minister, mai ales in conditiile in care suma a fost ceruta pentru un tip de subventie directa care nu se mai aplica de la 1 ianuarie 2010. Vladescu afirma ca sunt in lucru alte modele de ajutoare de stat agreate de Comisia Europeana.

In aceste conditii, bugetul Ministerului Agriculturii a fost aprobat de camerele reunite ale Parlamentului fara suplimentarea de 2,1 miliarde de lei.

"Daca investind 400 milioane de euro, am putea avea o crestere de 1,4% a PIB, as pune imediat 400 de milioane pentru a avea o crestere a PIB ori de cate ori este nevoie", a spus Vladescu. Acesta a precizat ca nu pot fi alocate sume unui domeniu care nu aduce bani la buget. "Vrem sa punem bani in agricultura, dar din pacate se intorc foarte putini bani. Pentru a putea sa sustinem domeniul trebuie ca acel domeniu sa aduca bani la buget", a spus ministrul finantelor.

Acesta a mai afirmat ca sunt purtate discutii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii in vederea aplicarii altor modele de subventii care sunt acceptate de Comisia Europeana. "Acest model de subventie directa nu va mai putea fi aplicat in Romania incepand cu acest an. Am inceput o discutie impreuna cu Ministerul Agriculturii pentru a pune la punct schemele de ajutoare de stat conforme cu cerintele Comisiei Europene", a explicat Vladescu.

Acesta a mai spus ca sunt 12-14 scheme de ajutor de stat pentru agricultura care trebuie notificate la Bruxelles. Odata ce o schema este aprobata, trebuie gasite resursele de finantare.

Vladescu a mai spus ca toate schemele vor fi notificate la Bruxelles in aproximativ 2luni. In prezent, din cele peste 12 scheme de ajutor de stat sunt pregatite numai 3 sau 4 pentru a fi trimise la Bruxelles.