Executivul analizeaza, in sedinta de miercuri, masurile de restructurare a programului "Prima casa", lansat anul trecut. La inceputul saptamanii, premierul Emil Boc a dat asigurari ca acest program va continua, insa el va fi restructurat pentru ca autoritatile vor pune accent mai mare pe locuintele care se construiesc de la zero.

Agentiile de presa reamintesc ca incepand cu 1 ianuarie, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu mai primesc dosare de inscriere.

Pana in prezent, Fondul a dat garantii in valoare de circa 480 milioane euro pentru creditele acordate prin "Prima Casa", restul de 520 milioane euro din plafon ramanand astfel neutilizate inca.

"In total, am primit circa 11.500 de cereri pentru credit pana in prezent. Numarul acestora a variat, au existat zile in care am primit 110, dar si zile in care am primit cate 180 de cereri. In total, am utilizat aproximativ 480 milioane euro din plafonul aprobat", a spus presedintele Fondului.

Desi nu a avut succesul scontat, programul "Prima Casa" a reusit totusi sa dezghete intr-o oarecare masura piata imprumuturilor acordate de banci pentru cumpararea de locuinte, soldul total al acestui tip de credite crescand cu 6,8% in perioada septembrie - noiembrie, de la 22,45 la 23,99 miliarde lei.

In primele 11 luni din 2009, soldul creditelor ipotecare acordate in euro s-a majorat cu 17,4% (60% din aceasta crestere a venit insa in ultimele 3 luni), iar cel al creditelor ipotecare in lei s-a majorat cu 4%.