Sindicatele ameninta ca vor da in judecata Executivul pentru discriminarea angajatilor din sectorul privat fata de cei de la stat, in cazul in care nu majoreaza salariul minim la 705 lei, anunta NewsIn. In prezent, salariul minim este de 600 de lei in sistemul privat si de 705 lei in cel bugetar - in urma aplicarii legii salarizarii unitare.

  • "Guvernul trebuie sa scoata o Hotarare intr-o saptamana, maxim doua, in care sa transeze situatia salariului minim pe economie, iar daca Guvernul ramane la ideea unui salariu minim pe economie de 600 lei si a unuia minim in sectorul bugetar de 705 lei nu inseamna decat ca accepta o discriminare a salariatilor", a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.
  • "Vom actiona in instanta, atat in plan intern, cat si la nivel european guvernul daca aceasta problema nu este transata in doua saptamani", a adaugat el.
  • La randul sau, liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca i-a cerut ministrului Muncii sa isi asume impreuna cu Executivul o hotarare de Guvern prin care sa "transfere in lege coeficientul de 705 lei din Legea unica a salarizarii. Daca Guvernul nu-si asuma cresterea salariului minim la 705 lei, vom avea o discriminare a salariatilor din Romania".
  • De aceeasi parere este si Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, care spune ca "Se va reincepe o noua runda de negocieri cu patronatele pe problema salariului minim. Desi raportul dintre salariul minim si salariul mediu pe economie ar trebui sa ajunga la 34%, partea sindicala a facut un compromis pentru ca acesta sa ajunga la nivelul de 705 lei, cat e prevazut la bugetari, in 2010. In conditiile evaziunii fiscale si a existentei unui acord tripartit semnat in 2008 pentru cresterea graduala a salariului minim pana in 2014, Guvernul ar trebui sa-si asume, insa, luarea unei decizii". 

Reprezentantii Ministerului Muncii s-au intalnit, marti dupa-amiaza, separat, cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor, pentru discutii privind legea salarizarii unitare a bugetarilor si despre unificarea salariului minim, care are in prezent doua valori: 600 de lei pentru sistemul privat si 705 lei pentru cel bugetar.

In ceea ce priveste normele metodologice pentru aplicarea legii salarizarii unitare, acestea vor fi elaborate incepand de miercuri de o comisie bipartita, creata special pentru a simplifica sistemul public de salarizare si ierarhizare.