Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, va avea marti prima intalnire cu reprezentantii sindicatelor pentru a discuta despre modalitatile de reducere a unui numar de 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar, incepand cu 1 septembrie.

Potrivit unei ordonante de urgenta publicata in 29 decembrie 2009 in Monitorul Oficial, numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar de stat se va reduce, in 2010, cu circa 15.000. Astfel, numarul acestor locuri bugetare va fi de 321.677 in intervalul ianuarie-august si va scadea la 306.677, in septembrie-decembrie.

Masura a fost luata prin ordonanta de urgenta si aprobata in sedinta de guvern din 23 decembrie, prima dupa primirea votului de investire de catre Cabinetul Boc.

Sindicatele din educatie au anuntat ca intentioneaza sa atace in instanta ordonanta de urgenta.

Sindicalistii sustin ca masura ar reprezenta un abuz, in conditiile in care decizia a fost luata in lipsa unor consultari in comisiile de dialog social si a unor discutii cu sindicatele, si nu exclud declansarea unei greve, ca forma de protest.