Amploarea coruptiei si definirea prin trecutul comunist sunt principalele prejudecati pe care occidentalii le au despre Romania, considera fostul ambasador american la Bucuresti Jim Rosapepe, intr-un interviu acordat editiei electronice a cotidianului Washington Post, citat de Mediafax.

"Amploarea coruptiei este una" dintre prejudecati considera sotia mabasadorului, Sheilah Kast, jurnalista premiata, cunoscuta telespectatorilor posturilor de televiziune PBC, ABC si CNN, precum si ascultatorilor NPR.

"Alta este faptul ca oamenii definesc Romania prin epoca ei comunista si nu inteleg ca are o istorie foarte bogata care se intinde pe mai multe secole si care nu are nimic de-a face cu comunismul", a declarat, la randul sau Jim Rosapepe, in legatura cu noua lor carte, intitulata "Dracula Is Dead: How Romanians Survived Communism, Ended It, and Emerged Since 1989 as the New Italy".

Desi recunosc ca este o tara saraca, cei doi autori remarca ospitalitatea locului si atitudinea proamericana a romanilor, care au "asteptat americanii timp de 60 de ani".

Ei incearca sa ii convinga pe americani sa viziteze Romania tinand cont de posibilitatile de comunicare (25 la suta dintre romani vorbind limba engleza), si de "exotismul" oferit de zonele rurale, unde "simti ca esti in alt secol".

Cei doi vorbesc, de asemenea, despre frumusetea peisajelor, referindu-se in special la Transilvania, la Delta Dunarii, dar fara sa omita Bucurestiul, Sinaia sau Brasovul. In timp ce Sheilah Kast prefera Maramuresul, cu Cimitirul Vesel de la Sapanta, fostul ambasador sustine ca locul sau favorit este Ploiestiul, pe care il numeste un "Houston al Romaniei".